TV eteryje – geriausias metų krepšinio žurnalistas Donatas Urbonas

www.kaunozurnalistai.lt inf.

Urbonas_Donatas_didel.jpg


Pirmąkart Lietuvos krepšinio federacija su savo rėmėjais paskelbė geriausius 2018 metais įvairaus amžiaus žaidėjus ir trenerius bei … krepšinio žurnalistus. 

Geriausius (gal populiariausius?) suprantama, rinko ne organizatoriai, o krepšinio aistruoliai, kurie balsavo internetu. Šiuose prieškalėdiniuose rinkimuose dalyvavo net 52 tūkstančiai internautų!



Urbonas_n._II.png

Geriausiu šių metų krepšinio žurnalistu išrinktas portalo www.15min.lt korespondentas Donatas Urbonas (nuotraukoje).

Antroje vietoje liko ,,Lietuvos ryto“ televizijos laidos ,,Krepšinio pasaulyje“ redaktorius ir vedėjas Vidas Mačiulis.

 Trečia –  išrinkta portalo www.krepsinis.net žurnalistė Gabrielė Miknevičiūtė.








Portale 15min.lt taip save pristato Donatas Urbonas, kuris yra gimęs ir augęs Panevėžyje:


Urbonas_D._4_II.jpg

,,Baigiau žurnalistikos studijas Vilniaus universitete. 2015-aisiais prisijungęs prie 15min, prisidėjau prie 24sek krepšinio skilties sukūrimo. 2015, 2016 ir 2017 m. tapau 15min metų žurnalistu. Lietuvos metų sporto žurnalistas – 2016-taisiais. 

Jau teko dirbti Europos ir pasaulio krepšinio čempionatuose, 2016-ųjų Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse, Eurolygos finalo ketvertuose. 

Esu krepšinio laidų „Ginčas“, „Eurolygos diena“, „LKL Finalas“ vedėjas. Kuruoju krepšinio podkastą „urBONUSas“. 

Krepšinis – tai mano gyvenimo būdas. Už visų rezultatų ir pelnytų taškų slypi daug įdomesnės istorijos. Apie krepšinį pabandysiu jums papasakoti kitaip…“ (nuotraukoje –  žurnalistas su geriausiu Eurolygos treneriu Željko Obradovičium)


Iš tikrųjų Dontas rašo kitaip, ne ,,buhalteriškai” – be daugybės statistinių duomenų. Lietuvos krepšinio Metų laureatas išsiskiria iš daugelio dabar Lietuvoje gerų jaunų ir prityrusių krepšinio propaguotojų, dirbančių spaudoje, radijuje, televizijoje, internete. Visada yra originalios D.Urbono parašytų straipsnių antraštės („Graikijoje išlaisvintas „Žalgirio“ žvėris, kurio vertė dabar viršija milijoną eurų“; ,, Iki karjeros rekordo sužvėrėjęs B.Daviesas neatsižavėjo sirgalių parama“; ,, Lietuvis be lietuviško paso: įdomus talentas beldžiasi ir į NBA, ir į Lietuvos rinktinę“), ir rašymo stilius savitas.

 Svarbiausia, Donatas suranda krepšinio rungtynėse įdomių detalių, pateikia netikėtų palyginimų, sugeba prakalbinti net tuos, kurie nelabai nori duoti interviu, suranda naujų temų ir problemų.




Urbonas_D._2__II.jpg

Tai aukščiausios ,,prabos“ rašantis krepšinio žurnalistas (kalbančių, t.y. komentatorių taip pat yra puikių). Jau prieš trejus metus Donatui Urbonui sakiau, kad jis yra talentingas, – pasakoja jau 50 metų televizijoje dirbantis (nuo 1968-ųjų vasario 16-tosios) Vidas Mačiulis. – Malonu, kad jis padėkoja ne tik už pagyrimus, bet į

siklauso ir į pastabas.


Praėjusiame krepšinio sezone Donatas Urbonas ne tik rašė, bet ir LKL rungtynių pertraukų metu BTV televizijoje kalbino žaidėjus ir trenerius. Eteryje jis dar nebuvo toks užtikrintas, kaip rašydamas straipsnius, tačiau dirbo su įkvėpimu. Naujajame LKL krepšinio sezone eteryje jau nematome geriausio 2018-ųjų  žurnalisto. Gal dėl to, ,,kas pinigus moka, tas ir muziką užsako”? O gal dėl konkurencijos, nes

 jis  portale www.15min.lt puikiai veda TV laidas ,,Ginčas“ ir ,,Eurolygos diena“? Objektyvus, bet kritiškas Donatas drąsiai rašo ir kalba (,,urBONUS as) apie oranžinio kamuolio problemas, nebijo kritikuoti žaidėjų ir trenerių. Gal tik Kauno ,,Žalgiris“ jam, kaip ir kitiems, yra … tabu?






Urbonas_su_meru__II.jpg

Reikia saugotis, kad nebūtum vėliau ignoruojamas. ,,Žalgirio” Eurolygos ilgai  rungtynes komentavęs Vaidas Čeponis, beje, pats buvęs krepšininkas, išdrįso ,,mesti pirštinę“ net pačiam Šarūnui Jasikevičiui ir su juo ,,pasiginčijo” ne tik internete, kaip ir TV žurnalistas Vidas Mačiulis, pernai pateikęs vyr. treneriui po pralaimėtų rungtynių nemalonų klausimą.. 


Komentatoriaus V.Čeponio jau nebeliko Eurolygoje dėl nepaiškinamų priežasčių, o V.Mačiulis sąmoningai spaudos konferencijų metų dabar nepateikia klausimų Šarūnui Jasikevičiui. Gal dėl to, kad nesunervintų strategą, kuriam juk ir taip daug jėgų atima komandos stygų derinimas?


(nuotraukoje – žurnalistas parengęs www.15min televizijai interviu su Kauno menu Visvaldu Matijošaičiu, kuris, atrodo, nepyksta dėl vilniečio pateiktų klausimų)

Smagu, kai po kiekvienų ,,Žalgirio“ rungtynių keturis kartus Eurolygos čempionas, o dabar vyr. treneris Š.Jasikevičius su pagarba ir išsamiai atsako į Donato Urbono, kaip ir į Jono Miklovo (www.basketnews.lt) klausimus. Kiti sporto žurnalistai pasiteirauja  tik ,,lengvomis“ temomis, kad  krepšinio grandų nebūtų paniekinti. Toks kartais būna – žurnalistų ir sportininkų ,,bendravimas”…

Naujų kūrybinių ieškojimų ir atradimų, geriausias 2018 metų Lietuvos krepšinio žurnaliste Donatai Urbonai!

Šiandien, gruodžio 9-ąją, sekmadienį, 16.20 val. ,,Lietuvos ryto“ televiziją transliuos jau 1097-ąją programą ,,Krepšinio pasaulyje“, kurios metu žiūrovai pamatys ,,Krepšinio namuose“ Vilniuje surengtą geriausių žaidėjų, trenerių ir žurnalistų apdovanojimą. Tiesa, jame Donatas Urbonas nedalyvavo, nes buvo išvykęs, tačiau jį žiūrovai pamatys. Žiūrėkite.


Šios, kaip ir kitų laidų ,,Krepšinio pasaulyje“ įrašai yra portale www.kaunozurnalistai.lt ir yuotube.

Nuotraukose savo kolegą įamžino www.15min.lt fotoreporteris  Kaune, Lietuvos žurnalistų sąjungos narys Erikas Ovčarenko 

(apatinėje nuotraukoje – D.Urbonas su jį kol kas dar gerbiančiu ,,Žalgirio” strategu Šarūnu Jasikevičium)


Urbonas_D._3_II.jpg



Panašūs straipsniai