Mūsų šventės aidai (I). ,,Spaudos baliaus valsas“ atskleidė kolegų žurnalistų patriotiškumą, ar abejingumą?..

Vidas Mačiulis, LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos pirmininkas

,, Jei slegia krūtinę

Kažkas, kaip akmuo,

Matyt, kad klajoju 

Keleliu ne tuo…”(iš žurnalistinio himno)

 

Lygiai prieš trisdešimt metų, 1993-ųjų gegužę, pirmąkart Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno apskrities skyriaus šventėje nuskambėjo Antano Šabaniausko atliekamos dainos ,,Tris dienas, tris naktis…“ (žodžių autorius Bronys Raila) įrašas. Anų laikų Kauno žurnalistų pavadintas ,,Spaudos baliaus valsas“ šiandieniniams LŽS nariams tapo profesiniu ,,himnu“, visi atsistoję pritaria atlikėjams. Įdomu tai, kad visus trisdešimt kartų ,,Valsą“ dainavo vis kiti, išskyrus liaudiškos muzikos ansamblį ,,Jonis“, kuris mūsų šventėje kocertavo  ir 1995-taisiais ,,Tulpėje“, ir 2004-taisiais  lauko kavinėje ,,Vasaros Olimpas“.

2023-čiųjų – jubiliejinis ,,Spaudos balius“, todėl vėl reikėjo ,,sukti galvą“, kas galėtų dainuoti šį kartą kuklesnėje šventėje, nes Kauno apskrities skyrius veiklai negauna finansavimo, nes ir visas nario mokestis iki cento  pervedamas LŽS. Šiais metais prestižinės Vinco Kudirkos ir Vytauto Gedgaudo premijos buvo įteiktos Lietuvos kultūros ninisterijoje, todėl  ,,balius“ –  mūsų vienų ,,našta“.

Kaunietis koncertų organizatorius pasiūlė mums Mažeikiuose gyvenantį Romą Dambrauską, davė jo telefono numerį, nes niekada nebuvau bendravęs. Dainininkas ne iš karto sutiko, tačiau pažadėjo atvykti. Kai mūsų svetainėje parašiau, kas atliks ,,Spaudos baliaus valsą“, kilo ,,audra“ –  didis nepasitenkinimas: ,,Jis – vienas iš ,,Šeimų maršo“  organizatorių, ,,vatnikas“. Pasirodo, kad aš ,,neapsišvietęs“, nes gyvenu tik ,,krepšinio pasaulyje“, nors nežinau nei žaidėjų, nei trenerių politinių pažiūrų, nes man tai nerūpi.

Dėl pakviesto R.Dambrausko pasipiktinęs man paskambino LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos narys Teodoras Biliūnas ir pareiškė, kad  oficialiai paskelbs, jog valdybos nariai nieko bendro neturi su šiuo renginiu. Taip ir yra, nes tik vieną iš 30  ,,Spaudos balių” ne aš organizavau.

Išgirdęs, kad dėl blogo dainininko pasirinkimo  pradės rinkti parašus, nieko nelaukiau, iš karto paskaminau į Mažeikius, atsisakiau R.Dambrausko. Paskambino  man valdybos nariai Birutė Mačienė, Dalia Teišerskytė, Vladimiras Beresniovas. Jie, nors  kitų inspiruoti, manęs ,,neatakavo“, bet pareiškė, kad  dalyvaus tradicinėje šventėje. Jiems  neatskleidžiau ,,paslapties“ , nesakiau, kad ,,vatniko”  nebus. Ir išskrendantis ilsėtis, bet nuo kauniečių pavaldinių  pateiktos ,,informacijos“  ir susijaudinusiam LŽS pirmininkui Dainiui Radzevičiui sakiau, kad aš už viską atsakysiu. Nutylėjau, kad dėl dainininko  ,,problemą” jau esu išsprendęs. Nesakiau tada ir pirmininko pavaduotojai, VDU prof. Audronei Nugaraitei, kuri jau po dviejų dieną dalyvavo mūsų šventėje, įteikė apdovanojimus ir pamatė, kad ,,Spaudos baliaus valsą“ puikiai atliko buvęs legendinės ,,Rondo“ grupės gitaristas ir dainininkas Arūnas Armonas.

Prisipažįstu, sąmoningai nesiaiškinau, tylėjau, kad dar kartą įsitikinčiau, kurie yra tikri patriotai, o kurie tik … intrigantai. Gerai, kad Teodoras Biliūnas  iš anksto perspėjo, o šeštadienį dalyvavo kauniečių žurnalistų šventėje, net paruošė porą vaizdoreportažų, pasirūpino gira, alumi vandeniu. Kodėl nedalyvavo trys valdybos narės V.G., I.D., V.G., galima tik spėlioti…

Tądien, kai atsisakiau ,,Šeimų maršo“ himno autoriaus Romo Dambrausko, bet apie tai nutylėjęs,  Teodorui parašiau: ,,Mano tikslas visada buvo ir yra vienyti žurnalistus, bet ne skaldyti juos. Galite mane pasmerkti, paniekinti, bet aš viską sąžiningai dariau ir darysiu, kol gyvas būsiu“.

Panašūs straipsniai