Jubiliatas Jonas Dirsė – šiandien ir prieš 60 metų

Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno apskrities skyriaus valdyba nuoširdžiai sveikina LŽS narį JONĄ DIRSĘ, švenčiantį savo gyvenimo aštuoniasdešimtmetį. Sveikatos. Kūrybos. Ištvermės.

Buvęs Lietuvos televizijos Kauno redakcijos operatorius J.Dirsė vis dar nesiskiria su vaizdo kamera, kuria dokumentinius filmus apie kolegas, peržiūri ir papildo savo sukauptą archyvą. Daug dienų jis praleidžia ir su kaltu, plaktuku, pjūklu. Kolega Jonas Dirsė – profesionalus medžio skulptorius. Šią vasarą jis baigs jau keturioliktą savo koplystulpį, kuris bus atidengtas jau išnykusiame Petraičių kaime, kuris buvo Šėtos valsčiaus (Kėdainių raj.) teritorijoje.

„Kinas, piešimas – visą laiką man buvo artimi. Mokydamasis gimnazijoje lankiau ir meno mokyklą. Buvau Kauno politechnikos instituto pirmakursis, kai Lietuvoje plėtėsi mėgėjiško kino veikla. KPI gavęs pirmą „krikštą“, su kinu, televizija jau nebesiskyriau…“, – pasakoja jubliatas Jonas Dirsė apie savo „kinematografinę“ pradžią 1960-ųjų rudenį.

1972 metais Kauno televizijai pradėjus rengti ir transliuoti informacinę laidą ,,Savaitės aidai“, kai Jonas Dirsė tapo etatiniu TV operatoriumi.

„Daugiau kaip trisdešimt metų į visus miesto įvykius ir renginius žiūrėjau pro vaizdo kamerų objektyvus, dirbau ir prie studijinių kamerų tiesioginių transliacijų metu. Su operatoriaus etikete atėjau ir į Lietuvos žurnalistų sąjungą…“ – didžiuojasi aštuoniasdešimtmetis kūrėjas.

Daugiau įdomių Jono Dirsės prisiminimų yra 2008 metais LŽS Kauno apskrities skyriaus išleistoje knygoje „Žurnalistai apie laiką ir save“. Tada mūsų jubiliatas dar nežinojo, kad dvidešimties sulaukęs jo vaikaitis, taip pat Jonas Dirsė, paseks senelio pėdomis. Jaunasis Jonas ne tik studijuoja VDU Kauno konservatorijoje, bet ir filmuoja (pernai jis įamžino kauniečių Spaudos balių), groja, kuria muziką. Visa tai – senelio Jono Dirsės džiaugsmas ir pasididžiavimas…

Panašūs straipsniai