Nesibaigiantis žurnalisto ir leidėjo Romualdo Norkaus saulėtekis…

Vidas Mačiulis, žurnalistas

SAULĖTEKIO NERAMIĄ VALANDĄ

kai nieko nebeliks

tiktai akimirka

prie žodžių grįšiu

prie surizgusių šaknų

gyvybės sulčių ieškančių

bet ar pavyks apčiuopti

Jų galybės esmę –

ŠVIESOS NEMATANT

KILT Į ŠVIESĄ

koks amžinas

gražus ir geras pašaukimas

vidudienio triukšmingam siautuly

vidurnakčio ramybėje

tik pajunti

suvirpiant sujudant kažkur

giliausiame sielos plotelyje

kieno akivaizdoje stovi

šią atsiskaitymo akimirką

kodėl be paliovos kartojama

neįminta mįslė –

ŠVIESOS NEMATANT

KILT Į ŠVIESĄ

r.n.

Nors pasirašo tik ,,r.n.“ aš suprantu, kad tai yra Romualdo Norkaus eilutės, išspausdintos jo ,,Santaros“ žurnalo (201/202) paskutiniame 116 puslapyje su nuotrauka ,,Saulėtekis Nidoje“.

Kiekvienas savaip interpretuojame tai, ką perskaitome. Man ta ,,saulėtekio nerami valanda“ – vidinis kolegos žurnalisto, vertėjo, žurnalo ir knygų leidėjo balsas apie save ir nesibaigiantį kūrybinį gyvenimą, vis pastebint naujus reiškinius ir surandant naujus praeities lobius.

Romualdas Norkus – pavyzdys jaunajai kartai, koks, baigęs Vilniaus universitete žurnalistiką, turi būti ištikimas savo profesijai. Pradėjęs 1969-taisiais jaunimo laikraštyje rengti kultūros puslapį ,,Versmė“, išėjo redaguoti ,,Ekrano naujienas“ ir ,,Kiną“, buvo ,,Nemuno“ žurnalo ats. sekretorius ir meno skyriaus vedėjas, parašė kelias esė ir poezijos knygas.

Po dviejų dešimtmečių ,,tarnavimo“ kitiems, 1989-taisiais Kaune jis įkūrė kultūros žurnalą ,,Santara“, kurį iki šiol vienas redaguoja ir leidžia savo lėšomis. Kolegos įkurta ,,Santaros“ leidykla, išleido net 265 žinomų autorių knygas. .

Žurnalistikoje  54-eri, žurnalą leidžia  jau 34-eri metai – aštuoniasdešimtuosius einantis žurnalistas legenda Romualdas Norkus, žemaitis, gimęs po ožiaragio ženklu, sausio 18-tąją, kaip ir aš, beje… Gal visi tą dieną pasirodę pasaulyje  yra darboholikai, nes kažkada pradėję – vis negali sustot !

Panašūs straipsniai