Mūsų šventės aidai (III). VIRGINIJUS SAVUKYNAS – NE ISTORINIS DETEKTYVAS, O DVIEJŲ PREMIJŲ LAUREATAS!

Vidas Mačiulis. LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos pirmininkas

Taip  dar nebuvo, nes tais pačiais 2023-čiaisiais metais, tą patį mėnesį –  vienas žurnalistas tapo  dviejų premijų laureatas.  LRT televizijos ir radijo laidų autoriui, vedėjui, komentatoriui  Virginijui Savukynui  Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos proga Lietuvos kultūros ministerijoje buvo įteiktas aukčiausias žurnalistinis apdovanojimas  – dr. Vinco Kudirkos premija.

Gegužės 13-tąją mieste prie Nemuno ir Neries Virginijaus Savukyno laukė naujas pagerbimas – pirmojo Lietuvos radijo pranešėjo Petro Babicko vardo premijos įteikimas. Dar kovo mėnesį LŽS Kauno apskrities skyriaus valdyba iškilaus tautiečio 120-tųjų gimimo metinių (P.Babickas 1903 05 12 – 1991 08 27) proga jo vardo  dvyliktąją premiją rekomendavo  ir prašė Nacionalinę žurnalistų kūrėjų asociaciją skirti V.Savukynui.

Po mėnesio, jau V.Kudirkos premijų skyrimo komisija, gavusi teikimą dėl talentingo profesionalios ir originalios laidos ,,Istorijos detektyvai”, paskyrė Virginijui Savukynui  ir visai  kūrybinei grupei aukščiausią 2023 metų apdovanojimą.

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininko pavaduotoja, LŽS kūrybinių konkursų komisijos pirmininkė Audrone Nugaraitė Kaune įteikė P.Babicko premijos laureato diplomą, o  LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos  pirmininkas  Vidas Mačiulis tai patvirtinančią – tradicinę kauniečių lentelę su eterio mikrofonu. Apdovanojimą, kurį  nufilmavo buvęs radijo ir televizijos žurnalistas Tomas Jarusevičius, žiūrėkite feisbuke.

 

Darbštų, kuklų, atsakingą, bet tvirtą nuomonę turintį Virginijų Savukyną, kaip ir jo kolegas sujaudino netikėtas  ir nepaaiškinamas demokratinėje valstybėje LRT Etikos kontrolieriaus sprendimas, kad žurnalistas, savo socialiniame tinkle parašęs savo nuomonę apie vieną šalies ministrę, pažeidė LRT reikalavimus, tam  pritarė ir LRT taryba.

Tame ,,detektyve” dar taškas nepadėtas…

Nežinia, ar talentingas  Lietuvos istorijos propaguotojas ir šių dienų gyvenimo eteryje kūrėjas V.Savukynas, dirbs naujajame sezone LRT radijuje ir televizijoje.

 Neabejojame, kad ne tik jo ,,Istorijos detektyvai”, kaip ir aktualūs nudienos komentarai, nauji dokumentiniai filmai suras vietos kitose Lietuvos televizijose, jeigu ,,gimtoji” – netikėtai atsisakys šio Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos nario. Dvi garbingos premijos, įteiktos Virginijui Savukynui, byloja apie jo kūrybinį potencialą, meilę Lietuvai, jos istorijai ir žmonėms.

Fotografo, LŽS nario Alberto Švenčionio nuotraukos iš 2023-čiųjų Kauno žurnalistų šventės

 

Panašūs straipsniai