EK seminaras. Su kuo susiduria Europos ekonomika? (II)

Ramutė Pečeliūnienė, LŽS Kauno apskrities skyriaus narė

Pagrindines šio sunkmečio ekonomikos problemas apžvelgė Europos parlamento narys Andrius Kubilius, Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Marius Vaščega, Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis bei „Luminor” banko vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas.

Šios diskusijos esmė – bendras susiklosčiusios ekonominės situacijos įvertinimas ir perspektyvos. Situacija iš tiesų sudėtinga, ateitis miglota, infliacija pasiekusi rekordines aukštumas (ypač Baltijos šalyse). Bedarbystė (vidurkis 6 proc.) – viena iš aktualiausių problemų, tuo pačiu ypač stinga kvalifikuotų darbininkų, specialistų. Na, o labiausiai pribloškia energetinių kainų šuoliai.

Aišku, visi supranta, kad tai Rusijos karo prieš Ukrainą pasekmė, o dar tiksliau – tyčinis, ciniškas V. Putino energetinis karas prieš Europą. Kaip sake Ž. Mauricas – mes dabar esame atsidūrę tarp kūjo ir priekalo… Ką daryti? Iš tiesų šių klausimų greitai išspręsti neįmanoma, bet Europos Sąjungos institucijos intensyviai dirba, ieško bendrų sprendimų.

Išskirtinis dėmesys skiriamas Lietuvai – kaip vienai labiausiai nuo elektros kainų šuolio kenčiančių valstybių ES. Šiuo metu pačia pirmąja energetinės krizės sušvelninimo galimybe įvardijamas elektros energijos taupymas. Yra apskaičiuota, jog pavykus bent 15 proc. sumažinti elektros sunaudojimą, ne tik ženkliai sumažėtų išlaidos, bet natūraliai sumenktų ir jos kaina. Kitas svarbus dalykas – viršpelnių už pateiktą perskirstymo galimybė.

Žaliasis kursas šiandienos situacijoje

Pastaruoju metu kyla pagrįstų klausimų – ar, esant tokiai sudėtingai energetinei krizei, dera ir toliau nepertraukiamai įgyvendinti žaliojo kurso idėjas? O gal reikėtų jį pristabdyti, lukterti, nes gal tai per brangus malonumas, ir, tik įveikus sunkmetį, pradėtą žaliąjį kursą tęsti toliau? Atsakymas į šį klausimą buvo labai aiškus – šių procesų stabdyti negalima. Tai nėra malonumas – tai yra būtinybė. Taip kaip negalima pamiršti ir klimato kaitos krizės – reikia ją spręsti. Be to, žaliasis kursas yra ne tik kaštai, bet ir galimybės… Jos ypatingai svarbios žiedinėje ekonomikoje, kai sukuriama įvairiausių naujų dalykų, vystomos naujos paslaugos ir t.t.

Labai gerai, kad šis kursas pradėtas 2019 metais, o ne dabar. Įvyko sisteminė pertvarka – jis apima bet kurią sritį – ir ekonomiką, ir transportą, ir energetiką, ir taršos mažinimo perspektyvas.

Viena svarbiausių žaliojo kurso perspektyvų – atsinaujinanti energetika, į kurią būtina investuoti. Antras dalykas, kuris išliks, – energijos taupymas, o taip pat  – žiedinė ekonomika. Jos svarba irgi nenuginčijama.

Šia šiandien aktualia tema diskutavo ir savo mintis išsakė Europos parlamento narys Petras Auštrevičius, Lietuvos energetikos agentūros vadovas Virgilijus Poderys, Lietuvos pramonininkų konfederacijos viceprezidentas Mantas Gudas.

Pabaigai pateiksiu už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę atsakingo Europos komisijos nario Virginijaus Sinkevičiaus įžvalgas, kurios apibrėžia svarbių pokyčių bei sprendimų esmę.

Apie tai skaitykite kitoje R. Pečeliūnienės publikacijoje, kur taip pat bus naujausia informacija apie EK pasiūlytas energetikos priemones; dujų priklausomybės situaciją ES; ką Lietuva galėtų padaryti, kad sumažėtų elektros kainos ir, žinoma, apie pagalbą Ukrainai.

 

Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje nuotraukos

Panašūs straipsniai