Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba: ar žmonių teisė komentuoti Facebook puslapius – beribė?

Kaip ir viskas pasaulyje, laisvė žengia kartu su atsakomybe. Žmonės turi teisę laisvai reikšti savo mintis ir išsakyti nuomonę Facebook komentarų skiltyse, tačiau tai nereiškia, kad tam tikra visuomenės informavimo priemonė (Facebook profiliai, puslapiai) kiekvienam asmeniui privalo suteikti platformą jo minčių ir idėjų sklaidai įrašu, komentaru ar kita forma.

Facebook puslapių valdytojai turi galimybę apriboti pasirinktų žmonių galimybes komentuoti to puslapio įrašus (užblokuoti asmenį), jei mato tam priežastį. Tai darydami, jie neprivalo tiems asmenims paaiškinti, dėl kokių priežasčių tokį sprendimą priėmė.

Tarnyboje esame sulaukę skundo, kuriuo asmuo informavo, kad nepagrįstai viename Facebook puslapyje jam atimta galimybė komentuoti.

Tačiau skundo nagrinėjimo turėjome atsisakyti, nes Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba Lietuvos Respublikos Visuomenės informavimo įstatymo ir Viešojo administravimo įstatymo pagrindais neturi teisės įpareigoti žmonių ar organizacijų leisti konkretiems asmenims komentuoti soc. tinklų paskyrose.

Tokiu atveju svarbu įsivertinti kritiškai – kodėl mano komentaras ištrintas? Kodėl nebegaliu komentuoti ir matyti puslapio įrašų? Daugeliu atvejų, po šiais paskyrų valdytojų sprendimais, slypi asmeninė komentatoriaus atsakomybė. Netinkamai pasirinkta leksika, skleidžiama neapykantos kalba, dezinformacija, asmeniniai įžeidimai ar kitos priežastys.

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos informacija ir iliustracija

Panašūs straipsniai