Žurnalistinis nerimas. Antikorupcinis barjeras vėl stumiamas į nuošalę? III d.

Antanas MARČIULIONIS, LŽS ir žurnalistikos senjorų klubo MES narys

3. Paguodos žodžiai machinatoriams: turtą atims „civilizuotai“…

Žinoma, kad nesunku suprasti piliečio būseną praradus nuosavybę. Italų filosofas Nikolas Makiavelis kadaise yra labai taikliai pastebėjęs, jog žmonės greičiau atleidžia tėvo netektį negu turto praradimą. Matyt, ir dėl to čia aptariamas įstatymas mūsų šalyje taip sunkiai skinasi kelią. Dėl to jis ir kuriamas, kaip prevencinė priemonė galimam nesąžiningumui, kurio šiandien dar per akis. Turto civilinio konfiskavimo įstatymas gal ir mums bus ramsčiu painiuose korupcijos vingiuose.

 Premjeras Saulius Skvernelis, daugiau kaip prieš metus komentuodamas projekto metmenis, teigė, jog šis dokumentas bus daugiau orientuotas į politikus ir valstybės tarnautojus. Jo paskirtis – apriboti verslo įtaką politikams ir politinėms partijoms. Visuomenę verčia nerimauti ir įsivyravęs lobizmas, politinių partijų finansavimas, ji tikisi, kad Turto civilinio konfiskavimo įstatymas iš tiesų taps veiksminga antikorupcine prevencine priemone. Gerai dar, kad šio projekto „sargyboje“ yra patyrę teisės specialistai docentas Haroldas Šinkūnas ir profesorius Armanas Abromavičius.

„Įtvirtinant turto civilinio konfiskavimo galimybę, siekiama atrasti būdus kovai su neteisėtu praturtėjimu. Ypač tais atvejais, kai pradėjus ikiteisminius tyrimus dėl neteisėto praturtėjimo šie yra nutraukiami, o perdavus bylą į teismą, kaltinamųjų atžvilgiu yra priimami išteisinamieji nuosprendžiai…“, – samprotavo docentas.

„Nusikalstamų veikų yra padaroma iš savanaudiškų paskatų, siekiant turtinės naudos. Tokiais atvejais, asmenims taikant baudžiamojo poveikio priemones, svarbu ne tik juos nubausti, bet ir paimti iš jų nusikalstamu būdu įgytą turtą…“, – mano baudžiamosios teisės profesorius.

Šiomis dienomis skambinausi parlamentarui V. Bakui. Paklausiu, galvoju, gal linksmesnių žinių turi. Gal, kaip buvo tikėtasi, 2020-ųjų pradžioje vis tik atsirado vilčių korumpuotuosius „pradžiuginti“. „Nėra pono Vytauto. Labai užsiėmęs. Tas įstatymas dabar labiausiai ir neduoda ramybės“,– išgirdau Seimo nario padėjėjos balsą. Ir dar sužinojau, kad „tie, kurie dirba prie projekto, stengiasi atsižvelgti į racionaliausias pastabas“. Dabar šis dokumentas aptariamas Seimo komitetų posėdžiuose. Gal pagaliau straipsnio pradžioje minėtas abejones dėl įstatymo isigaliojimo teks „nurašyti“, kaip nepasiteisinusias.

Tuos, kurie ruošiasi vienokioms ar kitokioms machinacijoms dar kartą galiu pamaloninti. Netiesą sakė visi priekaištavusieji įstatymo rengėjams, kad turtą atims „necivilizuotai“ – be teismo. Viskas bus kaip pridera. Savo akimis dokumento projekte mačiau parašyta. Jeigu atitiksite įstatyme nurodytus straipsnius, turto tyrimą atliks Vyriausybės įgaliotos institucijos. Turės kur „pasireikšti“ ir prokuroras, ir teismas. Teks deklaruoti bei pagrįsti turtą ir pajamas. Nieko sudėtingo. Jau eidami į teismą beveik žinosite ar dar ilgai gyvensite savo neteisėtame ištaigingame name.

Ir čia bus galimybė pasireikšti žiniasklaidai. Vienur antraštėms bus „pasisavinti“ aštriausi nukentėjusiųjų komentarai, įstatymo vykdytojus nuteikiantys prieš visuomenę, sumanesni kolegos nepasibodės įsigilinti į konkrečių situacijų esmę. Kai kam ir ši opi tema duos peno „pasipiarinti“, kitiems bus šaltinis gilesniems apmąstymams. Visko bus. Svarbiausia, kad būsimasis įstatymas, jeigu jis bus priimtas, turėtų atsakingai dirbančius vykdytojus.

(Pabaiga)

Panašūs straipsniai