ŽINIASKLAIDOS GRIMASOS. KAIP RASEINIŲ KRAŠTE PRADINGO LAIKRAŠTIS? (II)

Arūnas DAMBRAUSKAS, žurnalistas,LŽS narys



Naujas rytas II_1.jpgRaseinių centre esančias patalpas, kuriose kelis dešimtmečius veikė redakcija, neseniai nusipirko Seimo narė Vida Ačienė ir jos sutuoktinis Remigijus Ačas. Apie tai savo pasakojimą tęsia buvęs šio laikraščio redaktorės pavaduotojas Arūnas Dambrauskas, kurio neteisėtą atleidimą iš pareigų panaikino Raseinių apylinkės teismas.



5. Gandai pasitvirtino
Raseiniuose jau kuris laikas sklandė gandai apie skubiai planuojamas parduoti patalpas, kuriose veikė „Naujo ryto“ redakcija. Kažkas lyg girdėjęs, kad laikraštis vėl pasirodys rugsėjį. Yra pasakojančių, kad „Naujas rytas“ užsilenkė nuo skolų naštos. Atsirado mačiusių redaktorę kartu su R. Aču savivaldybės įmonėje „Raseinių šilumos tinklai“.

Pasigirdo spėlionės (apie tai buvo kalbama ir rugpjūčio pradžioje vykusiame Raseinių rajono tarybos posėdyje), kad redaktorės ir R. Ačo vizito savivaldybės įmonėje tikslas – suderinti mokėjimo grafiką, pagal kurį savaitraštis „Naujas rytas“ per tam tikrą laikotarpį padengtų šilumos tiekėjams susidariusią didelę skolą.

6. Prieštaringas paaiškinimas

 Žinant „Naujo ryto“ virtuvę, būtų keista, jog apie prapuolusio laikraščio padėtį ir ateitį bent ko nors negalėtų papasakoti būtent R. Ačas. Prieš keletą savaičių buvau jam nusiuntęs klausimus dėl situacijos „Naujame ryte“. Tačiau atsakymo nesulaukiau. R. Ačas neatsiliepė ir į telefono skambučius. Dar kartą jam paskambinau liepos 31 dieną. Pagaliau atsiliepė. Išgirdęs klausimą, ar planuojama atnaujinti „Naujo ryto“ leidybą, R. Ačas sakė: „Nežinau, reikia Lino (Linas Rėbžda – vienintelis „Naujo ryto“ akcininkas – žurnalisto pastaba) klausti, esu dabar atitolęs nuo tų reikalų.“

 Pasiteiravus, kodėl atitolo nuo „Naujo ryto“ reikalų, R. Ačas teigė turintis kitų veiklų.

 – Kokiu pagrindu man ir redaktorei jūs skirdavote užduotis, juk jūs „Naujame ryte“ neužėmėte jokių pareigų?

 – Pats labai puikiai žinai, kad buvo parašytas akcininko įgaliojimas. Ir jį matei savo akimis. Viskas, aš daugiau nieko nenoriu komentuoti.
– Koks įgaliojimas?
– Patvirtintas notariškai apie tam tikrų įgaliojimų suteikimą. Pats labai puikiai žinai.

– Nežinau tokio įgaliojimo, jūs man nieko nerodėte, jei toks iš tiesų buvo… 

– Tai aš nemanau, kad kiekvieną redakcijos darbuotoją turiu supažindinti. Tą žinojo Staselė („Naujo ryto“ redaktorė – red. past.), ji turi kopijas ir visa kita. Veikiau kaip pilnateisis akcininko patikėtinis. O jei nori įgaliojimo, kreipkis į notarinę kontorą, ten yra tas įgaliojimas.

7. Susitikimas redakcijoje 

Iš karto po šio pokalbio apsilankiau „Naujo ryto“ redakcijoje. Kabinete radau redaktorę. Ji aiškino, kad dėl laikraščio ateities reikia klausti akcininko. Užsiminė, kad daugiau čia nebedirbs. Maždaug po minutės redaktorės kabinete pasirodė „nuo redakcijos reikalų nutolęs“ R. Ačas. Nurodė redaktorei su manimi nekalbėti ir pakvietė lipti į antrą aukštą – tvirtino, jog parodys akcininko įgaliojimą, suteikiantį jam teisę redakcijoje užsiimti kažkokia veikla. Lentynose, aplankuose, ant stalo jis ilgai ieškojo įgaliojimo, bet niekaip negalėjo rasti. Taip ir neradęs dokumento „nuo redakcijos reikalų nutolęs“ R. Ačas paskambino redaktorei ir paprašė atnešti ieškomo įgaliojimo kopiją. „Atneškite man kopiją, aš iš tolo parodysiu ir viskas“, – pridūrė jis.

Redaktorės atnešto popieriaus R. Ačas kažkodėl į rankas man nedavė – prieš mano akis pamojavo maždaug dviejų metrų atstumu. 

– Va, Remigjjų Ačą, „Naujas rytas“, viskas…

 – O data, turinys? 

– Aš parodžiau, kiek yra. Ne dabar parašytas ir ne vakar.

 – Galima pasižiūrėti bent datą? 

– Ne, negalima. Kaip ir reikėjo tikėtis, jis atmetė ir prašymą atsiųsti vadinamojo įgaliojimo kopiją elektroniniu paštu. 

8. Akcininkas buvo nekalbus 

Nieko konkretaus apie pradingusio „Naujo ryto“ situaciją ir jo leidybos perspektyvas nieko apčiuopiamo nepapaskojo ir vienintelis akcininkas L. Rėbžda.

 – Paaiškinkite, dėl kokių priežasčių prapuolė „Naujas rytas“? 

– O kokiu tikslu aš jums turiu pasakoti? – Žmonės domisi, prenumeratoriams neaišku, kas atsitiko, ar atgaus pinigus. Juk yra įsipareigojimai prenumeratoriams. 

– Aš privalau jums atsakyti? Ar kaip? 

– Privalote. Turėtumėte paaiškinti bent prenumeratoriams. Ar tai didžiulė paslaptis? – Jie tegul man paskambina ir aš paaiškinsiu.

 – Jie nežino, kur skambinti. Jūsų telefono numeris neskelbiamas, redaktorės telefonas išjungtas, žmonės nežino, kam skambinti.

– O ką?.. Redaktorės nebėra… O iš kur tu žinai, kur skambinti? Atvažiuok, pasikalbėsime, jei įdomu, į Klaipėdą. Kodėl aš tau turiu aiškinti per telefoną?

 – Raštu atsiųsiu klausimus. 

Po šio pokalbio praėjus kelioms minutėms vėl paskambinau „Naujo ryto“ akcininkui ir paklausiau, kada galėčiau atvykti į Klaipėdą. L. Rėbžda sakė nežinantis, kada galėtų susitikti, turintis važiuoti į Ukrainą. 

Nusipirko sutuoktiniai Ačai

Vienintelis  „Naujo ryto“ akcininkas neatsakė nei į vieną klausimą, tarp jų ir apie planus parduoti „Naujo ryto“ patalpas. Kausimai jam buvo nusiųsti rugpjūčio 1 d. 

Paaiškėjo, kad „Naujo ryto“ patalpos jau buvo parduotos šių metų liepos 19 dieną „nuo redakcijos reikalų nutolusiam“ R. Ačui ir jo sutuoktinei Seimo narei Vidai Ačienei (nekilnojamo turto registro centrinio duomenų bando išraše nurodoma, kad vidutinė įsigyto nekilnojamojo turto rinkos vertė yra 45 tūkst. Eur.). 

Paklausta, apie „Naujo ryto“ planus V. Ačienė sakė: „Klausimas lieka atviras. Kol kas, kiek aš žinau, laikraščio ateitis yra neaiški, tad nieko konkretaus pasakyti negalėčiau.“

9. Prenumeratoriai – nežinioje 

Birželio pradžioje pradingęs savaitraštis „Naujas rytas“, atrodo, paliko nežinioje šio laikraščio prenumeratorius. Bandydami išsiaiškinti, kodėl nesulaukia užsisakyto laikraščio, žmonės skambina ne tik redaktorei, bet ir buvusiems „Naujo ryto“ darbuotojams. Man paskambinusi garbaus amžiaus moteris klausė, kur prapuolė laikraštis. Patarus kreiptis į laikraščio vadovus, sakė, jog vienintelis paskutiniajame leidinio numeryje nurodomas telefono numeris visada išjungtas.

 Kokia yra leidinio ateitis ir ko gali tikėtis skaitytojai, žurnalistui nepaaiškino nei su laikraščiu siejamas R. Ačas, nei vienintelis akcininkas Linas Rėbžda, nei redaktorė S. Tijūnaitienė. Kreipiausi paaiškinimo į bendrovę „Lietuvos paštas“, kuri laikraštį išplatindavo prenumeratoriams. 

„Esame informuoti, kad nuo šių metų liepos 5 d. laikinai sustabdytas šio leidinio naujų prenumeratorių užsakymų priėmimas, daugiau informacijos iki šiol nesame gavę. Raseinių pašte esame sulaukę kelių prenumeratorių užklausų dėl negauto leidinio, tad šiuo metu ieškome sprendimų, kaip šią situaciją išspręsti“, – rašoma „Lietuvos pašto“ Korporatyvinių reikalų departamento komunikacijos projektų vadovės Aušros Kurtkutės žurnalistui atsiųstame paaiškinime.

www.kaunozurnalistai.lt prierašas:

 Tai – šio rašinio pabaiga.  Tačiau istoriją dėl žurnalisto Arūno Dambrausko atleidimo iš darbo ir jam priteistų lėšų atgavimo, patalų įsigijimo, tikrai nesibaigia. Mes domėsimės tolimesniais įvykiais ir pateiksime A.Dambrausko išmoktą pamokų naudą žurnalistams –  kitą kartą… 




Panašūs straipsniai