Šiandien – Pasaulio kultūros diena. Prisimename laureatus

www.kaunozurnalistai.lt inf.

Jankaus_apd__2__didele.jpg

Šiandien, balandžio 15-ąją, 18 val. Kauno kultūros centro didžiojoje salėje (Vytauto pr. 79), rengiamas Pasaulio kultūros dienos minėjimas.

Vakaras prasidės Kultūros premijos laureatų apdovanojimo ceremonija. Bus pagerbti miestui ir Lietuvai nusipelnę menininkai: Kauno valstybinio muzikinio teatro artistas Vincas Čižauskas, žurnalistas, rašytojas Laimonas Inis, fotomenininkas Mindaugas Kavaliauskas, dailininkė Audronė Petrašiūnaitė bei rašytoja, muziejininkė Aldona Ruseckaitė.

Šventės metu jaukią atmosferą neformaliam, kolegiškam bendravimui prie vyno taurės kurs kompozitoriaus Jokūbo Tulabos elektroninės muzika. Vakaro kulminacija – meditatyvus ir pozityvus grupės „Whalesounds“ koncertas, kviesiantis kartu ieškoti neatrastų dalykų: kurti, filosofuoti, kalbėti apie jausmus. 

Kultūros dienos proga dar kartą sveikiname Kauno meno kūrėjų asociacijos premijų laureatus. Be televizijos režisieriaus ir dokumentinių filmų kūrėjo Kęstučio Bražiūno, apie kurį jau rašėme, Kauno menininkų namuose buvo pagerbti dar du gerai žinomi kūrėjai.


Jankus_apdov._kalba__II.jpgPremija už reikšmingus 2018 metus kūrybinius pasiekimus skiriama rašytojui, dramaturgui Gediminui JANKUI (nuotrauka dešinėje). Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metį pilietiškai aktyvus ir kūrybiškai veržlus rašytojas pasitiko sukurdamas libretą roko operai „Priesaika“, kuri skirta partizanų atminimui. Kaip ir būdinga šiam žanrui, dramaturgija glaudžiai siejasi su atliekamomis dainomis, taip pamažu plėtojant siužetą, artėjant sukrečiančios atomazgos link. Šiuolaikiniam žmogui patrauklia ir suprantama forma skiepijamas patriotizmas, atskleidžiami partizaninio pasipriešinimo užkulisiai, aiškinami jo motyvai ir reikšmė. 

Kita svarbi G. Jankaus darbų kryptis – literatūrinio ir teatrinio gyvenimo refleksija. Jo recenzijas pirmiausia publikuoja Kauno rašytojų buveinė www.kaunorasytojai.lt, o vėliau tekstai pasklinda per kitas interneto svetaines (www.kaunozurnalistai.lt, www.15min.lt, www.bernardinai.lt) Apie ką berašytų, Gediminas visada randa asmeninį santykį, žvelgia autentiškai, geba autorius pakylėti ligi žvaigždžių arba greitai nuleisti ant žemės.


Už gyvenimo kūrybos nuopelnus įvertintas fotomenininkas Romualdas RAKAUSKAS. Nors metaforinė vaizdinė kalba būdinga ir kitiems Lietuvos fotografijos mokyklos atstovams, tačiau grynojo reportažinio metodo atsisakymas bei fotografijų „literatūriškumas“ padėjo išgryninti individualų, lengvai atpažįstamą R. Rakausko kūrybos bruožą – ypatingą lyriškumą, sentimentalumą bei optimistinį žvilgsnį į žmogų bei gyvenimą. Nors dėl šio kūrybos bruožo autorius sulaukdavo ir kolegų fotografų, ir menotyrininkų kritikos, bet liko ištikimas savo matymui bei pasaulio pajautimui.


 Kadangi R.Rakauskas negalėjo dalyvauti apdovanojimo iškilmėse, apie jo kūrybos pasiekimus kalbėjo Lietuvos fotomenininkų sąjungos pirmininkas Gintaras Česonis (apatinė nuotrauka).

Apdovanotuosius sveikino ir premijas įteikė Kauno meno kūrėjų asociacijos pirmininkas Petras Palilionis ir referentė Milda Kiaušaitė (viršutinėje nuotraukoje pagerbiamas LŽS ir LRS narys Gediminas Jankus).

www.kaunozurnalistai.lt nuotr.


Cesonis_G._Didele.jpg

Panašūs straipsniai