,,Lietuvos žinių“ redakcijai – netikėta ir graudi žinia…

www.kaunozurnalistai.lt inf.
L.Z._Didele.png



2019-ųjų balandžio 25-ąją visos šalies radijo ir televizijos stotys pranešė: ,,Uždaroma laikraščio ,,Lietuvos žinios“ redakcija.”

Balandžio 30-ąją bus išleistas paskutinis, šiais metais 67-as, o nuo 1909-ųjų 15033, laikraščio numeris. Aštuoni tūkstančiai skaitytojų liks be savo mėgiamo leidinio, o būrys žurnalistų – be darbo. Atleidimo lapeliai jiems bus įteikti gegužės 7-ąją. Tada, kai Lietuva kasmet švenčia Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną. Ar  laikraščio savininkai ir rėmėjai susimąstė, kokią niekšybę jie daro žiniasklaidai? 



Vaisnys_A._II.jpgŠtai ką savo feisbuko paskyroje parašė Vilniaus universiteto komunikacijos fakulteto žurnalistikos instituto prof. Andriu Vaišnys (nuotraukoje):

,,Lietuvos žinių“ redakcijai – 110 metų.


Ką gi, turinys buvęs įvairus arba jo apskritai nebuvo: tai jau istorija, kaip skirtingais etapais po šiuo pavadinimu formuotas solidus politinės kairės dienraštis, o po Nepriklausomybės – jau šiame amžiuje tai buvo partinis biuletenis, paskui bulvarinis ir galiausiai – rimtas laikraštis.


Rimto laikraščio pabaiga

Štai šios dienos naujiena: gegužės 7-ąją savininkai pažadėjo žurnalistams įteikti atleidimo lapelius! Tai bent dovana! Nieko ciniška, nes jie turbūt net nežino dienos reikšmės.

Švelniai pasakius, pranešimas, kad ši žurnalistika nekuria pridėtinės vertės, yra neintelektualus, nes jei yra informacinė vertė, vadinasi, yra intelektualus turtas, kurį sukūrė politikos, ekonomikos, kultūros ir istorijos žurnalistai bei redaktoriai, bendradarbiai. Net archyvo prasme tai nacionalinis dokumentinis turtas.

Laikraščio kaip intelektualaus produkto ir kaip kūrybinio proceso nutraukimas nėra tolygu įmonės likvidavimui, todėl žurnalistas negali būti taip staiga išstumiamas į gatvę, nes ne jo kūryba kalta, kad savininkams leidinys atrodo nuostolingas, o vadyba yra netinkama.

Kadangi Lietuvos žiniasklaidos sistema perdėm suskaldyta, nesolidari, neorganizuota, nėra, kas gina žurnalisto teises, jo statusą ar dėl jo kovoja. Juolab tokio, koks dabar parodomas LŽ. Profesinio statuso klausimas jau antrą dešimtmetį atviras (nuo 1996).

Bet vis tiek gaila, kad užuot paskelbę apie LŽ pardavimą, savininkai pirma praneša apie likvidavimą, o po to sako, kad svarstysią ,,Lietuvos žinias“ parduoti… Tai ir yra įrodymas, kas ir kaip supranta vertes.“

Balandžio 27-ąją Vilniaus žurnalistų namuose vyks LŽS tarybos posėdis, kuriame, grupės narių siūlymu, bus svarstoma ir ,,Lietuvos žinių“ savininkų akibrokštas žurnalistams ir skaitytojams.

Panašūs straipsniai