Vidas Rachlevičius. Šalis, skęstanti savo praeities pelkėse

DELFI (sutrumpinta)

DELFI portalas aktualijų puslapyje  ,,Nuomonių ringas”  nuolat spausdina tai, kas neramina Lietuvos žmones. Ir ne tik juos. Londone gyvenantis žinomas žurnalistas, publicistas, redaktorius Vidas Rachlevičius iš toli stebi ir vertina įvairius savo gimtinės gyvenimo reiškinius. Šį kartą V.Rachlevičius pateikė publikaciją ,,Šalis ,skęstanti savo praeities pelkėse”. Pateikiame buvusio kolegos nuomonę apie mus, žurnalistus…

 

(…) Ir dar vienas ryškus gyvenimo praeitimi pavyzdys – Žurnalistų profesionalų asociacija (ŽPA), kurią subūrė grupelė šiai valdžiai ištikimų žurnalistų-propagandistų. Tai mes jau matėme, ir tai – ne pirmas bandymas suburti vienai – beje, tai pačiai – politinei jėgai ištikimų žurnalistų organizaciją. 1991 m. pabaigoje buvo suburta Lietuvos žurnalistų draugija (LŽD), kuri suvienijo „tikrus“ plunksnos patriotus, nes Žurnalistų sąjunga esą buvo „raudonųjų“ lizdas. Tai buvo spaudos karo tarp „Lietuvos aido“, „Lietuvos ryto“ ir „Respublikos“ pradžia. Tačiau tas karas, trukęs ne vienus metus, tyliai baigėsi. Bet aš nesuprantu vieno: kodėl vadinamieji profesionalai neperėjo į LŽD, juk ji, regis, bent jau internete dar tebegyvuoja?

Kad ir kaip būtų, ŽPA atsiradimą lėmė viena iš pačių bjauriausių pastarojo meto politinių veidmainysčių. Tai – organizuoti išpuoliai prieš Vilniaus universiteto dėstytoją doc. dr. Jolantą Mažylę, kuri sudalyvavo „OpTV“ laidoje, ir Žurnalistų sąjungos pozicija ginant ją bei žodžio laisvę. Kampanijos prieš dėstytoją iniciatorė buvo LRT vadovė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė. Tačiau dalyvavimas kanalo „OpTV“ laidose nesutrukdė Raimondui Kuodžiui tapti premjerės Ingridos Šimonytės patarėju. Taigi, ŽPA nuo savo patronės gavo šlapiu skuduru per veidą ir visa jos steigimo idėja bei prasmė virto dideliu piš…

Tačiau su šia istorija yra susijęs dar vienas didelę visuomeninę reikšmę turintis niuansas. Jokia paslaptis, kad LRT yra užvaldyta ir visų mokesčių mokėtojų pinigais išlaikomas visuomeninis transliuotojas iš esmės tarnauja vienai ideologijai ir politinei jėgai. Tai vyresnioji karta irgi puikiai prisimena. Be to, LRT yra ir ŽPA smegenų centras. Kaip tokioje situacijoje turėtų elgtis žurnalistai, kurie save vadina tikrais profesionalais?

Labai paprastai: M. Garbačiauskaitė-Budrienė turėtų išsivesti savo isterikių ansamblį ir sukurti naują TV kanalą ar tinklalapį. Tuomet nebereikėtų nei apsimetinėti, nei dangstytis, viskas būtų skaidru, sąžininga ir demokratiška, bet suprantama, niekas nenori prarasti svarbiausio informacinio ginklo ir propagandos resurso. Tuomet eikime toliau. LRT Taryba yra aukščiausiasis organas, atstovaujantis visuomenės interesams.

LRT Taryba renka generalinį direktorių ir prižiūri, kaip vykdoma LRT misija. Akivaizdu, kad veiklą įslaptinusi LRT Taryba neatlieka savo darbo, todėl visuomenė turi teisę pareikalauti, kad Tarybos pirmininkas Eugenijus Valatka viešai paaiškintų, kodėl Taryba nereaguoja į akivaizdų faktą, jog LRT tendencingai politikuoja ir dirba partijai, kurią palaiko tik maždaug 11 proc. rinkėjų.

Jeigu pirmininkas tylės, tuomet Seimas, Prezidentūra bei visuomeninės organizacijos turi išsikviesti rimtam pokalbiui savo deleguotus LRT Tarybos narius ir jie privalo paaiškinti, ką nuveikė, kad LRT atstovautų visos visuomenės interesams. Jei deleguoti atstovai nesugebės rišliai pasiaiškinti, juos reikia pakeisti kitais. Paprasta ir demokratiška.

 

Dailininko, LŽS nario Vladimiro Beresniovo piešinys

 

Panašūs straipsniai