Apie sardonišką publicistiką. 3. „ATSIPRAŠAU VISŲ, KURIUOS ĮŽEIDŽIAU…“

Antanas MARČIULIONIS, LŽS ir žurnalistikos senjorų klubo MES narys

Sventasis._Didele.jpg

Ir dar šis tas iš „intriguojančio“ publicisto, kurį pavadinome ,,VEŠ”, kūrybos. Kur akių žvilgsnį mesi, ten jo  –  vis nauji „atradimai“.
,,Valdančioji klika nusprendė pradėti beprecendentinę Europos Sąjungoje Lietuvos radijo ir televizijos veiklos tyrimą, – pavojų skelbia VEŠ. – Šį žingsnį lydi melas ir duomenų falsifikatai, kurių bambaliais visuomenę maitina tokie Karbauskio klapčiukai, kaip Seimo nariai A.Širinskienė ir N. Puteikis…“.

„Senovės romėnams civilizacija baigėsi ten, kur neaugo vynuogės. ES europiečiams europinė civilizacija baigiasi ten, kur biednas žmogus savo gimtadienio proga neišgali savo draugams nupirkti butelio Bordo vyno. Tokią lemtį Lietuvai siūlo su Rusijos žvalgyba susijęs, rusišką salietrą ir pesticidus barstantis dvarininkas iš Naisių, siūlantis rusiškos vodkos laipsnius prilyginti vyno laipsniams …“, – socialiniuose tinkluose stebisi į viską skrupulingai reaguojantis mūsų kolega – žinomas publicistas.

O kitą kartą bizūnu mojuoja tik pasvaičiodamas:

 „Valstietis Pūkas (nors jis tvarkietis – A.M.) ieško žaliaakės. Man vis labiau patinka šitie valstiečiai. Jie tokie nerafinuoti, paprasti. Kaip senas, geras kolchozinis kaimas. Net ir pavardės jų paprastos, mielos. Daugiavaikis Pūkas. Šeimos vertybės. Ropė. Žaliųjų vertybės su pesticidais ir „Šalin Ameriką“. Kepenis (skiepuose – abortų liekanos) ir nuotrauka pliku užpakaliu su plika gražuole ant ledo. Embrionų siaubas, teologė Širinskienė…, Verygos ir Markausko spintų skeletai iš kazino ir valdiškų pinigų žvejybos skaidrumas…“

Toks įspūdis, kad į užgaulių pasišaipymų pasaulėlį viešosios erdvės šiurpintojas leidžiasi pasimėgaudamas. Ir, žinoma, turėdamas labai aiškų tikslą – savo rašiniais užganėdinti visus tuos, kurie keiksnoja ir keiksnos bet kurią valdžią už kiekvieną jų klūpelėjimą. Užganėdinti į bet kokio rango valdininkus šaudant kuo skaudesniais patyčių šoviniais. Meistriškai šaudant. Tam irgi būtinas ir talentas, ir išprusimas. Neišmanydamas alegorinių „instrumentų“ valdymo VEŠ jau seniai būtų galėjęs patekti už įstatymo ribų.

„Ko reikia Karbauskio karvei, ir arkliui aišku. Valstybės karvė turi būti laiku ir tvarkingai išmelžta iki paskutinio pieno lašo, – kuria savo „pasaką“ žurnalistas. – Jo reikia dviem „pedagoginiams“, valstybinėms vaistinėms statyti. O kaip tai dera su konservatorių katinų interesu? Žinant, kad prie tų trijų spenių, iš kurių trykšta pienas, katinai nebus prileisti, o valstietis jau pažadėjo melžiamąją dar ir kankinti NKVD metodais…“

„Kodėl tada Butkevičiaus veršiai ištiesė kanopą valstiečiams ir dar urbšiškai nulėpausišką murmelę apie nenorą „įvesti valstybėje kažkokią politinę krizę“ suvapėjo…“, – jaučiu, kad tik jam pačiam suvokiamą pasaką toliau seka publicistas šiurpintojas.

O štai vienas iš pavyzdinių garsaus apžvalgininko komentarų socialiniuose tinkluose:

 „Valstiečių debilų garbės lenta. Maždaug tas pats, kas prie sovietų buvo darbo didvyrių lenta. Ar tas Naisių kolchozo palatos autistas bent suvokia, kad yra šiokia tokia galimybė, jog jis atrodo kaip tobulas asilas?“ 

Ši, manau, jau visas ribas peržengusi „pastabėlė“, skirta Sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai, ir turi būti žiniasklaidos etikos sargų įvertinta.

Tikriausiai tokiais ginklais kaip VĮEK – viešosios erdvės šiurpintojo nepagąsdinsi, bet vis šis tas. Beje, tuose pačiuose socialiniuose tinkluose jis išdrįso brūkštelėti atsiprašymą:



Liezuvautojas II_1.jpg„Vakar parašiau postą, kuris buvo nederamas ir netoleruotinas. Nuolat kartoju, kad pats didžiausias žmogaus priešas yra jo liežuvis. Tas atvejis, kaip taisyklė, labiausia tinka pačiam. Nuoširdžiai atsiprašau visų, kuriuos vakar įžeidžiau, įskaitant ir ministrą Aurelijų Verygą, taip pat visų mano skaitytojų FB. Suprantu, kad atsiprašymas nieko nepakeis, blogas darbas jau padarytas. Bet likti klaidoje būtų dar blogiau…“.

Visko būna dėl nevaldomo liežuvio. Kaip ir dėl  kolegos publicisto negražaus puikavimosi savo talentu.


(Pabaiga)


Dailininko, Lietuvos žurnalistų sąjungos nario Vladimiro Beresniovo piešiniai:  ,,Šventasis” (viršuje) ir ,,Liežuvautojas” (apačioje)

Panašūs straipsniai