Kauniečiams įteikti Gabrielės Petkevičaitės-Bitės medaliai “Tarnaukite Lietuvai“

Vladimiras Beresniovas, LŽS Kauno skyriaus valdybos narys

Panevėžio Juozo Balčikonio gimnazijoje buvo įteikti Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medaliai. Medalis skiriamas siekiant skatinti Lietuvos visuomenę dirbti valstybės labui ir jos gerovei, reikšti ir įgyvendinti pozityvias idėjas, brandinančias visuomenės pilietiškumą, tautinę savimonę ir kultūrinį sąmoningumą. Tai yra paskatinimas, skiriamas už visuomeninę veiklą, geranoriškus darbus.

Prieš medalių įteikimą, Panevėžio krašto muziejaus darbuotojų lydimi, senosiose Panevėžio kapinėse, kur palaidota iškili Lietuvos moteris Gabrielė Petkevičaitė-Bitė. Rudens žiedų puokšte, žvakele, kartu su laureatais iš Panevėžio – Steponu Kubecku, LPKTS Šilalės filialo – A. Rašinsku, kauniečiai pagerbė rašytojos atminimą.

Į iškilmingą šventę Panevėžyje rinkosi svečiai iš visos Lietuvos. Laureatus pristatė Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro aktoriai Albinas Keleris ir Eleonora Koriznaitė, įkūnijusi Bitės personažą.  

Apdovanojimas medaliu įsteigtas 2011 m. pagerbiant Gabrielės Petkevičaitės-Bitės asmenybę ir skiriamas siekiant skatinti Lietuvos visuomenę dirbti valstybės labui ir jos gerovei, reikšti ir įgyvendinti pozityvias idėjas, puoselėjančias visuomenės pilietiškumą, tautiškumą ir kultūrą. Apdovanojimo medaliu skyrimo kriterijus nustato ir apdovanojamą medaliu asmenį išrenka Seimo valdybos sudaryta Gabrielės Petkevičaitės-Bitės medalio „Tarnaukite Lietuvai„ kandidatų vertinimo komisija.

Šiemet Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medalius „Tarnaukite Lietuvai“ įteikė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis ir Panevėžio miesto meras Rytis Račkauskas.

Meras R. Račkauskas į laureatus ir svečius kreipėsi žodžiais: „Šiandien tradiciškai apdovanosime tuos, kurie savo darbais ir visuomenine veikla liudija Gabrielės Petkevičaitės-Bitės idealus, žengdami jos pramintu keliu šiandien įprasmina jos palikimą. Dėkoju kiekvienam iš Jūsų už skiriamą laiką ir prasmingą veiklą kuriant dabarties Lietuvą. Kaip Bitė tapo pavyzdžiu mums, tegul Jūsų darbai tampa tarnystės pavyzdžiu ateities kartoms“.

2020 metų Gabrielės Petkevičaitės-Bitės medalio „Tarnaukite Lietuvai” laureatais „Už savanorystės kultūros sklaidą” tapo kauniečiai: poetė Erika Drungytė, esperantininkas Povilas Jegorovas, rašytojas Viktoras Rudžianskas, visuomenininkė, daugelio tarptautinių organizacijų vadovė, LŽS narė Dalė Poškienė .

„Lietuvos universitetų moterų asociacijos prezidentė, nenuilstanti knygos populiarintoja, knygos festivalių Kaune „Imkit mane ir skaitykit“ bei „Skaitantis miestas“, knygos švenčių „Laikas gyvena knygose” sumanytoja ir rengėja, XXVII knygos mėgėjų draugijos pirmininkė, aktyvi „Lietuvai pagražinti“ draugijos valdybos narė, populiarinanti Juozo Tumo-Vaižganto idėjas, talkinanti Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungai. 2018 m. Lietuvos žurnalistų sąjungos apdovanota „Dėkingumo plunksna„ už kultūros ir švietimo veiklą. Nė dienos be veiklos negyvenanti D. Poškienė„ – taip garbingam apdovanojimui pristatyta nepailstanti visuomenininkė Dalia Poškienė. Jos darbų kraitę šiais metais papildė sudarytos ir išleistos knygos: knyga–albumas „Gyvoji atmintis liudija” (D. Poškienė- sudarytoja, virš. dail. Vladimiras Beresniovas”), informacinis leidinys ”Mūsų darbai atgimstančiai Lietuvai” (iš LPKTS Kauno filialo istorijos”, „Šilumos ir meilės apsupty” ir baigiama rengti autorinė poezijos rinktinė bei XXVII knygos mėgėjų draugijos 90-mečiui skirtas Metraščio 7 tomas.

Džiugu, kad įsiliejusi į Lietuvos žurnalistų sąjungos gretas, D.Poškienė tapo aktyvia nare. Jos publikacijos spausdinamos savaitraštyje „Tremtinys” (vien pastraisiais metais paskelbė > 30), „XXI amžius”, LRS ir LŽS, LUMA portaluose.

Džiaugiamės, kad mūsų tarpe gyvena ir dirba, kuria nepailstanti Gabrielės Petkevičaitės-Bitės idėjų ir darbų tęsėja Dalia Poškienė.

Panašūs straipsniai