Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba – apie „antrosios pusės“ išklausymą

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba pasidalino informacija, kokiais atvejais paskelbtame straipsnyje reikia apklausti antrąją pusę. Pasirodo, tą būtina padaryti ne visada. Susipažinkite, tai svarbus dalykas.
Ne kiekviename žiniasklaidoje paskelbtame straipsnyje reikia apklausti antrą pusę.
Tarnyboje nagrinėjome viešojo juridinio asmens, ligoninės, pateiktą skundą dėl vieno savaitraščio publikacijos. Joje atskleistas paciento giminaitės pasakojimas apie netinkamai suteiktą informaciją ir paslaugas ligoninėje.
Nors ligoninės atstovai skundėsi, kad publikacija paskelbta nepaklausus ligoninės pozicijos, svarbu atkreipti dėmesį, kad tekstas pagal savo turinį yra ne tiriamojo pobūdžio, o asmens istorijos pasakojimas. Šiuo atveju, žiniasklaida, publikuodama tokį tekstą, neprivalo prašyti ligoninės pateikti savo nuomonę.
Lietuvos teisė leidžia kiekvienam asmeniui viešai kritikuoti valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų, taip pat pareigūnų veiklą. Visuomenės informavimo priemonėse gali būti pateikiami kritiški viešųjų asmenų ar jų teikiamų paslaugų vertinimai.
Ligoninė, būdama viešasis juridinis asmuo, turi toleruoti jos atžvilgiu skelbiamą kandžią, aštrią kritiką. O nagrinėjant tokius atvejus atsižvelgiama tik į labai žymius, esminius nukrypimus nuo tiesos, o ne kritiką.
 
kaunozurnalistai.lt informacija
Žurnalistų etikos inspektoriaus iliustracija

Panašūs straipsniai