Rokiškiečiai pagerbė Dalią Poškienę

Stanislovas ABROMAVIČIUS

Juozas Keliuotis (1902–1983) – Lietuvos rašytojas, žurnalistas, redaktorius, vertėjas. Gimęs Joniškio vnk. (tada Rokiškio valsčius), 1926 m. baigė Lietuvos universiteto Teologijos-filosofijos fakultetą, studijavo Sorbonos univeristete Paryžiuje. Prieškaryje Lietuvoje redagavo žurnalus „Pavasaris“, „Ateities spinduliai“, leido literatūrinius žurnalus, tame tarpe dar ir šiandien gyvuojančią „Naująją Romuvą“. Pokaryje leido pogrindinį žurnalą „Aušra“. 1945 m. suimtas ir tardytas, ištremtas į Pečioros lagerius. 1947 m. grįžo į Lietuvą, bet 1952 m. vėl buvo suimtas ir nuteistas. 1956 m. sugrįžo į tėvynę iš Permės srities Solikamsko lagerių.

Po premijos įteikimo: rašytojas Laimonas Inis, žunalo „Naujoji Romuva“ redaktorė Audronė Daugnorienė, Kauno Europe direct centro vadovė Diana Lukoševičiūtė- Burneikienė, Dalia Poškienė ir Rokiškio rajono savivaldybės J. Keliuočio viešosios bibliotekos direktorė Alicija Matiukienė.

Pagerbdami kraštiečio atminimą, 2007 metais Rokiškio rajono savivaldybė už literatūrą ir publiscistiką, kultūrinių vertybių sklaidą pasiūlė įsteigti jo vardo lietartūrinę premiją. Premijos steigėjas – Juozo ir Alfonso Keliuočių palikimo studijų centras. Iki šiol ja apdovanoti poetas Vaidotas Daunys (po mirties), rašytojai Vytautas Girdzijauskas ir Vanda Juknaitė,  filosofas Andrius Konickis bei kiti įžymūs Lietuvos kūrėjai, kultūrinio gyvenimo aktyvistai. Malonu, kad šiais metais už kūrybinę, kultūrinę, visuomeninę veiklą, meilę ir pagarbą knygai, reikšmingą indėlį į jų istoriją, renginių organizavimus steigėjai penkioliktąja premija apdovanojo mums visiems gerai pažįstamą Dalią Poškienę.

Dalia Poškienė visą savo gyvnimą skiria  knygai, gėrio ir grožio puoselėjimui, yra Lietuvos žurnalistų sąjungos narė. Pastaruosius 4 metus dirba LPKTS kultūros vadybininke. Ji ir Sąjungos būstinėje ir kitur organizuoja įdomias parodas, knygų pristatymus, rengia projektus ir ruošia knygas spaudai. Be to, ji įkūrė Kauno TAU Kultūros ir švietimo istorijos fakultetą, yra jo dekanė, taip pat vadovauja XXVII knygos mėgėjų draugijai ir Lietuvos universitetų moterų asociacijai (LUMA). .

Tad rugsėjo 4 dieną, Rokiškio viešojoje bibliotekoje Daliai Poškienei iškilmingai įteikta penkioliktoji Juozo Keliuočio literatūrinė premija. Jai įteiktas laureatės diplomas, įteikta piniginė premija ir Rokiškio krašto tautodailininko Vidmanto Zakarkos autorinis darbas.

Tame iškiliame renginyje paminėtas ir Juozas Keliuotis. Jo poetinį palikimą pristatė Rokiškio savivaldybės Juozo Keliuočio viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoja Daiva Vilkickienė, laureatę D. Poškienę sveikino Rokiškio meras Ramūnas Godeliauskas, žurnalo „Naujoji Romuva“ redaktorė Audronė Daugnorienė, Kauno Europe Direct informacijos centro vadovė Diana Lukoševičiūtė-Burneikienė, bendraminčiai iš visos Lietuvos, taip pat Sėlos apygardoje išrinktas Lietuvos Respublikos Seimo narys Vidmantas Kanopa.  

Renginyje dalyvavo ir Juozo Keliuočio brolio Alfonso dukros. Nacionalinio Kauno dramos teatro aktorė Aušra Keliuotytė skaitė tėvo poeziją, UAB „Gimtasis Rokiškis“ vadovė Rasa Keliuotytė pasidalijo prisiminimais apie vaikystę ir su savaisiais praleistus metus. Beje, jos tėvelis  Alfonsas Keliuotis (1911–1994) taip pat yra nusipelnęs gimtąjam kraštui – pedagogas, poetas, spaudos darbuotojas. 1933–1940 m. dirbo brolio J. Keliuočio redaguojamo ir leidžiamo žurnalo „Naujoji Romuva“ redakcijoje.

Rokiškio rajono savivaldybės Juozo Keliuočio viešosios bibliotekos direktorės, Alfonso ir Juozo Keliuočių palikimo studijų centro pirmininkės Alicijos Matiukienės iniciatyva pradėtas leisti žurnalas „Prie Nemunėlio“. Naujausią žurnalo numerį direktorė A. Matiukienė plačiai pristatė renginio dalyviams. Jame – ir kauniečio rašytojo Laimono Inio novelė „Rožė ant Vienužio kapo“. Rašytojas susitikime pasidalijo savo kūryba, skirta Rokiškio krašto žmonėms, nusotabiais jo gamtos fragmentais. Iškilmingą renginį nuotaikingai palydėjo folkloro ansamblis „Gastauta“ (vadovas Giedrius Viduolis). Jį dar prieš keturiasdešimt metų įkūrė ir devynerius metus jam vadovavo Algirdas Svidinskas. Renginyje dalyvavo ir šio krašto tremtiniai.

Sveikiname Dalią Poškienę su kruopštaus darbo ir didelio sumanumo prasmingu įvertinimu.

Panašūs straipsniai