…Pagirioms skirti – žurnalisto Leonardo Jokšo skaitiniai!

www.kaunozurnalistai.lt inf.

Joksas leonardas. D._1.jpg

Ačiū, nors ir laisvas valandėles ,,suryjančiam”, jo didenybei feisbukui. Tik jo dėka Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno apskrities skyriaus akiratin vėl pateko buvęs laikinosios sostinės laikraščio ,,Kauno diena“ puikus žurnalistas Leonardas Jokšas. 

Buvęs mūsų skyriaus narys gyveno Kaišiadoryse – pusiaukelėje tarp Kauno ir Vilniaus, todėl nenuostabu, kad savo gyvenimo aštuoniasdešimtmetį Leonardas jau švęs tikrojoje sostinėje. Vilniuje jis parašė ir išleido savo naują knygą ,,Skaitiniai pagirioms“. 

www,kaunozurnalistai.lt jau ne kartą pasakojo apie kilnų kolegos darbą, padedant priklausomybę alkoholiui turintiems žmonėms. Prieš 8 metus rašėme: 

Penktas_kampas_II_1.jpg,,Kauno žurnalistų namus pasiekė nedaug kam matytas leidinys ,,Penktas kampas“, kurį leidžia viešoji įstaiga ,,Lietuvos anoniminių alkoholikų tarnybos patikėtinių taryba“.

Dvidešimt keturių puslapių, tūkstanties egzempliorių tiražu keturid kartus per metus leidžiamame žurnale nėra įvardintas ir redaktorius. Tačiau kauniečiai žurnalistai jį žino ir pažįsta. Tai buvęs ,,Kauno dienos“ žurnalistas, Kaišiadoryse gyvenantis Leonardas Jokšas.

Kolega, Lietuvos žurnalistų sąjungos narys Leonardas Jokšas primena, kaip, kada, kur ir kodėl pasirodė dabartinis ,,Penktas kampas“:

– Prieš penkiolika metų, 1998-ųjų gegužės mėnesio pabaigoje laikraštyje ,,Kauno diena“, vyr. redaktorei Teklei Mačiulienei ,,palaiminus“, paruošiau pirmąjį teminį puslapį, kuris vadinosi ,,Anoniminių alkoholikų langas visuomenei“.

Deja, redakciją privatizavus užsieniečiams, vietos tokiems ,,atmatoms“ nebeliko… Tačiau trauktis jau nebuvo kur, nes visuomenė pageidavo tokio pobūdžio rašinių. Todėl neoficialiai buvo pradėtas leisti ,,Penktas kampas“, kuris ir toliau buvo rengiamas ,,Kauno dienos“ redakcijoje.

Dabar ,,Penktas kampas“ yra oficialus Anoniminių alkoholikų draugijos leidinys, platinamas visoje Lietuvoje, o skaitomas – Kanadoje, Didžiojoje Britanijoje, Airijoje, Norvegijoje – visur, kur yra AA grupės arba tenai gyvenančių išblaivėjusių lietuvių.

Džiaugdamiesi kolegos žurnalisto Leonardo Jokšo ,,pagimdytu ir užaugintu“ žurnalu ,,Penktas kampas“, negalime jam netarti padėkos žodžių už profesionalų, įdomų, reikalingą leidinį“.


Jokso_Skaitiniai_II.jpgŠiandien Leonardas Jokšas jau pasakoja, kaip gimė jo ,,Skaitiniai pagirioms“:

– Po to, kai „Kauno dienoje“ nebeliko teminio puslapio „Penktas kampas“ su paantrašte „Anoniminių alkoholikų langas visuomenei“, mane AA draugijos nariai „užverbavo“ redaguoti jų periodinį leidinį – kas ketvirtį leidžiamą žurnaliuką tokiu pat pavadinimu – „Penktas kampas“. Tai tuo redaktoriumi dirbau 19 metų, jau ir išėjęs į užtarnautą poilsį iš „Kauno dienos“. Beje, dar dirbdamas (2000 metais) išleidau nedidelę knygutę tokiu pačiu „Penkto kampo“ pavadinimu, apie kurią jau esat girdėję,- primena L.Jokšas. 

– Na, o per tuos redaktoriavimo tokiam specifiniam leidiniui metus, susikaupė nemažai įdomių, o labiausiai – pamokančių istorijų, kaip žmonės, susirgę alkoholizmo liga (o ne nusivažiavę, nusmurgę ar pasileidę) nusirito į patį dugną, kokias fizines ir dvasines kančias patyrė, kur ir kaip ieškojo išsigelbėjimo ir kaip dabar džiaugiasi susigrąžintu gyvenimu – lyg būtų naujai atgimę. Taip ir atsirado idėja – kodėl tokiomis istorijomis nepasidalinus su skaitytojais? 
Galbūt ne visiems bus įdomūs „Skaitiniai pagirioms“, bet jų tarpe tikriausiai rasis ne vienas, kuris bent slapčia jau pagalvoja – ar ne laikas būtų „stabdyti“. Bet kai stabdžiai nebeveikia, galima vietoj čierkos pachmielui imti tokius skaitinius, kur ir pasakojama, kaip žmonės prisikėlė naujam gyvenimui.

Ačiū žurnalistui Leonardui Jokšai ir savo knygos pristatymą. Mūsų svetainės www.kauzurnalistai.lt puslapyje ,,Kūrybos artelė“, kolegos parašyta pratarmė… Paskaitykite.

Panašūs straipsniai