Religijų ir įsitikinimų laisvė – mokymai Kauno žurnalistams

Kovo 17 ir 24 dienomis Kauno apskrities žurnalistams organizuojami mokymai „Religijų ir įsitikinimų laisvė Lietuvoje ir žiniasklaida“. Dėl šalyje siaučiančios pandemijos jie vyks nuotoliniu būdu – ZOOM platformoje. Mokymų metu bus skaitomi ne tik pranešimai, bet ir atliekamos praktinės užduotys, pateikiama kita aktuali informacija rašantiems kolegoms. 

Siekiant efektyviau išnaudoti laiką, nuspręsta mokymus skelti pusiau. Pirmasis virtualus susitikimas vyks kovo 17 dieną. Jo metu bus aptartos keturios temos. 

Pirmoji tema – „Religijų ir tikėjimų įvairovė Lietuvoje“. Pranešėja dr. Milda Ališauskienė paskaitos metu aptars religijų ir įsitikinimų įvairovę šiuolaikinėje Lietuvoje, religinių bendruomenių santykius su visuomene, religinės diskriminacijos problemas.  

Teisingumo ministerijos vyresnysis specialistas, religijotyrininkas Donatas Glodenis skaitys pranešimą, kaip formavosi religinių bendruomenių santykiai su Lietuvos valstybe – iki karo, sovietmečiu ir šiuolaikinėje Lietuvoje.  

Praktinio balanso tarp Religinės propagandos, tikėjimo laisvės ir objektyvumo žiniasklaidoje ieškosime kartu su Lietuvos žurnalistų sąjungos prezidentu Dainiumi Radzevičiumi. O paskutinė dienos tema bus praktinė – aptarsime tris originalius žurnalistų kūrinius ir pabandysime sukurti alternatyvius. Nuo antraštės iki pasakojimo.  

Leidus įspūdžiam „susigulėti” mokymai bus pratęsti po savaitės, kovo 24-ąją.  

Pranešimą tema „Religija ir žiniasklaida Lietuvoje: religinės įvairovės diskurso bruožai 1990–2015 m.“ skaitys dr. Gintarė Pocė. Paskaitoje bus analizuojama, kokį vaidmenį turi žiniasklaida visuomenės nariams mėginant suvokti ir vertinti įvairias tiek gerai pažįstamas, tiek mažai žinomas įvairias religines bendruomenes, naująsias religijas ir dvasines grupes.  

Iliustracijos, fotografija yra neatsiejamos gero straipsnio dalys. Pažinti vaizdo svarbą religijoje padės vienas garsiausių šios srities asų – Jonas Staselis, kuris į temą pažvelgs pro fotožurnalisto prizmę.  

Na, o kulminacija taps diskusija „Ar ir kaip Lietuvos žiniasklaida užtikrina religijos ir įsitikinimų laisvę?“. Diskusijoje dalyvaus religinių bendruomenių atstovai, mokslininkai ir jūs – žiniasklaidos atstovai. 

Kviečiame nelikti tik abejingais stebėtojais ir aktyviai registruotis šiuo adresu:  

https://forms.gle/97YdL3G1x5zcVtGt9 

Tik užsiregistravę dalyviai sulauks elektroninio kvietimo jungtis į mokymus. 

Projektas finansuojamas Europos ekonominės erdvės (EEE) finansinio mechanizmo lėšomis per Aktyvių piliečių fondą, prisidedant Friedricho Eberto fondui.  

www.eeagrants.org / www.norwaygrants.org / www.religija.lt / www.lzs.lt 

Panašūs straipsniai