FM99 laimėjo: Alytaus m. savivaldybės organizuotas nuomos konkursas neteisėtas, pasakė teismas

Vilija Kvedaraitė

Alytaus m. savivaldybės skelbtas patalpų nuomos konkursas turi būti nutrauktas, sporto klubo, bent kol kas, teatre nebus. Teismo sprendimu panaikintas nuomos komisijos sprendimas išnuomoti patalpas socialdemokrato Antano Jodaugos valdomam VšĮ “Atlanta Gym”.

 

“Valdžios ir žiniasklaidos santykiai turėtų būt grįsti profesinės pagarbos ir teisėtumo principais, atskirų politikų norai keršyti, susidoroti ar rodyti savo galią negali būti toleruojami ir tai parodė teismo sprendimas. Gyvenam teisinėje valstybėje, tuo ir įsitikinome,” – sakė radijo stoties direktorius Liudas Ramanauskas.

Teismas nurodė:

  • Alytaus miesto savivaldybės administracijos paskelbtą patalpų, esančių adresu Rotušės a. 2, Alytuje, viešą konkursą nutraukti.
  • Panaikinti 2020 m. kovo 20 d. Negyvenamųjų patalpų ar kitų statinių nuomos komisijos sprendimą, kuriuo trečiojo asmens viešosios įstaigos sporto klubas „Atlanta Gym“ pasiūlymas pripažintas viešo konkurso nuomos laimėtoju.
  • Priteisti ieškovei uždarajai akcinei bendrovei „Alytaus radijas“ iš atsakovės Alytaus miesto savivaldybės administracijos 1 233 Eur (vieną tūkstantį du šimtus trisedešimt tris eurus) bylinėjimosi išlaidų.

Primename sprendimo priešistorę

Vasario mėnesį staiga atsirado tarybos narės sukurptas sprendimas dėl radijo stoties FM99 patalpų nuomos sutarties nutraukimo ir viešo konkurso paskelbimo. Klausimo rengėja, tuometinė „Už Alytų“ frakcijos seniūno pavaduotoja Laura Radzevičiūtė. Ją komitetuose „pavaduoja“ socdemas Jurgis Krasickas, kuris pristato klausimą „už kolegę“.

Vasario 27 dieną tarybos posėdyje pateikiamas tarybos sprendimas dėl FM99 nuomos sutarties nutraukimo ir alternatyva dėl nuomos sutarties termino nustatymo. Balsavimo rezultatai – 13 už sutarties nutraukimą, 8 už termino nustatymą. Sprendimas įsigalioja birželio 30 dieną, sutartis su nauju nuomininku pasirašoma liepos 1 d. Kad nuomos konkursas turėtų įvykti per naktį niekas nepagalvojo.

Kovo 6 dieną, penktadienį, praėjus savaitei po tarybos posėdžio, FM99 pagaliau gauna pirmąjį raštą iš savivaldybės – iki tol visa informacija buvo tik iš viešosios erdvės, jokio rašto nei iš savivaldybės administracijos nei iš iniciatyvių tarybos narių, nebuvo. Rašte – direktoriaus pasirašyta informaciją apie priimtą tarybos sprendimą, būsimą nuomos konkursą ir sutarties nutraukimą bei išsikraustymo terminus. Apie konkurso paskelbimo terminus jokios informacijos nėra.

Kovo 9 dieną, pirmadienį, FM99 vėl viešojoje erdvėje pamato informaciją, kad konkursas jau paskelbtas. Paraiškas reikia pateikti per 10 dienų – iki kovo 19 dienos 16 valandos, konkursas vyks kovo 20 dieną 10 valandą. Primename, tarybos sprendimas įsigalioja birželio 30 d.

Kovo 20 d. jau yra ir “rezultatai”, kuriuos dabar panaikino teismas – teatro pastate patalpas nuomojanti radijo stotis FM99 jas turi užleisti sporto klubui „Atlanta Gym“, kurio direktorius socialdemokratas Antanas Jodauga, darbuotojų – 0 vnt, pajamų ir veiklos irgi tiek pat. Tris metus piktybiškai neteikia registrų centrui ataskaitų, įstaigai dėl to panaikintas paramos gavėjo statusas.

Balandžio 17 d. Kauno apygardos teismas tenkino UAB “Alytaus radijas” prašymą taikyti laikinąsias apsaugos priemones ir iki įsiteisės teismo sprendimas byloje uždrausti Alytaus miesto savivaldybei sudaryti 122,13 kv. m. negyvenamųjų patalpų, esančių adresu Rotušės a 2, Alytuje,  nuomos sutartį su VšĮ Sporto klubu „Atlanta Gym“.

Po visų skubių veikmsų konkursui organizuoti savivaldybės administracijos Turto skyriaus vedėja Auksė Juonienė, kuri organizavo ir nuomos konkursą, ėmėsi keisti ir turto nuomos tvarką, kad šioji atitiktų jau padarytus neteisėtus veiksmus. Buvo pakeistas punktas, kuriuo savivaldybės patikėjimo teise perduotą turtą  valdė ir sprendimus dėl jo priiminėjo jo valdytojas, t.y. mokyklų pastatus – mokyklos, teatro pastatą – teatras, ir t.t. Nuo šiol dėl absoliučiai visų pastatų ir patalpų nuomos sprendimus priims tik taryba.

Vasario 27 dieną priimant sprendimą nutraukti nuomos sutartį su “UAB “Alytaus radijas” šis punktas buvo grubiai pažeistas. Beje, pristatydama klausimą taryboje skyriaus vedėja Auksė Juonienė apie tai išvis neužsiminė – pagal pristatymą tvarka keičiama dėl noro atleisti nuo nuomos dėl karantino neveikiančias įmones.

Liepos 20 dieną teismo priimtas sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas apeliaciniu skundu Lietuvos apeliaciniam teismui per Kauno apygardos teismą.

Panašūs straipsniai