Kaune leidžiamas žurnalas FARMACIJA IR LAIKAS paskelbė ir apdovanojo geriausius Lietuvos vaistininkus

Virginija Grigaliūnienė, LŽS Kauno sk. narė

Geriausių Lietuvos vaistininkų rinkimus trečiąkart organizavęs Kaune leidžiamas farmacijos specialistams skirtas žurnalas „Farmacija ir laikas“ kartu su instituciniu partneriu Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Farmacijos fakultetu paskelbė ir apdovanojo nugalėtojus.

Rimvydas Blynas, konkurso nugalėtojas

Pandemija konkurso neįveikė

Nors koronaviruso pandemija privertė atsisakyti iškilmingos nugalėtojų paskelbimo ir apdovanojimo ceremonijos, kokia būdavo organizuojama ankstesniais metais, geriausi Lietuvos vaistininkai neliko nepagerbti – jiems buvo organizuotas šventinis renginys nuotoliniu būdu. Finalinio etapo dalyviai kartu su juos vertinusios komisijos nariais po apdovanojimų „leidosi“ į kulinarinę kelionę, po to klausėsi garsių solistų boso Liudo Mikalausko ir tenoro Egidijaus Bavikino atliekamų nuotaikingų kūrinių.

Kaip pabrėžė konkurso organizatorė žurnalo „Farmacija ir laikas“ vyriausioji redaktorė, LSMU Farmacijos fakulteto profesorė Loreta Kubilienė, šie išskirtinių iššūkių kupini metai parodė, kokie svarbūs visuomenėje yra vaistininkai, kurie, susidarius sudėtingai situacijai dėl pavojingojo koronaviruso plitimo, tapo kone vieninteliais sveikatinimo specialistais, iš kurių gyventojai galėjo gauti profesionalią konsultaciją, sveikatos patarimų, įsigyti vaistų ir kitų reikalingų medicinos priemonių.

Šiais metais renkant nugalėtoją didžiausias dėmesys buvo kreipiamas į vaistininko – lyderio kompetencijas.

Į finalą iškopė 13 vaistininkų

Po dviejų atrankų organizacijose, kai pretendentus į metų apdovanojimus siūlė ir rinko kolegos vaistinių darbuotojai, į finalinį etapą pateko Jolanta Šermukšnė ir Vaida Andrėnienė („BENU Vaistinė Lietuva“), Rimvydas Blynas ir Irena Garuckienė (vaistinių tinklas CAMELIA), Diana Žilinskaitė („Norfa vaistinė“), Rūta Liubinskaitė (Respublikinės Šiaulių ligoninės vaistinė), Miglė Kazakevičienė ir Aistė Volungevičiūtė (EUROVAISTINĖ), Eglė Laskauskaitė (R.V.L. klinikos vaistinė GYDAŽOLĖ), Danguolė Vaitkutė („Apotheka Pharma vaistinė“), Mantė Razmienė („Norfos vaistinė“ ir LIMEDIKA farmacijos įmonė), Lina Stočkutė – Plytnikė ir Ingrida Mažuolienė („Gintarinės vaistinės“ vaistinių tinklas).

Dar lapkričio 20 dieną autoritetinga komisija (pirmininkė – LSMU Farmacijos fakulteto dekanė, prof. Ramunė Morkūnienė) per nuotolį pabendravo su visais 13 į finalinį etapą patekusiais šalies vaistininkais ir išrinko nugalėtojus – Platininio, Auksinio ir Sidabrinio medalių laimėtojus.

Rinkimų organizatoriai puikiai atsiliepė apie finalinio etapo dalyvius

Anot geriausio Lietuvos vaistininko rinkimų organizatorės profesorės Loretos Kubilienės, šių metų pretendentai į „Lietuvos metų vaistininkas 2020“ apdovanojimus, kalbėdami apie lyderystę, akcentavo vadinamąją „tarno lyderystę“, o tai yra tarsi du tarpusavyje nesuderinami žodžiai: kaip gali būti tarnas ir tuo pat metu – lyderis? Vis dėlto tokia lyderystės forma egzistuoja, ir būtent ji susijusi su empatija, atsidavimu savo darbui, su išskirtiniu kolegų palaikymu.

Profesorei įsiminė vieno iš pretendentų atsakymas į klausimą – kas telpa į žodį „lyderis“. Buvo atsakyta, kad lyderis yra liberalas.

„Tai vėlgi rodo, kad lyderystė reikalauja turėti ne tik dominuojančių savybių, bet kartu ir tokių, kurios leistų išgirsti kitus, įsiklausyti į kitų nuomonę, ją priimti ir gebėti iškomunikuoti aplinkiniams,“ – pabrėžė prof. L. Kubilienė.

Šiemet išsiskyrė keletas pretendentų, kurie yra sukūrę ar prisidėję kuriant inovacijas, diegiant pažangius projektus; kurie teikė pasiūlymus savo administracijoms, ir tie pasiūlymai buvo įgyvendinti. Tai rodo, kad vaistininkai yra drąsūs ir novatoriški.

„2020-ieji metai aiškiai parodė, kokie svarbūs visuomenei yra vaistininkai: karantino metu pavasarį, kai užsidarė dauguma gydymo įstaigų, vaistininkai buvo labiausiai gyventojams pasiekiami sveikatos priežiūros specialistai, kurie ne tik teikė profesionalią farmacinę paslaugą, bet ir konsultavo bei ramino“, – gražių žodžių vaistininkams negailėjo ir LSMU Farmacijos fakulteto dekanė prof. Ramunė Morkūnienė.

Komisijos pirmininkei imponavo konkurso finalinį etapą pasiekusių pretendentų į aukščiausius apdovanojimus atsakomybė, pagarba ir pagalba žmogui, pacientui, kolegai.

„Lyderystės bruožas, kai kiekvieną dieną reikia pacientams padėti kovoti su problemomis ir ligomis, taip pat padėti kolegoms, yra ypatingai svarbus, o kiekvienas kandidatas kasdieniame darbe naudoja skirtingus būdus, – teigė profesorė. – Tą buvo galima pajusti jau po pirmųjų pokalbio su vaistininkais sakinių. Šiais metais konkurse pirmą kartą dalyvavo ligoninės vaistininkų kandidatė, todėl buvo įdomu išgirsti, su kokiais iššūkiais susiduria ligoninių vaistinės“.

Nugalėtojai

Trečioji vieta ir Sidabro medalis komisijos sprendimu buvo skirtas jaunai ir labai aktyviai, energingai, perspektyviai vaistinės vedėjai, farmacinės veiklos vadovei iš Vilniaus Eglei Laskauskaitei.

Aukso medaliu ir diplomu apdovanota Respublikinės Šiaulių ligoninės vaistinės vyriausioji vaistininkė, Kaune gyvenanti Rūta Liubinskaitė.

Na o „Lietuvos metų vaistininkas 2020“ laimėtoją tradiciškai paskelbė Kardinolas Jo Eminencija Sigitas Tamkevičius.

„Šie metai mums visiems buvo ypatingai sunkūs, o sunkiausi turbūt buvo medikams ir jums, vaistininkai, – kalbėjo Kardinolas JE S. Tamkevičius. – Jūs, prasidėjus pandemijai, tapote pirmais ir dažnai vieninteliais mūsų gydytojais, konsultantais, sveikatos patarėjais, psichologais, nes ligoniams patekti į gydymo įstaigą tapo labai sudėtinga… Džiaugiuosi jumis, mieli vaistininkai, kad išsilaikėte, nepalūžote, kad, sukaupę jėgas, toliau nuoširdžiai dirbate, padėdami visiems mums sveikti. Laiminu jus…“

„Lietuvos metų vaistininkas 2020“ titulas ir aukščiausias apdovanojimas – Platinos medalis – komisijos sprendimu atiteko vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkui, farmacinės veiklos vadovui ir vienos Vilniaus vaistinės vedėjui Rimvydui Blynui.

Kulinarinė kelionė ir šventinis koncertas

Po iškilmingos dalies visi šventinio nuotolinio renginio dalyviai – komisijos nariai ir į rinkimų finalą patekę vaistininkai – buvo pakviesti į Kulinarinę kelionę, kurioje gidais buvo Senatorių Pasažo (Vilnius) gastronomijos virtuozai – virtuvės šefas Martynas Žymantas ir someljė Simonas Laukaitis.

Dar iš vakaro visi šio renginio dalyviai gavo Senatorių Pasažo restorano 14HORSES paruoštus šventinius paketus, kurių patiekalus tereikėjo pasiserviruoti savo namuose, pakviesti prie gausaus stalo šeimos narius ir, klausantis įdomaus pasakojimo, vaišintis…

Po sočios „kelionės“ – pats metas maloniam poilsiui, todėl visi buvo pakviesti pasiklausyti ir pasižiūrėti specialiai šiai progai parengto šventinio koncerto, kuriame gražiausius Lietuvos ir užsienio kompozitorių kūrinius atliko Kauno valstybinio muzikinio teatro solistai Liudas Mikalauskas (bosas) ir Egidijus Bavikinas (tenoras).

Panašūs straipsniai