„Vasaros olimpe” – karantiną įveikusi tradicinė kauniečių žurnalistų šventė

Virginija Grigaliūnienė, LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos narė

Tris mėnesius šalį kaustęs karantinas kiek pakoregavo kauniečių žurnalistų šventes, bet dešimtmečius besitęsiančių tradicijų pakeisti nepajėgė: birželio 13-osios popietę į Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno apskrities skyriaus lauko kavinę „Vasaros olimpas“ susirinko gražus plunksnos brolių ir seserų būrys. Atšventėme dvi progas vienu kartu: jau praėjusią Spaudos dieną bei birželio 12-ąją minimą Radijo dieną. Apsilankymu bei dovanomis žurnalistams dėmesį parodė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis su drauge Loreta, akcinės bendrovės „Kauno Baltija” generalinis direktorius Vidas Butkus su žmona Jūrate, naujasis Lietuvos meno kūrėjų asociacijos prezidentas Jonas Staselis, Kaune dveji metai  tarnaujantys kunigai iš Slovakijos  redemptoristų vienuolijos Rastislav Dluhy (jis turi žurnalisto doktoranto diplomą) ir Peter Hertel, kurie jau kalba lietuviškai.

Mūsų skyriaus pirmininkas, entuziastingasis Vidas Mačiulis, vos išgirdęs apie centrinės valdžios ketinimus atšaukti griežtas karantino sąlygas, per stebėtinai trumpą laiką sugebėjo suorganizuoti puikią šventę, kurioje buvo apdovanoti ir pagerbti Kauno kraštą ir Lietuvą garsinantys garbūs kūrėjai.

Renginys buvo pradėtas 1926 metų birželio 12 dienos garso įrašu: „Alio alio – Lietuvos radijas – Kaunas”… Šiuos žodžius tada ištarė pirmasis Lietuvos radijo pranešėjas Petras Babickas, apie kurį daug papasakojo charizmatiškasis renginių vedėjas Vilius Kaminskas.

Paprastai nedaugžodžiaujantis Kauno vadovas Visvaldas Matijošaitis šįkart buvo nusiteikęs nuoširdžiai ir atvirai bendrystei – gražių žodžių ir šmaikštaus sąmojo negailėjo ne tik Kauno miesto savivaldybės įsteigtais Burmistro Jono Vileišio medaliais apdovanojamoms „Kauno dienos“ žurnalistei Daliai Juškienei bei kūrybai gyvenimą pašventusiai Angelei Pabricaitei, bet ir kitiems šventės dalyviams, Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno apskrities skyriaus nariams.

Ūkiškas mero žvilgsnis negalėjo nepastebėti žurnalistų kavinės „Vasaros olimpas“ kuklių baldų ir per 17 metų „nuvaikščiotų“ grindų, kaip ir naujos, dar tik prieš 2 dienas dailylentėmis iškaltos sienos, kurią papuošė geriausios 2019 metų fotografijų konkurso ,,Kolegos objektyvo sūkury“ nuotraukos.

Kaip bebūtų gaila, Kauno žurnalistai prašmatniems renginiams lėšų neturi, todėl priima svečius kuklioje, bet jaukioje aplinkoje, ir visada – labai nuoširdžiai.

Tradicinio kasmetinio Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų bei LŽS Kauno apskrities skyriaus rengiamo konkurso nugalėtoja šiemet buvo pripažinta TV3 žurnalistė Kaune, LŽS Kauno skyriaus valdybos narė Vaida Girčė. Vaidai solidžią premiją ir padėką už puikų darbą šviečiant visuomenę įteikė Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų viceprezidentas, akcinės bendrovės ,,Kauno Baltija” generalinis direktorius Vidas Butkus.

Šventės kulminacija – Petro Babicko premijos laureato paskelbimas ir apdovanojimas. Šios premijos laureatą skelbia LŽS Kauno apskrities skyrius, tūkstantį eurų skiria Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija. Komisijos sprendimu devintuoju pirmojo Lietuvos radijo pranešėjo Petro Babicko premijos laureatu šiemet tapo istorinių dokumentinių filmų ir laidų autorius, žinomas televizijos ir radijo žurnalistas Rimas Bružas.

Dar vienas išskirtinai LŽS Kauno apskrities skyriaus sumanymas – vardiniai ordinai, kurie šį kartą buvo įteikti kolegoms senjorams – rašytojui ir žurnalistui Laimonui Iniui ir buvusiam televizijos operatoriui, dabar medžio skulptoriui Jonui Dirsei. Jo vaikaitis Jonas Dirsė įamžino ne tik savo senelį, bet ir visą žurnalistų šventę. Jaunojo Dirsės užfiksuotas akimirkas bus galima pažiūrėti mūsų svetainės kaunozurnalistai.lt puslapyje „Videoreportažai”.

Na, o kadangi žurnalistų šventė vyko birželio 13 –ąją, tai yra per Antanines, nepamiršti buvo ir kolegos Antanai. Sveikinimo žodžiai vardinių proga ir elegantiškos gėlių puokštės buvo skirtos kolegoms Antanui Povilui Kaunui ir Antanui Staškevičiui… Juos, kartu ir visus šventės dalyvius pasveikino Lietuvos meno kūrėjų asociacijos prezidentas Jonas Staselis.

Nors šventė buvo suorganizuota ekspromtu, LŽS Kauno apskrities skyriaus vadas Vidas Mačiulis sugebėjo pasirūpinti ir tuo, kad susirinkusieji negrįžtų namo alkani ar ištroškę.

Už puikius užkandžius, gardžius kepsnius, šaltą girą ir putojantį alutį dėkojame restorano „Putvinskio 48” kolektyvui, vadovaujamam Nomedos Vilpišauskienės, kaunietei, originalių sumuštinukų meistrei Virginijai Petrikėnienei, ,,Volfas Engelman” bravorui už girą ir alų…

Nuoširdi visų susirinkusiųjų, kurių buvo per septyniasdešimt, padėka – ir šventinę nuotaiką gyva muzika padėjusiam sukurti žinomam kauniečiui pianistui Kęstučiui Paulaičiui, ir Vidui Mačiuliui šventę padėjusiam pravesti jau minėtam renginių vedėjui Viliui Kaminskui – LŽS nariui, buvusiam ilgamečiam Lietuvos radijo diktoriui, televizijos laidų vedėjui ir… aktoriui, dokumentiniame filme ,,Grįšiu” (jis  yra mūsų svetainėje) sukūrusiam Brazilijoje mirusio vyresnio kolegos prototipą.

Kolega Albertas Švenčionis, stebėjęs šventę pro fotoaparato vaizdo ieškiklį, dalinasi fotoreportažu.

Panašūs straipsniai