LŽS valdyba Vilniuje svarstė ir nutarė…

Vidas MAČIULIS, LŽS valdybos narys

Valdyba_uz_ir_pries_1_didele.jpg



Šiandien, liepos 27-ąją, Vilniaus žurnalistų namuose įvyko LŽS valdybos  posėdis, kuriame dalyvavo devyni nariai. Posėdžiui vadovavo Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius. Visi svarstomi klausimai  – aktualūs mūsų žurnalistinei bendruomenei.
Kai kurių šalies valdžios atstovų norai naikinti Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondą, nėra naujiena, tačiau kai ryškėja būsimos valstybės paramos žiniasklaidai modelis, juo abejoja dabartiniai Fondo steigėjai. Viena iš steigėjų yra ir Lietuvos žurnalistų sąjunga. 

Lietuvos Seimas šio klausimo dar nesvarstė, buvo tik keičiamasi nuomonėmis, bet šįryt LRT radijo laidoje naujai įkurtos  Kultūros leidinių asociacijos nariai džiaugėsi, nes jau žino, kad jiems valstybė  skirs 25 proc., o regioninei žiniasklaidai – 30 proc. būsimo fondo lėšų. Kodėl tokia ,,lygybė”?

Kas geriau ir teisingiau gali ir turi skirstyti Fondo lėšas,jei ne pati žiniasklaidos bendruomenė, kaip buvo iki šiol. Kodėl tai parūpo valstybsi? Šį klausimą rudenį turėtų nagrinėti Lietuvos žurnalistų sąjungos bei kitų suinteresuotų organizacijų numatoma tarptautinė konferencija Vilniuje. Tam vienbalsiai  pritarė LŽS Valdybos nariai. 

Jeigu mūsų profesinės kūrybinės sąjungos nariai bus aktyvūs, patys rūpinsis svarbiais savo darbo ir veiklos klausimais, o nelauks, kad kažkas už juos tai padarys, galima pasiekti gerų rezultatų. Dėl to po pernai įvykusio LŽS suvažiavimo buvo nutarta įkurti žurnalistų teisių gynimo ir stebėsenos, bendradarbiavimo ir kolektyvinio atstovavimo bei profesinio meistriškumo komitetus, į kuriuos Vilniaus ir Kauno skyriai jau pasiūlė savo atstovus, kiti – dar ne. 

Valdybos posėdyje buvo akcentuota, kad du komitetai jau turi savo pirmininkus – Audronę Nugaraitę ir Vytautą Kvietkauską. Į trečiąjį komitetą Valdybos metu buvo pasiūlyta Valdybos nario Tautvydo Vencevičiaus kandidatūra.



Ref._ir_Dainius_II.jpgValdybos posėdyje dar kartąbuvo  nagrinėtos LŽS ir UAB ,,Juozapas pas žurnalistus“ patalpų pardavimo – pirkimo sutarties sąlygos. Numatyta ir patvirtinta konkreti suma, o šį sandorį įgaliotas atlikti LŽS pirmininkas D.Radzevičius. 

Viktoras Trofimišinas, kurį buvo delegavusi LŽS, palieka Visuomenės informavimo etikos komisiją bei jos pirmininko postą. Valdybos nariai aptarė, kas galėtų jį pakeisti ir sąžiningai bei principingai rūpintųsi visais Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos klausimais.




Džiugus faktas. Jeigu pernai LŽS narių buvo apie 400, tai šių metų liepą – jau pusė tūkstančio. Šios dienos posėdyje naujais sąjungos tikraisiais nariais arba kandidatais buvo patvirtinti: Ernest Alesin, Odeta Bagdžiūnė, Ernestas Naprys, Ramūnas Terleckas (Vilniaus skyrius); Viktoras Gundajevas (Šiaulių skyrius); Kagi Keiichi, Audrius Leikaitis, Tadas Kazakevičius (Spaudos fotografų skyrius).

Lietuvos žurnalistų sąjungos valdybos posėdyje buvo panaikinti  buvę Panevėžio, Marijampolės ir LRT televizijos režisierių skyriai, nes juose jau nėra dešimt LŽS narių. Lietuvos žurnalistų sąjungos LRT skyrius pakeitė ne tik pavadinimą (tapo LRT žurnalistų skyriumi), bet ir išrinko naują pirmininkę Reginą Montvilienę. Ji pakeitė buvusią ilgametę vadovę Virginiją Motiejūnienę, kuri paliko darbą LRT televizijoje.

Gegužės mėnesį portalą www.15min.lt už vidinės etikos taisyklių pažeidimą paliko tiriamosios žurnalistikos skyriaus vadovas Šarūnas Černiauskas. Jis pernai tapo Lietuvos žurnalistų sąjungos nariu, todėl jo elgesį svarstė LŽS Etikos komisija, vadovaujama Aurelijos Arlauskienės. Pripažinusi, kad Š.Černiauskas pažeidė Visuomenės informavimo etikos kodekso reikalavimus, Komisija siūlė  Valdybai šalinti iš LŽS narių.

Keturi Lietuvos žurnalistų sąjungos valdybos nariai balsavo, kad Šarūnas Černiauskas būtų pašalintas iš LŽS, trys – tam nepritarė, vienas narys susilaikė ir vienas nuo balsavimo nusišalino. 

www.kaunozurnalistai.lt nuotr.


Valdyba_uz___pries_nauja_didele.jpg

Panašūs straipsniai