„Lietuvos metų vaistininkas 2022“ rinkimų nugalėtojų apdovanojimo šventė – žėrinčioje Raudondvario pilyje

Virginija Grigaliūnienė, žurnalo „Farmacija ir laikas“ aktualijų redaktorė

Kaune leidžiamas žurnalas „Farmacija ir laikas“ kartu su instituciniu partneriu LSMU Farmacijos fakultetu baigiantis metams tradiciškai paskelbė ir apdovanojo šių metų geriausius Lietuvos vaistininkus. Tai buvo jau penktieji, jubiliejiniai, rinkimai. Organizatoriai dėkoja Kauno rajono savivaldybės Merui Valerijui Makūnui ir Raudondvario dvaro direktorei Snieguolei Navickienei už galimybę geriausius šalies vaistininkus pagerbti ypatingai šventiškoje aplinkoje – Raudondvario dvaro pilyje, Baltojoje menėje.

Šių metų geriausi Lietuvos vaistininkai su rinkimų organizatorėmis – LSMU Farmacijos fakulteto dekane prof. R. Morkūniene ir prof. L. Kubiliene

Sveikinimai vaistininkams

Sveikinimus vaistininkams perdavė Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, visiems šalies vaistininkams sėkmės palinkėjo Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė – Nielsen.

„Šiandien apdovanoti geriausi 2022 metų vaistininkai, tačiau apdovanojimo ir padėkos yra vertas kiekvienas šios profesijos atstovas, kasdien susiduriantis su sudėtingomis situacijomis, kurias tenka įvertinti, suvaldyti ir suteikti žmonėms tinkamą pagalbą, – Sveikinime pažymėjo Seimo pirmininkė. – Dėkoju už sunkų darbą ir svarų indėlį į Lietuvos sveikatos apsaugą. Džiugių artėjančių šventų Kalėdų ir taikių Naujųjų metų!“

Dar vienas sveikinimas šventinio renginio dalyvius pasiekė iš Nyderlandų – jį atsiuntė Tarptautinės farmacijos federacijos prezidentas Dominikas Jordanas (Dominique Jordan).

„Man, kaip Tarptautinės farmacijos federacijos prezidentui, didelė garbė kreiptis į jus Lietuvos metų vaistininko rinkimų nugalėtojų apdovanojimo proga, – savo sveikinime rašė ponas D. Jordanas. – Mūsų federacija atstovauja 4 milijonams vaistininkų, farmacijos mokslininkų ir pedagogų visame pasaulyje. Didžiuojamės tarp savo narių skaičiuodami ir Lietuvos vaistininkus. Tarptautinis bendravimas yra labai svarbus, ieškant tvarių ir veiksmingų sprendimų ne tik dėl koronaviruso pasekmių – susivieniję galime tobulinti savo profesiją, siekdami gerinti sveikatą Lietuvoje ir už jos ribų. Federacija įsitikinusi, kad labai svarbu remti ir pripažinti asmenis, kurie savo vizijomis ir įsipareigojimais įneša savo indėlį į mūsų profesiją ir bendruomenes. Sveikinu nugalėtojus ne tik už darbą, bet ir už pavyzdį kitiems. Dėkoju ne tik šių apdovanojimų laureatams, bet ir visiems kolegoms Lietuvoje už atsidavimą mūsų profesijai. Tegyvuoja mūsų federacija! Tegyvuoja Lietuvos vaistinė!“

Lietuvos metų vaistininko rinkimų organizatorė, žurnalo „Farmacija ir laikas“ vyriausioji redaktorė, LSMU Farmacijos fakulteto prof. Loreta Kubilienė pabrėžė, jog šiemet vaistininkų konkursas buvo skelbiamas ypatingų pokyčių šviesoje, akcentuojant ir didžiuojantis, kokia svarbi ir reikšminga sveikatos sistemos dalis yra vaistininkai.

„Šiemet rinkome vaistininką – ambasadorių, vaistininką, kuris atstovauja savo profesijai aukščiausiu lygiu, – kalbėjo ji. – Laukėme kandidatų, kurie, kolegų vertinimu, labiausiai atlieptų ambasadorystės naratyvą. Ir iš tiesų visi į finalinį etapą patekę rinkimų dalyviai pasirodė kaip tikros vaistininkystės žvaigždės, ryškiausi profesijos šviesuliai.“

Renginį vedė Rotušės ceremonmeisteris Kęstutis Ignatavičius ir LSMU Farmacijos fakulteto profesorė Loreta Kubilienė

Vaistininkus atvyko pasveikinti (iš kairės) LSMU prorektorius K. Petrikonis, Kardinolas S. Tamkevičius, sveikatos apsaugos viceministras A. Pečkauskas

 

2022 metų finalinio etapo dalyviai

Į aukščiausius rinkimų LIETUVOS METŲ VAISTININKAS 2022 apdovanojimus pretendavo šie vaistininkai: Jūratė Beržinienė (Telšiai) ir Giedrė Tautkevičienė iš Kauno („Gintarinė vaistinė“), Vaida Andrėnienė (Vilnius ir Aivara Bernotaitė iš Kauno (BENU VAISTINĖ LIETUVA), Jūratė Cijunaitienė (Vilnius) ir Reda Pilkytė – Klimienė iš Priekulės (CAMELIA), Asta Kvedaravičiūtė iš Alytaus ir Rasa Keraitė iš Vilniaus (EUROVAISTINĖ), Leonora Puodžiūnaitė (Kaunas) ir Ignas Inčius iš Vilniaus (APOTHEKA PHARMA VAISTINĖ), Laurynas Nikolajevas (Šiauliai) ir Gintarė Jackytė iš Kauno (NORFA vaistinė), Žydrūnė Šuopytė (Šakiai, „Ramunėlės vaistinė“) ir nepriklausomoms vaistinėms atstovaujančios Irena Rastauskienė iš Ukmergės bei Vitalija Neverauskienė iš Joniškio.

Vertinimo komisijai teko nelengva užduotis

Vertinimo komisijai buvo sunku apsispręsti, kurį vaistininką apdovanoti aukščiausiu titulu, nes visi į konkurso finalinį etapą patekę farmacininkai pasirodė aukščiausiu lygiu – komisiją nustebino gausiomis profesinėmis žiniomis, aukščiausia kvalifikacija, sukaupta patirtimi, taip tik dar kartą patvirtindami, kad farmacijos specialistų teikiamomis farmacinėmis paslaugomis, patarimais ir rekomendacijomis drąsiai galima tikėti ir pasitikėti.

2022 metų rinkimuose didžiausias dėmesys, vertinant pretendentus, buvo kreipiamas į vaistininko – ambasadoriaus kompetencijas.

„Visi kandidatai buvo be galo stiprūs, taigi įvertinau labai aukštais balais, kiekvienas pretendentas į metų apdovanojimus pasirodė kaip labai profesionalus, nuoširdus, norintis padėti, o ne galvojantis apie pardavimus. Tas labai džiugina,“ – po pokalbio su finalinio etapo dalyviais kalbėjo vertinimo komisijos narė, Sveikatos apsaugos ministro patarėja Alina Sakalauskienė, užsiminusi, jog klausantis finalinio etapo dalyvių jai ir pačiai kilo noras sugrįžti dirbti į vaistinę.

Gydytojas, istorikas, politikas, Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo akto signataras, Europos Sąjungos komisaras Vytenis Povilas Andriukaitis irgi džiaugėsi Lietuvos vaistininkų profesionalumu.

„Pirmą kartą dalyvavau tokios komisijos darbe ir galiu nuoširdžiai, atvirai pasakyti – be galo stiprūs visi kandidatai, – pabrėžė jis. – Jaudina ir tai, kad labai jaučiasi, jog jie neišdavė savo mokslo pagrindų, jog, nepasidavę komercijos spaudimui, puikiai supranta įgyto diplomo vertę. Vaistininkų etinis apsisprendimas, jų kompetencija jiems yra švyturys. Taigi visi jie gali būti savo profesijos ambasadoriais. Šaunuoliai!“

Nugalėtojai

Iškilmingoje apdovanojimų ceremonijoje Lietuvos metų vaistininką tradiciškai paskelbė kardinolas, Jo Eminencija Sigitas Tamkevičius. Platinos medaliu ir diplomu apdovanota „Camelia“ vaistinių tinklo vaistininkė Jūratė Cijunaitienė. Ji jau aštuoniolika metų sėkmingai vadovauja Vilniuje veikiančiai didžiausiai šio tinklo vaistinei, anksčiau įvertinta sveikatos apsaugos ministro ir „Camelia“ vaistinių tinklo padėkomis, o pernai Jūratės Cijunaitienės vadovaujama vaistinė organizacijos rinkimuose gavo Metų vaistinės nominaciją.

Lietuvos metų vaistininkė Jūratė Cijunaitienė. Lietuvos metų vaistininką tradiciškai paskelbė Kardinolas S. Tamkevičius

Aukso medaliu ir diplomu apdovanota vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ vaistininkė, šio tinklo Darbo tarybos narė, projektų ir pranešimų sveikatinimo temomis rengėja Rasa Keraitė (Vilnius).

Na, o sidabro medaliu pasipuošė vaistinių tinklo „Gintarinė vaistinė“ atstovė, ilgametė bendrovės LIMEDIKA mentorė Giedrė Tautkevičienė (Kaunas).

Po iškilmingų apdovanojimų renginio svečiams koncertavo Kauno valstybinio muzikinio teatro solistė Ieva Goleckytė (sopranas), Valstybinio operos ir baleto teatro solistas Joris Rubinovas (bosas), jiems akomponavo pianistė Laura Katinienė.

Lietuvos metų vaistininkai

Pirmieji šalies vaistininkystės istorijoje Lietuvos metų vaistininko rinkimai buvo organizuoti 2018 metais, jų nugalėtoju tapo ir platinos medaliu buvo apdovanota vilnietė Kristina Vaičaitienė („Gintarinė vaistinė“). 2019 metų nugalėtojas – Tadas Labanauskas iš Šiaulių („Gintarinė vaistinė“). Dar po metų, 2020-aisiais, tarptautinė komisija daugiausia balų skyrė ir nugalėtoju paskelbė „Camelia“ tinklo vaistinės vadovą Rimvydą Blyną (Vilnius), o pernai nugalėtoja tapo irgi „Camelia“ tinklo atstovė iš Vilniaus Virgilija Bečelytė.

Organizatoriai įteikė Padėkos raštus partneriams, padėjusiems organizuoti ikifinalinius rinkimų etapus vaistinių tinkluose ir nepriklausomų vaistinių grupėje – vaistinių tinklų „Apotheka Pharma Vaistinė“, „Eurovaistinė“, „Camelia“, „Benu Vaistinė Lietuva“, „Norfa vaistinė“, „Gintarinė vaistinė“, „Ramunėlės vaistinė“ bei kompanijų ENTAFARMA ir VIATRIS atstovams

 

A. Koroliovo nuotraukos
 

 

 

Panašūs straipsniai