Apie medicinines paslaugas. Į žurnalistės emeritės klausimą atsako Valstybinė ligonių kasa

Virginija Grigaliūnienė, LŽS Kauno apskrities skyriaus narė

Ilgametė žurnalistė, dabar jau pensininkė (vardo ir pavardės prašė neminėti) kreipėsi į www.kaunozurnalistai.lt, prašydama padėti vienu jai rūpimu klausimu: jeigu pacientui paskirtas skrandžio endoskopijos tyrimas (liaudiškai tariant, „ryti lemputę“ – V. G.) dėl Helicobacter Pylori (HP) bakterijos nustatymo, ar pacientas privalo už savo pinigus vaistinėje nusipirkti specialų testą, ar vis dėlto tas testas įskaičiuotas į ligonių kasų apmokamos medicininės paslaugos kainą?

Toks klausimas kilo, kai šeimos gydytoja šiai pacientei pranešė, kad vykstant į šį tyrimą reikės nusipirkti ir nusivežti HP bakterijos nustatymo testą, kurį galima rasti bet kurioje vaistinėje. O testas, beje, ne toks ir pigus – kainuoja apie 8 eurus. Šiais sunkiais laikais, kai ne tik pensininkai, bet ir turbūt visi likusieji šalies gyventojai skaičiuoja kiekvieną eurą, papildomos išlaidos kerta gana skausmingai. Juolab, kad reikia ir nepigių vaistų, kurie pasireiškiant skrandžio negalavimams nėra kompensuojami.

Šį klausimą peradresavome VLK atstovei ryšiams su visuomene Vitai Lyskoitienei. Štai VLK atsakymas:

„Už testą pacientas mokėti neturi, nes tai yra gydytojo gastroenterologo konsultacijos sudėtinė dalis.

Kartu atkreipiame dėmesį į tai, kad gydytojo specialisto konsultacija vadinamos paslaugos, suteiktos pacientui, turinčiam gydytojo (šeimos ar kito gydytojo specialisto) siuntimą dėl konkrečios priežasties (ligos ar profilaktinio sveikatos tikrinimo). Šio apsilankymo metu pagal gydytojo specialisto kompetenciją atliekami visi pacientui būtini tiriamieji bei gydomieji veiksmai ir raštu teikiami patarimai siuntusiajam gydytojui. Tad ir šiuo atveju pacientas, atvykęs pas gydytoją gastroenterologą dėl konsultacijos, turi būti visapusiškai ištirtas.

Ligonių kasos atsiskaito su sveikatos priežiūros paslaugas teikiančiomis įstaigomis pagal sveikatos apsaugos ministro patvirtintas bazines kainas. Jeigu konsultacijos metu neapsieinama be įvairių manipuliacijų, pvz., endoskopavimo, už tokią konsultaciją sumokama daugiau.

Tiek gydymo įstaiga, tiek gydytojas specialistas privalo informuoti privalomuoju sveikatos draudimu apdraustus pacientus apie galimybę nemokamai gauti ligonių kasų lėšomis apmokamas paslaugas.“

Taigi, gerbiama kolege, važiuokite tirtis skrandžio be jokio testo – juo, kaip ką tik perskaitėte VLK atsakyme, privalo aprūpinti gydymo įstaiga, kuri minėtą tyrimą atliks, nes už viską ligonių kasa jai sumokės.

Šia informacija neprošal būtų pasidalinti ir su kitais asmenimis, kad, kilus tokiam ar panašiam medicininių paslaugų teikimo klausimui, nereikėtų sukti galvos, kur ieškoti teisybės.

Kildos klinikos iliustracija

Panašūs straipsniai