Žurnalistė Liudvika Pociūnienė ir Co atskleidė ,,Tumo kodeksą“

www.kaunozurnalistai.lt inf.

Pociuniene_1_didele.jpg

Dvi 2018-ųjų gruodžio dienas, kai Kaune vyko dokumentinio filmo (su vaidybiniais elementais) ,,Tumo kodeksas“ premjera, laikinoji ,,Romuvos“ kino teatro salė buvo pilnutėlė. Valandos ir dvidešimt šešių minučių filmas  prabėga … kaip pusvalandis.

Tikriausiai nebuvo nė vieno žiūrovo, kuriam nepatiko jaudinančiai, meistriškai, įtaigiai atskleistas kunigo ir rašytojo Juozo Tumo – Vaižganto gyvenimas (filme tik keli štrichai), apie kurį nedaug kas žino. Kaip ir tas Tumo kodeksas: ,,Dariau kitiems gera, o pats tapau laimingas“.




Pociuniene._Autoriai._2_II.jpgPlojimų banga nuvilnijo, kai šalia balto ekrano pasirodė vilniečiai: talentingas filmo režisierius Eimantas Belickas ir patyrusi prodiuserė Teresa Rožanovska. Jiems teko atsakyti į dešimtį klausimų ir išgirsti padėkos žodžių. Juos pasveikino ir kaunietė Lietuvos žurnalistų draugijos pirmininkė Gražina Viktorija Petrošienė.


Nebuvo Kaune filmo operatoriaus Narvydo Naujalio, garso režisieriaus Gabrieliaus Zapalskio, aktorių Ramūno Cicėno, Rolando Kazlo,Alekso Kazanavičiaus, Miglės Pauliukevičiūtės, Dariaus Gumausko bei puikaus scenarijaus autorės, žinomos Lietuvoje žurnalistės Liudvikos Pociūnienės. 

(Nuotraukoje: filmo režisierius Eimantas Belickas ir prodiuserė Teresa Ražanovska)

Tik tie, kurie bent kartą rašė scenarijų, ištisas savaites praleido archyvuose ir susitikimuose su būsimais filmo dalyviais, atrinko iš keliolikos valandų svarbiausius vaizdus ir mintis, paliudys: Liudvika Pociūnienė su bendražygiais atliko herojišką darbą.

Kaunietis žurnalistas, Vaižganto premijos laureatas, Lietuvos žurnalistų sąjungos narys Juozas Kundrotas, pamatęs ,,Tumo kodeksą“, telefonu padėkojo Liudvikai už puikiai atskleistą Vaižganto asmenybę, originaliai sujungiant archyvinę medžiagą su aktorių sukurtais prototipais. 

Vilniuje kolegę žurnalistę L.Pociūnienę, anksčiau kūrusią įspūdingas televizijos laidas ,,Laiko ženklai“, su puikaus filmo premjera pasveikino ir kalėdinę dovaną jai įteikė Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno apskrities skyriaus valdybos pirmininkas Vidas Mačiulis. Abu  jie yra Lietuvos radijo ir televizijos komisijos nariai

Pasak L. Pociūnienės, filmas „Tumo kodeksas“ – tai pasakojimas apie tai, kaip subręstama laisvei, kaip įgyjama tokia asmeninė nepriklausomybė, kai niekas nebegali tavimi manipuliuoti. 

,,Kaip tapti nepavergiamu, kaip išlikti nepriklausomu ir išlaikyti giedrą nuotaiką, štai ką norėjom paskleisti savo filmu, atkurdami įvairiapusį Vaižganto gyvenimą su jo nerašytomis taisyklėmis ir principais“, – teigia Liudvika Pociūnienė. 



Pociuniene__Juozas_II.jpg„Tumo kodeksas“ – ne pamokslavimas, o vieno žmogaus vertybių kodeksas – žmogaus, kuris gyveno atvirai sakydamas tiesą ir nelikdamas abejingas, – sako režisierius Eimantas Belickas, žiūrovams pažįstamas ir kaip ilgametis montažo meistras, ir kaip puikus muzikantas.

(Nuotraukoje: ,,Tumo kodeksą” įdėmiai ekrane stebėjo kaunietis žurnalistas, LŽS narys, Vaižganto premijos laureatas Juozas Kundrotas)



Savo kunkuliuojančia energija Vaižgantas troško išjudinti žmones, kultūrinį gyvenimą. Tautą jis suvokė kaip žmoniškumo formą, kuri auga iš gimtosios žemės, istorijos, atsiskleidžia kalba, kūryba, darniais tarpusavio santykiais.

Filmo autoriai atskleidžia Juozą Tumą – Vaižgantą kitokį nei daugelis įsivaizduoja – seną žilagalvį dvasininką ir rašytoją, o veiklų, šmaikštų, autoironišką, laužantį kanonus ir išsiskiriantį gilia nuojauta. Jis vaikščiojo greitai ir kalbėjo greitai. Ne šiaip sau kauniečiai jį vadino „žilagalviu jaunuoliu“.


Pociuniene._Alfas._II.jpg(Nuotraukoje: Vaižganto muziejaus Kaune vadovas Alfas Pakėnas buvo kartu su pirmaisiais filmo ,,Romuvoje” žiūrovais)

,,Tumas žengė pirmose gretose šviesėjančios, nuo plūgo nueinančios Lietuvos. Jo biblioteka buvo pilna naujausių filosofijos leidinių, žodynas išskirtinis. Manau, sutikę jį šiandien nejaustume jokio kartų skirtumo. Tad ir filme norėjau jį priartinti, padaryti savą, šiuolaikišką, ne pakylėtą ant pjedestalo, kaip įprasta vaizduoti mūsų šimtmečio herojus“- teigia žurnalistė Liudvika Pociūnienė.


Visi, kurie domisi mūsų praeities istorija ir tais, kurie ją kūrė, turi pamatyti ,,Tumo kodeksą“. O tie, kurie kasmet Malaišiuose, Juozo Tumo gimtinėje, skiria rašytojams ir žurnalistams Vaižganto vardo premiją, 2019-ųjų rudenį turi pagerbti Lietuvos žurnalistų draugijos narę Liudviką Pociūnienę. O filmo režisierius Eimantas Belickas, be abejonės, yra vertas 2019 metų ,,Sidabrinės gervės“ apdovanojimo!


Kauniečio Vincento Vobolevičiaus ir www.kaunozurnalistai.lt nuotraukos


Pociuniene._Ziurovai._Didel..jpg

Panašūs straipsniai