Bendra rašytojų ir žurnalistų J. Tumo-Vaižganto vardo premija paskirta L. Degėsiui

Už novatorišką literatūrinio meistriškumo ir aktyvaus pilietiškumo dermę publicistikoje ir eseistikoje, svarbą visuomenės vertybėms prestižinė žurnalistų ir rašytojų teikiama J. Tumo-Vaižganto premija paskirta Liutaurui Degėsiui. Iškilmingas premijos įteikimas numatytas rugsėjo 12 dieną.

2019-2020 metais Liutauras Degėsys skyrė daug dėmesio, laiko ir jėgų Lietuvos kultūros, socialinio gyvenimo ir kitiems svarbiems procesams analizuoti ir publikuoti straipsnius įvairiuose leidiniuose. Pastarieji metai buvo sėkmingi ir pažymėti jo kituose kūrybiniuose darbuose – 2018 metais Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla išleido jo filosofinių esė rinkinį „Apatiniai gyvenimo drabužiai“, 2020 metais Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla išleido romaną „Lengva nebus“.

Vido Mačiulio nuotr.

Vaižganto premija teikiama kasmet Malaišiuose (Anykščių r.) minint Juozo Tumo-Vaižganto gimtadienį. Laureatui įteikiamas diplomas, dailininko Stasio Leono Makaraičio sukurtas specialus medalis ir simbolinė 300 eurų premija.

2002 metais, minėdamos Lietuvių rašytojų ir žurnalistų sąjungos 80-metį, Lietuvos rašytojų sąjunga, Lietuvos žurnalistų sąjunga ir Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija įsteigė kasmetinę Juozo Tumo-Vaižganto premiją.
Ji kasmet skiriama lietuvių rašytojui arba žurnalistui už sėkmingą literatūros ir žurnalistikos (dokumentinės prozos arba literatūrinės publicistikos) dermę. Vertinama praėjusių dvejų kalendorinių metų kūrybą.

Kaip žinia, J. Tumas-Vaižgantas 1922 metais buvo vienas iš Lietuvių rašytojų ir žurnalistų sąjungos steigėjų Kaune. 1922 m. sausio 31 d. Kaune sušauktas pirmasis žurnalistų ir literatų steigiamasis susirinkimas. J. Tumas pateikė naujos organizacijos įstatus, kurie buvo labai praktiški, gyvenimiški, nesigilinta į įvairias plunksnos darbininkų teorines – ideologines bei filosofines sritis. 1922 m. kovo mėn. įstatai buvo įteisinti, juos įregistruojant Kauno apskrities viršininko įstaigoje. J. Tumas-Vaižgantas tapo pirmuoju šios organizacijos pirmininku.

Šiais metais pretendentų darbų komisijai vadovavo Lietuvos meno kūrėjų asociacijos prezidentas Jonas Staselis, kuris paskelbus laureatą kalbėjo: „Esame jau 30 metų laisva ir demokratiška šalis, veržiamės iš tradicinės tapatybės, tačiau vis pamirštame, kad laisvė ateina kartu su atsakomybe. Liutaurą Degėsį galima įvardinti prigimties metraštininku, kaip buvo vertinama ir Vaižganto kūryba. Liutauras dalijasi kasdienėmis paskatomis kurti save ir savąjį gyvenimą, skatindamas atsakyti į prasminius klausimus, kviesdamas sąmoningai kelti vienokius ar kitokius reikalavimus sau, siekiant gyvenimo kelyje neišduoti vertybių.“

Premijos laimėtoją nustato šešių asmenų vertinimo komisija, kurią sudaro Lietuvos rašytojų sąjungos valdyba ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos valdyba. Šiemet darbus komisijoje vertino ir Danielius Mušinskas, Gediminas Kajėnas, Jurgita Jasponytė, Audronė Nugaraitė ir Gerimantas Statinis.

Premijos laureatais jau yra tapę Egidijus Aleksandravičius, Vytautas Bagdonas, Viktorija Daujotytė-Pakerienė, Gintautas Iešmantas, Liudvikas Jakimavičius, Loreta Jastramskienė, Juozas Kundrotas, Justinas Marcinkevičius, Julius Sasnauskas, Laimonas Tapinas. Alfas Pakėnas, Loreta Jastramskienė, Rimantas vanagas, Gintarė Adomaitytė, Filomena Taunytė ir kiti.

2020 metų Juozo Tumo – Vaižganto premijai gauti siūlytų kandidatų sąrašas:

1. Vytautas Bagdonas, Lietuvos žurnalistų sąjungos narys – knyga „ Susitikimai su Vaižgantu” (2019).

2. Liutauras Degėsys – už sėkmingą literatūros ir žurnalistikos dermę, vertinant praėjusių dvejų kalendorinių metų kūrybą.

3. Povilas Sigitas Krivickas – 2018-2020 metais skelbti kūriniai popierinėje ir elektroninėje žiniasklaidoje.

4. Dovydas Pancerovas ir Birutė Davidonytė – knyga „Kabinetas 339” (2019).

5. Vytautas Žeimantas – esė knyga „Gimtuoju dvasingu žodžiu”.

6. Arnas Ališauskas – „Kostas” (knyga apie Kostą Smoriginą). – Vilnius, Tyto alba, 2020. 

7. Vytautas Čepas – „Siena” : dokumentinis romanas. – Vilnius : Tyto alba, 2019. 

8. Birutė Jonuškaitė – knyga „Laikas ir likimai” : susitikimai su lietuvių ir lenkų kūrėjais. – Vilnius : Homo liber, 2019. 

9. Petras Panavas – „Trys broliai, juodvarniais lakstantys” – Utena: Utenos Indra, 2018.

10. Sondra Simanaitienė – knyga „Iškamšų kontora” – Klaipėda: Kitas takas, 2018 (taip pat už darbą su Agnijos Šeiko šokio teatru ir su kitomis teatrinėmis grupėmis. 

11. Aidas Kelionis – knyga „Druskų kambarys” (Homo liber, 2020).

12. Leonas Peleckis-Kaktavičius – už almanacho „Varpai” (Nr. 40-43) sudarymą ir leidybą bei tris knygas „Aš – lyderis” (2018), „Šuns plaukai” (2019) ir „Raudona kėdė fontano viduryje” (2020).

Panašūs straipsniai