,,Vilkijos getas 1941 metais" – nauja kolegos Aleksandro Vitkaus knyga

Povilas Antanas KAUNAS, LŽS ir žurnalistikos senjorų klubo MES narys
Vitkaus knyga .Didele_1.jpg


Medicinos mokslų daktaras, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Histologijos ir embriologijos katedros profesorius, mūsų, LŽS kauniečių, žurnalistikos senjorų klubo MES narys Aleksandras Vitkus savo brangias poilsio akimirkas jau ne vieną dešimtmetį aukoja didžiausiai gyvenimo svajonei įgyvendinti – parašyti ir išleisti Lietuvos istorijos įvykių chronologiją. Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras šį rudenį išleido A.Vitkaus ir Chaimo Bargmano knygą ,,Vilkijos getas 1941metais”. Ją Aleksandras Vitkus pristatė Kauno žurnalistų namuose, senjorų klubo MES sueigoje.
Pirmoji knyga, apimanti įvykius nuo pirmųjų gyventojų pasirodymo Lietuvos teritorijoje ( XI – IX a. prieš m. e.) iki 1795 metų, kai Lietuvos Didžioji kunigaikštystė buvo įjungta į Rusijos imperijos sudėtį, „Varpo“ leidybinio susivienijimo išleista net 5.000 egz. tiražu ir jau seniai tapusi bibliografine retenybe.  




Vitkaus_Vilkija_II.jpg1998 metais knygynų lentynose pasirodė antroji „Lietuvos istorijos įvykių chronologija“, apimanti laikotarpį nuo 1795 iki 1918 metų. 2000 – taisiais išleista trečioji knyga ( 1918 – 11926 ) ir ketvirtoji, apimanti 1926 – 1940 metų laikotarpio įvykius Lietuvoje.

 Jau senokai beveik parašyta buvo ir penktoji knyga, bet … kuriam laikui autoriaus padėta į stalčių. Tai padaryti A. Vitkų privertė ne visiškai išsami ir objektyvi 1941 metų žydų tautybės žmonių holokausto, to vieno dramatiškiausių XX a. Lietuvoje įvykių, analizė. Ir todėl dabar pirmiausia reikėjo imtis šio, galima sakyti, titaniško darbo padėčiai pagerinti. 

Gerai, kad profesoriui mielai sutiko talkinti Chaimas Bargmanas, dirbantis turizmo srityje. Jis jau seniai domėjosi šia – holokausto – tema ir buvo nemažai parašęs mokslinių bei populiarių straipsnių. Taigi, kelios mintys apie kraujuojančią, dar vis negyjančią Lietuvos žaizdą, įamžintą labai reikalingoje knygoje.

PUBLIKACIJĄ, PAVADINTĄ ,,KRAUJUOJANTI, DAR VIS NEGYJANTI, LIETUVOS ŽAIZDA” SKAITYKITE MŪSŲ SVETAINĖS PUSLAPYJE ,,KOMENTARAI”


www.kaunozurnalistai.lt nuotr.: Knygos ,,Vilkijos getas 1941 metais” autorius prof. Aleksandras Vitkus  kauniečių žurnalistikos veteranų MES sueigoje

Panašūs straipsniai