Lietuvos ambasada Tbilisyje – lyg su kokybės ženklu…

Vidas MAČIULIS, LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos pirmininkas

Ambasada_1a_didele.jpg

Tylioje Krtsanisi gatvėje Tbilisyje, naujoviško stiliaus name, pažymėtame 29 numeriu, įsikūrusi Lietuvos ambasada Gruzijoje. Apie tai skelbia lentelė prie įėjimo. Mes Gruziją vadiname Sakartvela, kai pati valstybė – Džodžia. Virš patato iškeltos Gruzijos, Lietuvos ir Europos sąjungos vėliavos.



Ambasada._Ambas._II.jpg

Mes, Lietuvos radijo ir televizijos komisijos nariai, iš karto, be asmens dokumentų patikrinimo ar kitų formalumų atlikimo,  buvome lietuvių budinčiųjų palydėti į Ambasadą. 

Jaukiame priimamajame mus pasitiko Lietuvos Respublikos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Gruzijoje Giedrius Puodžiūnas ir Ambasadoriaus antroji sekretorė Šarūnė Kubiliūtė. 


Neilga buvo mūsų viešnagė, bet spėjome pajusti gerąją Lietuvos ambasados dvasią, nes jos darbuotojai ne tik kompetentingi, bet ir dalykiški, atviri, nuoširdūs. Aptarus LRTK narių atvykimo tikslus Tbilisyje, nepamiršau, kad buvau ir esu žurnalistas… 



Ambasada_4_II.jpgKur tik apsilankau, stengiuosi nufilmuoti tautiečius ir jo pasakojimus. Juo labiau dabar, kai patogiais išmaniaisiais telefonais galima viską įamžinti ne blogiau kaip su profesionalia vaizdo kamera.

Ambasadorius, be išankstinio suderinimo ar raštu pateiktų klausimų, iš karto mielai kalbėjo apie tai, kas mus domina, pažymėdamas, kad lietuviai gruzinams yra lyg tauta su kokybės ženklu. Tuo mes vėliau ir patys įsitikinome. 

Gruzinai, išgirdę, kad esame iš Lietuvos, šypsojosi, sveikinosi ir džiaugėsi, kad mes su jais esame bendraminčiai bičiuliai. Ir dar vienas malonus faktas. Sutikome net kelis jaunus gruzinus, kurie jau kalba lietuviškai. Pasirodo, kad kai kurie studijuoja Lietuvoje arba Sakartvele mokosi mūsų kalbos. Paruošėme interviu su Ana Dali, kuri lankė Lietuvos kultūros centro Tbilisyje rengiamuos kalbos kursuos.




Ambasada_3_II.jpgDaug ką išgirdome Lietuvos ambasadoje Gruzijoje. Tačiau tik grįžę Lietuvon sužinojome, kad liepos 20-oji yra dvigubai maloni diena gerbiamajam Giedriui Puodžiūnui.

Tai Ambasadoriaus gimimo diena. Be to, 2015-ųjų liepos 20-ąją Giedrius Puodžiūnas buvo paskirtas Lietuvos Respublikos nepaprastuoju ir įgaliotuoju ambasadoriumi Gruzijoje. Tiesa, 2019 metais savo gimtadienį jis sutiko gimtojoje Lietuvoje, nes buvo pakviestas į Užsienio reikalų ministeriją.

Su lietuvišku nuoširdumu ne tik sveikiname, bet ir linkime Ambasadoriui G.Puodžiūnui dar vienerius metus sėkmingai darbuotis svetingoje Gruzijoje.

P.S. Mūsų svetainės feisbuke, kaip ir mano asmeniniame, yra videointertviu su Ambasadoriumi Giedriumi Puodžiūnu. Ten pat bus įdėti ir keli reportažai iš Tbilisi bei Mccheto. Tai gido, taksi vairuotojo, išmaldos prašančiųjų mintys, pokalbis su gruzine, kuri kalba lietuviškai, taip pat mažojo gruzino krikštynos.

***


Pirmoji Lietuvos diplomatinė atstovybė Gruzijoje buvo  1918-1921 metais.
Baigiantis Pirmajam pasauliniam karui, tūkstančiai lietuvių, karo nublokštų į Užkaukazę, susidūrė su rimtomis problemomis. Reikėjo nedelsiant organizuoti jų apskaitą ir aprūpinti kelionės dokumentais, kad jie galėtų grįžti namo. Todėl 1918 metų birželio 2 dieną Kaukazo lietuvių komitetas nutarė kreiptis į Lietuvos Tarybą, kad būtų įkurta oficiali Lietuvos atstovybė Užkaukazėje.
1918 metų liepos 23 dieną, po susitikimo su tuomečiu Lietuvos vadovu Antanu Smetona, Kaukazo „Lietuvių komiteto” pirmininkas, Tbilisio 4-osios berniukų gimnazijos matematikos mokytojas Pranas Dailidė buvo įgaliotas kaip Lietuvos atstovas rūpintis visais tautiečiais, atsidūrusiais Kaukaze. Grįžęs į Gruziją, P.Dailidė 1918 metų rugpjūčio 30 dieną buvo akredituotas kaip Lietuvos Valstybės atstovas prie Gruzijos vyriausybės.
Naujai įkurtai atstovybei teko dirbti labai sudėtingomis sąlygomis. Ryšys su Lietuva buvo prastas, trūko lėšų išlaikymui, daugelis lietuvių neturėjo pinigų grįžti namo į Lietuvą. Nepaisant to, skaičiuojama, kad didelio Lietuvos atstovybės darbuotojų atsidavimo dėka tėvynėn po karo sugrįžo maždaug 10 tūkst. lietuvių.
1921 metais Sovietų Rusijai aneksavus Gruziją, tik pradėję megztis diplomatiniai santykiai su Lietuva nutrūko ir atsikūrė tik 1994 metais. Lietuvos Respublikos ambasada Gruzijoje  veikia nuo 2004 metais.

Viršutinėje nuotraukoje (iš dešinės): LRTK narys Vincentras Vobolevičius, pirmininkas Mantas Martišius, Ambasadorius Giedrius Puodžiūnas, Antroji sekretorė Šarūnė Kubiliūtė ir žurnalistas Vidas Mačiulis

Apatinėje nuotraukoje: Lietuvos ambasados pastatas Tbilisyje

www.kaunozurnalistai.lt nuotr.



Ambasada n. 2 didele_1.jpg

Panašūs straipsniai