APIE ŽURNALISTUS IR ŽURNALISTIKĄ – IŠ ŠALIES. Kauno klinikų profesorius Rimvydas ŠLAPIKAS

Tęsiame temą, kaip žurnalistus ir jų atliekamą darbą vertina medikai. Šįkart pakalbinome gydytoją kardiologą, LSMU MA Kardiologijos klinikos profesorių Rimvydą ŠLAPIKĄ.

Kaip vertinate Lietuvos žurnalistų kompetenciją? Ko labiausiai pasigendate, su jais bendraudami? 

Vertinimas nevienareikšmis – teko bendrauti su skirtingais žurnalistais. Dauguma jų – profesionalūs, besidomintys tuo, ką rašo.

O kaip vertinate atskirų žurnalistų pasirengimą pokalbiui, temos, kuria diskutuojate, išmanymą? Ar pasitaikė atvejų, kai Jūsų išsakytos mintys, Jūsų atsakymai buvo neteisingai pateikti viešojoje erdvėje, savaip interpretuoti?

Natūralu, kad žurnalistai „išverčia” medikų pasisakymus į lietuvių kalbą, kurią gali suprasti normalūs žmonės. Tačiau jie linkę diskutuoti ir surasti suprantamą, bet ne per daug supaprastintą kompromisą. Visada paprašau leidimo žvilgtelti į paruošto straipsnio galutinę versiją.

Kokie žurnalistų pateikti klausimai Jums labiausiai įsiminė: kas nustebino, pralinksmino, įskaudino, o galbūt supykdė, privertė pakeisti savo nuomonę, ar priešingai – paskatino dar stipriau ją ginti?

Visi sutikti žurnalistai buvo tikrai mandagūs, diskretiški. Apie nuoskaudas, įžeidimus nė kalbos negali būti. O pokalbiai dažnai būna žaismingi ir linksmi, tik ne viską sudėsi į rengiamą straipsnį.

Kokie žurnalistų asmenybės bruožai bei elgesys, Jūsų nuomone, verti kritikos?

Žurnalistika – nebūtinai apie mediciną. Žymiai daugiau diskusijų politikos, ekonomikos, žmonių tarpusavio santykių temomis ir didžioji daugma jų – labai įdomios ir patrauklios. Nenoriu minėti pavyzdžių, bet yra  ir tokių laidų bei jų vedėjų, dėl kurių egzistavimo Lietuvoje galima išties prastai pasijusti.

Gal galite palyginti, kuo Lietuvos žurnalistai skiriasi nuo kolegų užsieniečių?

Mėgstu klausytis įvairių tinklalaidžių ir esu nustebintas, kiek daug jų yra sukurta įvairiomis temomis, tik, deja, ne visada jas veda profesionalūs žurnalistai ar komentatoriai – entuziastai. Bet šie žmonės puikiai dirba savo darbą. Anglakalbis eteris – milžiniškas, vedėjų, komentatorių, žurnalistų – daugybė, galima sakyti, pritaikyta visiems skoniams. Man labiau patinka struktūrizuotos, specializuotos tinklalaidės, kurios turi savo vedėjus su išskirtiniu, tik jiems būdingu stiliumi, gera darbo kokybe. Tai labai vertinu, nes kartais jų sukuriamas produktas yra daug vertingesnis nei didžiuosiuose portaluose teikiama informacija.

Kokie būtų Jūsų palinkėjimai Kauno regiono žurnalistams ir visos Lietuvos žiniasklaidos atstovams?

Linkiu visada būti smalsiems, surasti naujų temų, naujų formų, įdomių pašnekovų…

 

Profesorių kalbino Ramutė Pečeliūnienė, LŽS Kauno apskrities skyriaus narė, LIETUVOS GYDYTOJO ŽURNALO atsakomoji redaktorė

Nuotraukoje – prof. R. Šlapikas

Kauno klinikų archyvo nuotrauka

 

Panašūs straipsniai