,,TVP Wilno" programų šešėlyje – lietuvių pagalbos šauksmas Lenkijoje

www.kaunozurnalistai.lt inf.
Punskas .Laiskas. Did._1.jpg


Pietryčių Lietuvos regiono tinklu pradèta retransliuoti „TVP Wilno”.Tai jau šeštoji programa šiame tinkle (greta jau retransliuojamų „TVP Info”,„TVP Historia”,„TVP Polonia”,„Nuta.TV” ir„Power TV” programų).

„TVP Wilno” programos išskirtinumas – kasdieninės žinios lenkų kalba apie Lietuvos aktualijas. Deja, lietuviai, gyvenantys Suvalkuose, nemato ir negirdi LRT laidų. Tuo įsitikino Lietuvos radijo ir televizijos komisija, surengusi išvažiuojamajį posėdį Lenkijoje. Punske Lenkijos lietuvių draugijos Suvalkų skyriaus pirmininkė Onutė Virbirienė perskaitė LRTK adresuotą tautiečio Kosto Leončiko lašką : 
,,Nuo 2009 metų balandžio l dienos buvo nutraukta Vilniaus radijo transliacija vidurinèmis bangomis. Nuo tos dienos Suvalkuose nebegirdimas šis radijas. Intemeto tinklapyje lrt.lt paskelbta tokia informacija: „Lietuvos radijas vidurinèmis bangomis nebetransliuojamas dėl ekonomonių ir techninių motyvų. Šis radijo dažnis yra pasençs technologiškai ir neperspektyvus. Lietuvos radijas transliuojamas visoje Lietuvos teritorijoje ultratrumposiomis bangomis (89 MHz dazniu) ir internetu tinklapyje lrt.lt“. Tai padaryta be jokios ankstesnės informacijos. Apie šių laidų nutraukimą vidurinèmis bangomis pasirodè 2009/2/58 „Suvalkiecio“ straipsnis „Lietuvos radijas nebetransliuojamas vidurinèmis bangomis“…

Aš šitą klausimą kėliau daug kartų per ivairius susitikimus: LLD suvažiavime, LLB
susirinkime, susitikimuose su buvusiu konsulu Vaclav Stankievič. Į mano iškeltą problem atsakydavo taip: „Mes žinome šitą dalyką. Nėra prasmès reikalauti, kadangi radijo galima klausyti per internetą”.

Naudotis radiju ir kompiuteriu yra didelis skirtumas. Radijo galima greit jjungti ir isjungti ir naudotis bet kurioje buto patalpoje. Tai labai patogu turint mažus radijo aparatus. To negalima pasakyti apie stacionarų kompiuterį. Radiju lengvai gali naudotis ir senyvo amžiaus žmonės.

2018 metais dėl LRT kanalų transliavimo lietuvių gyvenamose Lenkijos vietovėse, Lietuvos Respublikos Seimo konservatoriu grupė kreipėsi į susisiekimo ministrą Roką Masiulį, Lietuvos radijo ir televizijos generalini direktorių Audrių Siaurnsevičių, Lietuvos radijo ir televizijos centro generalinį direktorių Remigijų Šerį. Jie prašė naikinti kliūtis LRT

transliavimui.

Šį klausimą taip pat iškėlė 2018 metų rugpjūčio 15 dieną Lietuvos Respublikos premjeras Saulius Skvernelis viešėdamas su jį lydinčia delegacija LLD Suvalkų skyriaus patalpose. Premjeras pažadėjo padėti, kad Lietuvos televizija ir radijas būtų prieinamas Punske, Seinuose ir Suvalkuose.

 Į premjero viešai išsakytus žodžius greitai sureagavo Lietuvos radijo ir televizijos direktorė Monika Garbaciauskaitė-Budrienė. Anot jos, stiprinti Lietuvos radijo ir televizijos programų transliacijos signalą Lenkijoje nepadėtų užtikrinti pasiekiamumo Lenkijos lietuviams. Ji mano, kad taip sprçsti LRT programų transliavimą į Lenkijos teritoriją yra neefektyvu. Kviečia Lenkijos lietuvius pasinaudoti jau egzistuojančiomis galimybėmis matyti LRT programas.

Nuo 2018 metų gegužės Pietryčių Lietuvoje, lenkų gyvenamuose rajonuose, pradėtos

nemokamai rodyti penkias Lenkijos televizijos programas. Šių metų vasario mėnesį, per Vasario 16-osios sventės minėjimą Suvalkuose premjeras Saulius Skvernelis viešai paskelbè, kad nuo kovo 31 dienos bus girdimas Vilniaus radijas. Praėjo ta diena, bet radijo laidų ir toliau negirdime.”

Rugsėjo 25-ąją, trečiadienį, Vilniuje vyks eilinis Lietuvos radijo ir televizijos komisijos posėdis, kuriame bus aptariami ir Lenkijoje gyvenančių tautiečių iškelti klausimai dėl LRT programų.


(Vido Mačiulio feisbuke – Lenkijos lietuvių draugijos pirmininko Algirdo Vaicekausko baigiamasis žodis LRTK narių išvažiuojamame posėdyje Punske).

Nuotraukoje : Tautiečio laišką skaito LLD Suvalkų skyriaus pirmininkė Onutė Virbirienė ir susitikimo dalyviai;  www.kaunozurnalistai.lt nuotr.


Punskas_7_Nariai._Didele.jpg

Panašūs straipsniai