Tautvydas Kubilius – politikos mokslus baigęs krepšinio specialistas

Interviu parengė VDU studentas, portalo praktikantas Juozas Vaičiukynas

Televizijai baigiant transliuoti krepšinį išgirstame: „Rungtynes komentavo Tautvydas Kubilius“. O kas slypi už šio balso? Kaunietis žurnalistas ir krepšinio komentatorius Tautvydas Kubilius mielai atsakė į pateiktus klausimus.

Įdomu, ką studijavai, kokius mokslus baigei, Tautvydai?

Vytauto Didžiojo universitete įgijau politikos mokslų bakalauro laipsnį, paskui VDU – magistro laipsnį integruotos komunikacijos srityje. Sprendimas sieti ateitį su sporto komentavimu ir žurnalistika atsirado VDU trečiame kurse, dėl to vėliau tikslingai įstojau į integruotą komunikaciją, nes ji turi tam tikrų sąsajų su komentavimu, rašymu ir t.t.

Kada sudomino tikroji sporto „politika“ ir krepšinio komentatoriaus profesija?

Viskas prasidėjo nuo Nacionalinės krepšinio lygos paskelbto rungtynių komentatorių konkurso. Tenai išbandžiau save ir nieko nenustebinau… Nebuvau iškalbingu mokyklos ar studijų laikais. Stengiausi kasdien tobulėti, „laužti“ ir „perlipti“ save. Stengiausi žingsnelis po žingsnelio siekti užsibrėžto tikslo. Pradėjau gauti pasiūlymus rašyti krepšinio apžvalgas, straipsnius, komentuoti aukštesnio lygio varžybas, taip galiausiai ir įsitvirtinau televizijoje.

Kurių krepšinio lygų rungtynes tenka dabar komentuoti?

Eurolygos, Lietuvos krepšinio lygos, o 2021-ųjų vasarą iš Kauno komentavau ir Tokio olimpinių žaidynių atrankos turnyro varžybas.

Ar pačiam nebuvo noro, minčių tapti profesionaliu žaidėju?

Visi vaikystėje svajoja būti krepšininkais ir net negalvojo apie kitas sporto šakas. Visi eina į krepšinio treniruotes, kurias ir aš lankiau, bet nei pradinių įgūdžių, nei talento neturėjau. Pradėjau viską adekvačiai vertinti ir savo gyvenimą nukreipti į kitą pusę. Pirmiausia buvo treniruotės, o po jų pradėjau labiau domėtis, kas vyksta sporto pasaulyje. Tačiau krepšinio kamuolys amžiams išliko mano gyvenime.

Kiekvienas žurnalistas ar komentatorius savaip ruošiasi artėjančioms rungtynėms. Kiek laiko tam skiriate ir kaip ruošiatės?

Priklauso nuo rungtynių. Viduryje sezono, kai būna pats įkarštis, pasiruošimui laiko yra gerokai mažiau. Tuomet peržiūriu naujienas, kurie žaidėjai traumuoti, gal yra naujokų, kokie buvo paskutinių komandos varžybų rezultatai, koks kiekvieno krepšininko indėlis. Perskaitau visus interviu, visa tai ilgai neužtrunka. Kartais būnu ,,įmestas“ ir ne į „savo roges“, kai prašo komentuoti ir kitas sporto šakas. Ir rankinio varžybas tenka komentuoti. Tokios rungtynės reikalauja net ir poros valandų pasiruošimo. Pasakoti apie įvairias sporto šakas turi tie specialistai, kurie tuo gyvena, supranta, žino, o tam reikia didelio įdarbio.

Ar būna jaudulys komentuojamas rungtynes ar dalyvaujant www.krepsinis.net laidose, juk girdi ir stebi daug sporto entuziastų?

Negaliu sakyti, kad nėra jaudulio, nes tai yra žmogiška. Didesnė atsakomybė komentuojant iš arenos, kai tave mato visi šalia sėdintys aistruoliai. Kai esi studijoje vienas, jaudulį yra lengviau suvaldyti. O diskutuojant portale, tai jaudulio iš vis nėra, nes žmonės girdi ne tik mano, bet kolegų nuomones. Jeigu nepatiks, tai išjungs, nežiūrės, dėl to ir nekompleksuoji. Visai kitokia auditorija krepšinio rungtynių transliacijos metu. Žiūrovai patys mato rungtynes, o tu savo komentarais turi papildyti varžybas, padaryti jas įdomesnes.

Kokios krepšinio rungtynės, kurias yra teko komentuoti, labiausiai įstrigo?

Tai „Žalgirio“ arenoje Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės pralaimėjimas olimpinės atrankos finalinėse rungtynėse prieš Slovėniją.

Tuomet prie mikrofono sunku tvardytis?

Turi suvaldyti emocijas, jas perteikti, bet nesistengti jų „pažaboti“, ypač tada, kai rungtynės yra ypač svarbios. Tik džiaugsmą bandai išskleisti visu grožiu. Kartais rungtynės būna tiesiog tragiškos. Sunku komentuoti tas, kurias komanda pralaimi dideliu skirtumu. Emocijų nesuvaidinsi, nes žiūrovai ir klausytojai labai greitai pajus, jeigu bandysi kažką iš savęs „išspausti“.

Ar yra Lietuvoje krepšinio komentatorius, kuris jums labiausiai patinka?

Tai Linas Kunigėlis. Manau į šį komentatorių turi visi lygiuotis, nes kiek teko matyti ir patirti, Linas dirba, mąsto, pateikia, kaip aukščiausio lygio profesionalas. Jis buvo vienas iš pirmųjų šauklių atkurtos Lietuvos nepriklausomybės laikais, todėl L.Kunigėlis savotiškai mus formavo ir neakivaizdžiai perdavė savo sukauptą patirtį.

 

Panašūs straipsniai