Kauniečiai, mūsų laukia vilnietė fotožurnalistė Lilija Valatkienė ir ..!

www.kaunozurnalistai.lt inf.


1_Lilija_Valatkiene._Didele.jpg



Korys_0_II.jpgBirželio 25-ąją (antradienį), 17 val. Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje (Radastų g.2) atidaroma vilnietės žurnalistės Lilijos Valatkienės fotografijų paroda „Lietuviais esame mes gimę!“. Po ekspozicijos atidarymo vyks vieša diskusija su Vytautu Jonu Juška apie lietuvius ir lietuvybę šiuolaikiniame pasaulyje.



Ši paroda ir diskusija jau buvo surengta Alytuje. Liepos viduryje kolegės parengta įdomi ir visuomenei reikalinga ekspozicija keliaus į Šiaulius, Klaipėdą, Panevėžį.

Pasaulio lietuvių metų baigiamasis akordas – gruodžio mėnesį Vilniuje, Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje.




Šį renginį devyniasdešimtmetė Lietuvos žurnalistų sąjunga ir Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija kartu su L. Valatkiene ir V.J Juška paskyrė ypatingai datai: sukako 70 metų, kai buvo paskelbta Lietuvių Charta, kurią įsteigė Pasaulio lietuvių bendruomenė. PLB – tai lietuvius visame pasaulyje vienijanti visuomeninė nepolitinė organizacija. 2019 metais ji jungia ir vienija 45 šalių lietuvių bendruomenes bei  tautiečius, kurie gyvena už Lietuvos ribų.



Korys_1_Didele.jpg


Paskaitas – diskusijas prasmingai papildo vilnietės žurnalistės, fotomenininkės Lilijos Valatkienės fotografijų paroda ,,Lietuviais esame mes gimę”, kurią sudaro dvi dalys. 

Pirmojoje dalyje – L. Valatkienė, naudodamasi archyvų nuotraukomis, sukūrė įdomius foto pasakojimus apie pirmąją lietuvių emigrantų bangą. 

Antrojoje – demonstruojamos autorės fotorefleksijos, atspindinčios aplankytas vietas bei sutiktus lietuvius…

1949 m. birželio 14 d. Vyriausiojo Lietuvos Išlaisvinimo Komitetas (VLIKas) paskelbė Lietuvių Chartą. Tai moralinis kodeksas, kuriame įsipareigota, kad Pasaulio Lietuvių Bendruomenė (PLB) vienytų visus už Lietuvos ribų gyvenančius lietuvius, siektų išlaikyti, kurti bei ugdyti lietuvių tautos gyvastį: jos kalbą, kultūrą, papročius, tradicijas, ir remti Nepriklausomos Lietuvos valstybę.


Korys 2 Didele_1.jpg

Šiose paskaitose – diskusijose keliamas klausimas, kiek pažįstame trečiąją emigruojančių lietuvių bangą,  kiek mitų apie šį reiškinį yra sukurta? Apie tai su kauniečiais ir diskutuoja kultūrologas Vytautas Jonas Juška. Jis pasakoja apie Pasaulio Lietuvių Bendruomenės kūrimą, jos vystymąsi ir iššūkius, pristato ir prieš 70 metų paskelbtą Lietuvių Chartą. 

Viršutinėje nuotraukoje:

 Lilija Valatkienė. Žurnalistė, redaktorė, fotomenininkė. Lietuvos žurnalistų sąjungos narė. 2015 m. suteiktas Lietuvos Meno kūrėjo statusas. Baigė Vilniaus universitetą žurnalistikos specialybę. Stažavosi Fredrikstad (Norvegija) institute. 1989–2009 laikraščio „Lietuvos rytas“ žurnalistė, žurnalų „Stilius“ ir „Stilius PLIUS“ įkūrėja ir vyriausioji redaktorė. Šiuo metu menininkė dirba su keliais kūrybiniais projektais, skirtais Pasaulio lietuvių metams, skaito paskaitas, iliustruoja knygas, rašo straipsnius apie Lietuvos menininkus bei aktyviai dalyvauja parodose. Surengė 20 personalinių foto ir mišria technika atliktų kūrinių parodų, dalyvavo kolektyvinėse parodose, konkursuose, tarptautinėse meno kvadrienalėse, teminėse ekspozicijose, skirtose Lietuvos valstybingumui paminėti. Jos kūrinių yra įsigiję Lietuvos, Ukrainos, Baltarusijos, Lenkijos, Škotijos, Prancūzijos, Šveicarijos, JAV ir Australijos privatūs kolekcininkai.

Apatinėje nuotraukoje:

Vytautas Jonas Juška. 1953 metais gimė Jungtinėje Karalystėje. 1960 m. emigravo į Australiją. Baigęs Melburno Viktorijos universitetą, visą laiką skyrė visuomeniniam, kultūriniam bei politiniam darbui Australijos lietuvių bendruomenėje. Puoselėjo akademines Baltijos šalių studijas Macquarie universitete, rengė ir vedė radijo laidas lietuvių kalba, rašė į lietuvišką spaudą, tyrinėjo Australijos lietuvių problematiką, skaitė paskaitas Lietuvių bendruomenėje bei tarptautinėse konferencijose. Vadovavo įvairioms Australijos organizacijoms. Į Lietuva grįžo 2011 metais, atkūrė Lietuvos pilietybę. Šiuo metu puoselėja kultūrinę veiklą, dėsto anglų kalbą, verčia tekstus iš lietuvių į anglų kalbą, dirba su Pasaulio lietuvių bendruomenėmis bei lietuviškomis kultūrinėmis organizacijomis. 


Vytautas_Juska._Didele.jpg




Panašūs straipsniai