Žurnalistinis tyrimas apie apgaulę ir melą. 1. ,,Sveikatos portalas" buvo pirmasis?

Povilas Antanas KAUNAS, LŽS ir žurnalistikos senjorų klubo MES narys

KZ. virselis II_1.jpgKauno žurnalistų internetinėje svetainėje  2019-ųjų vasario 18-ąją buvo paskelbtas mano žurnalistinis tyrimas „Kaip aižomi pasitikėjimo pamatai“.


Konkrečiais faktais įrodžiau, kad internetiniame „Sveikatos portale“, nors paantraštė teigia, kad spausdinama tik patvirtinta informacija, yra apgaulė. Iš tiesų yra žmonių, sergančių sunkiomis sąnarių, regos, stuburo skausmo ir kitomis ligomis, kurie nori pasveikti. O ,,geradarių” tikslas – jiems įpiršti „stebuklingus“, dar kol kas mūsų farmacininkams negirdėtus vaistus ir kiek įmanoma labiau finansiškai apiplėšti  ligonius. 

Tikėjausi, kad mano pastebėjimai duos šiokius tokius teigiamus rezultatus: nors kiek sulėtės melo smagračio pagreitis, o jau nepagydomomis ligomis sergantys žmonės kitaip vertins „Sveikatos portale“ jiems sekamas pasakas. Deja… 

Per prabėgusį beveik pusmetį nuo www.kaunozurnalistai.lt publikuoto mano žurnalistinio tyrimo, žmonių apgaulė dar labiau suintensyvėjo. Per minėtą laikotarpį reklamose dar išradingiau ir įtikinamiau  pateikiami metodai bei „vaistai“, kaip per 28 dienas (!) visiškai galima pasveikti  nuo neišgydomų ligų. 

Buvo pristatomi ir nauji, tituluoti mokslininkai, daugiausia molekulinės biologijos specialistai ir jų pasaulinio mąsto pasiekimai. Biomedicinos fizikos specialistė profesorė Ana Schiller, kaip ji prisistatyme teigia, nuolat nominuojama prestižiniais apdovanojimais, sukūrė biomagnetinį metodą, kurio dėka kiekvienas gali natūraliai ir lengvai pašalinti uždegimą ir visiems laikams atsikratyti su skausmu susijusių kančių.  Ortopedijos ir reabilitacijos specialistas Jonas Mikaliūnas, turintis nuosavą kabinetą Vilniuje, per 15 metų padėjo daugiau nei 2400 moterų ir vyrų nugalėti varginantį kelių skausmą (tik kur tas jo butas Vilniuje, taip ir nepavyko išsiaiškinti!).

 Mokslininkai, molekulinės biologijos specialistai profesoriai Marius Jonas Stankevičius ir Danielius Skirgaudas, kaip jie teigia, irgi turintys keletą prestižinių apdovanojimų, siūlo savo sukurtą natūralią terapiją, kaip per 28 dienas (!) be dietų, badavimo, intensyvios treniruotės kiekvienam sulieknėti net 14 kg., jau po pirmų 2 savaičių numušti blogo cholesterolio lygį ir 82 proc. sumažinti aterosklerozės riziką, net 91 proc. sumažinti insulto, širdies smūgio ir artrozės riziką ( ! ).

Atrodo, viskas būtų puiku, tik ta nelemta klaida stambiu juodu šriftu surinktoje antraštėje „PER 28 DIENAS S I L I E K NĖ S I T E (turbūt, sulieknėsite?) 14 KG. – EFEKTAS PATVIRTINTAS NEPRIKLAUSOMAIS MEDICININIAIS TESTAIS“ rodo, kad, daug nesivarginant, tas pats tekstas naudojamas kaip trafaretas ir pristatant vis naujus „specialistus“, tik jame pakeičiant žmogaus nuotrauką ir jo pavardę.



Kaunas Povilas II_1.jpg

Kaip reikėjo tikėti, melaginga reklama sparčiai plėtė savo veiklos sferą. Pagaliau pradėjo vis dažniau skverbtis ir į laikraščius bei žurnalus. Tai vis dažniau pasirodydavo „TV Savaitėje“, įvairiuose televizijos programas spaudinančiiuose leidiniuose.
Pagaliau ,,vaistai”, kuriuos sukūrė genialūs mokslininkai, prasiskverbė ir į mūsų miesto dienraščio „Kauno diena“ puslapius. Šis dienraštis, pagal KANTAR TNS auditorijos tyrimus, savo populiarumu o tuo pačiu ir skaitytojų gausa  Kaune žymiai lenkia „Lietuvos rytą“, „Vakaro žinias“, „Verslo žinias“. Vadinasi, ,,vaistų” propaguotojai žino, kad populiaraus dienraščio puslapiuose spausdinama reklama skaitytojai tikrai patikės!
Straipsnis ,,Naujausias lietuvio atradimas” (,,Kauno diena“ 2019 m. birželio 19 d.) mane ir paskatino dar kartą sugrįžti prie labai skaudžios temos. 
Gal dar nėra visai beviltiška ir galima kažką pakeisti?  
Nuotraukose:

(viršutinėje) LŽS ir NŽKA nario Povilo Antano Kauno straipsnio www.kaunozurnalistai.lt faksimilė; (apatinėje) Žurnalistinio tyrimo autorius P.A. Kaunas 2015 metais, kai jam buvo įteiktas medalis ,,Už nuopelnus žurnalistaikai”

www.kaunozurnalistai.lt nuotr.

Panašūs straipsniai