TV ekrane – ,,Jūreivio keliai … krepšinio uoste“

www.kaunozurnalistai.lt inf.

J__reivio_keliai_._Didele.jpg

J__reivio_keliai_2_II.jpg,,Lietuvos ryto“ televizijoje – premjera. Du paskutinius gruodžio sekmadienius (23 d. ir 30 d.) 17 val. bus rodomas dokumentinis filmas ,,Jūreivio keliai … krepšinio uoste“. Tai pusantros valandos savotiškas himnas, skirtas gerai Lietuvoje žinomam aštuoniasdešimt dvejų metų klaipėdiečiui Kazimierui Budriui. 

Buvęs jūreivis – pirmasis Lietuvoje ,,Fair play“ (kilnaus elgesio) laureatas, Lietuvos krepšinio čempionas, nešęs Londono olimpinių žaidynių deglą, yra vienintelio pasaulyje Šeimų krepšinio turnyro steigėjas ir organizatorius. Savo kilnią misiją Kazimieras Budrys (nuotraukoje)  kasmet gegužę tęsia nuo 1977-ųjų.

Filmą apie iškilų uostamiesčio žmogų sukūrė kauniečiai: scenarijaus autorius Vidas Mačiulis, režisierius Kęstutis Bražiūnas, operatorius Laisvis Karvelis, muzikinių improvizacijų atlikėjas Kęstutis Paulaitis, konsultantas Algirdas Vaicekauskas.

,,Filmo premjera paskutinėmis 2018-ųjų gruodžio dienomis – malonus sutapimas: paskutinė šiemet programa ,,Krepšinio pasaulyje“ bus pažymėta 1100 numeriu“, – sako jau 27 metus šią laidą ruošiantis redaktorius Vidas Mačiulis. – ,,Tiesa, 2018-ųjų vasario 16-ąją sukako 50 metų, kai aš esu televizijos ,,pasaulyje“. Bet tik prieš kelerius metus supratau, kad ir pats įdomiausias interviu ar reportažas yra vienadienis rezultatas… Su talentingu režisieriumi Kęstučiu Bražiūnu, beje, Jono Vaitkaus auklėtiniu Lietuvos konservatorijoje, pradėjome kurti, mūsų manymu, išliekamąją vertę turinčius 

filmus.“







J__reivio_keliai_II.jpg


Pastaraisiais metais kauniečių sukurti filmai: ,,Širdžių gelbėtojas – Karaliaus Artūro soste“ (2011); ,,Atėjo … Sabas“ (2014); Šarūnas Marčiulionis. Daina – gyvenimo metafora“ (2016); ,,Biržų sūnus – ,,Žalgirio“ tėvas“ (2017); ,,Jūreivio keliai – krepšinio uoste“ (2018). 


Kitąmet pavasarį ši kūrybinė grupė pakvies žiūrovus į pilnametražio filmo ,,Žaidimas pagal Auksinį Berniuką“ (apie krepšininką ir trenerį, Kauno garbės pilietį Šarūną Jasikevičių) premjerą šalies kino teatruose ir televizijoje.


Jeigu ne rėmėjai – nebūtų sukurtas nė vienas filmas, nes ir laida ,,Krepšinio pasaulyje“ ruošiama be valstybės ar televizijos skirtų pinigų. Tik dėl lėšų stygiaus ir ,,Jūreivis“ į televizijos ekranus ,,plaukė“ net keturis metus…


,,Kai 2014 metais Kazimierui Budriui buvo suteiktas Klaipėdos garbės piliečio vardas, kreipėmės su pasiūlymu ir prašymu į vietos savivaldybę, turtingas uosto įmones, deja, tai buvo mūsų ,,balsas tyruose“, niekas ,,negelbėjo“, sako V.Mačiulis. – ,,Jeigu ne labdaringa UAB ,,Tete-a-tete“ kazino, ateities kartoms nebūtume išsaugoję filme įamžintą kilnią Kazimiero Budrio misiją – su krepšiniu vienyti Lietuvos šeimas“.

Panašūs straipsniai