In memoriam. A.A. Rimutė Lipšienė (1943 02 12 – 2021 02 28)

Sekmadienį, dėl patirto insulto, ligoninėje užgeso Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno apskrities skyriaus narės Rimutės Lipšienės gyvybė.

Rimutė gimė 1943-ųjų vasario 12 d. Raseinių rajone, Mankūnų kaime. Jaunystėje netekusi tėčio, liko gyventi su mama, kaip pati sakydavo, „reikėjo kabintis į gyvenimą“, kurio kelyje atsiskleidė kaip įvairiapusiška, viskuo besidominti, prasmės ieškanti, talentinga asmenybė.

R. Lipšienė baigusi Skaudvilės vidurinę mokyklą, įstojo į Šiaulių medicinos mokyklą, kurią baigusi pradėjo dirbti Klaipėdos miesto greitosios medicinos pagalbos felčere. 1973 metais  baigė Vilniaus universitetą ir įgijo filologijos specialybę. Neakivaizdžiai studijuodama savo žurnalistinį kelią  pradėjo Kretingos rajono laikraštyje ,,Švyturys”. Persikėlusi  gyventi į Kauną, iki 1976 metų  dirbo  tuometiniame Valstybiniame istorijos muziejuje, o nuo 1978-ųjų korespondente  Kaune leidžiamame  laikraštyje ,,Statybų pastoliuose” (1981 m. buvo savaitraščio redaktorė).

1988 metais prasidėjęs Lietuvos atgimimo judėjimas ne tik sužadino Rimutės stiprius vidinius jausmus, bet ir atvėrė naujas veiklos galimybes: ji aktyviai įsitraukė į „Sajūdžio“ veiklą. Dirbdama „Drobės“ gamybinio susivienijimo radijo laidų redaktore, tapo viena iš pirmųjų Jono Basanavičiaus gimtosios sodybos atstatymo iniciatore. Vėliau dirbo laikraščių ,,Vakarinis Kaunas” ir  „Kauno kraštas“ redakcijoje, buvo priimta į Lietuvos žurnalistų sąjungą. 1995 metais, bankrutavus jos buvusiai redakcijai, Rimutė išvyko gyventi į Jungtines Amerikos valstijas.

Dešimt metų praleidusi už Atlanto, daug pamačiusi ir patyrusi, žurnalistė grįžo į Lietuvą, nes ją traukė Tėvynės ilgesys. Rimutė žurnaliste dirbo laikraščio „Jonavos balsas“ redakcijoje. 2007 metais Kristaus Prisikėlimo parapijos klebonas mons. Vytautas Grigaravičius R. Lipšienę pakvietė dalyvauti leidžiamo „Prisikėlimo“ laikraščio redkolegijos veikloje, ji tapo parapijos spaudos atstove. Žurnalistė 2007 metais įkūrė Kristaus Prisikėlimo parapijoje pagyvenusių žmonių sambūrį “Senjorai”, kurio tikslas – nepaisant amžiaus džiaugtis gyvenimu, pajusti pilnatvę, tobulėti, pažinti vieni kitus, išnaudoti savo sugebėjimus ir jausti, kad yra reikalingi vieni kitiems. Keturiolika metų kolegė su meile ir pasiaukojimu vadovavo 50 senjorų grupei, nuoširdžiai rūpinosi jų kultūriniu bei dvasiniu gyvenimu, pakviesdama į susitikimus meno ir kultūros atstovus, medikus, rengė pažintines ekskursijas po Lietuvą.

Atvykusiems į baziliką, Rimutė vesdavo ekskursijas, ilgai galėdavo pasakoti apie Kristaus Prisikėlimo bazilikos praeitį ir dabartį. Tai liudija atsiliepimai svečių knygoje. Rimutė Lipšienė išliks kartu dirbusių žurnalistų, visų su ja bendravusių kauniečių atmintyje ir širdyse…

Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno apskrities skyriaus valdybos ir senjorų klubo MES nariai liūdną atsisveikinimo valandą nuoširdžiai užjaučia velionės vaikaitę Urtę Mariją, dukrą Valdonę Budrienę ir jos šeimą, gimines, artimuosius, Kristaus Prisikėlimo bazilikos ir žurnalistų bendruomenių narius,  staiga Amžinybėn iškeliavus LŽS narei Rimutei Lipšienei.

Urna su velionės palaikais bus pašarvota Kauno Kristaus Prisikėlimo bazilikoje kovo 3 d., trečiadienį, 16.00 val.

Šv. Mišių malda aukojamos 18.00 val. , po kurių – In memoriam: Rimutė Lipšienė.

Kovo 4 d., ketvirtadienį, atsisveikinimas nuo 9.00 val. iki 13.00 val. ir išlydėjimas į Girkalnio kapines Raseinių rajone.

Panašūs straipsniai