Mūsų laukia konferencija aktualia tema: Korupcija ir žiniasklaida

Lietuvos teisės instituto inf.

17_suv._Staselis_Rytis_Didele_n..jpeg



Lietuvos teisės institutas kviečia dalyvauti konferencijoje tema „Korupcija ir žiniasklaida“, skirtoje Tarptautinei antikorupcijos dienai paminėti.

Konferencija vyks 2018 m. gruodžio mėn. 5 d. 12.30 val. Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje konferencijų salėje (Gedimino pr. 16, Vilnius, 1 a. ; įėjimas iš Vilniaus g.)

Žiniasklaida, kaip visuomenės „sarginis šuo“, yra laikoma svarbia kovos su korupcija (ypač viešajame sektoriuje) dalyve. Siekiant efektyviai įgyvendinti šią funkciją, svarbu ir tai, kad pati žiniasklaida ir jos verslas būtų pakankamai skaidrūs. 

Su šia problema susiduriama visoje Europos Sąjungoje – ne tik posovietinėse valstybėse, bet ir brandžiose Vakarų demokratijose. Korumpuota, neskaidri ar neetiška žiniasklaida, formuodama viešąją nuomonę, kelia pavojų pilietinei visuomenei ir demokratiniams procesams, gali daryti neigiamą įtaką rinkimams. 


Kaip savo kalboje teigė neseniai Lietuvoje viešėjusi Europos teisingumo komisarė Věra Jourová, socialinių tinklų algoritmai gali būti naudojami prasimanytų naujienų (fake news) sklaidai paspartinti, gali būti izoliuojamos tam tikros elektorato dalys ir fragmentuojama politinė diskusija. Tokiu būdu vienos nuomonės yra palaikomos, o kitos ignoruojamos ir taip formuojama viešoji nuomonė. 


Rengiama mokslininkų ir praktikų diskusija, siekiant įsivertinti korupcijos apraiškas šiame versle, suvienyti žiniasklaidos ir žurnalistų, valstybės bei jos institucijų iniciatyvas, ieškoti bendrų pastangų ir instrumentų, stiprinant etišką žiniasklaidos priemonių ir žurnalistų elgesį. 

Esminiais veiksniais, užtikrinant atskaitingą, atsakingą ir etišką žiniasklaidą, yra nepriklausomumas, teisinė apsauga, profesionalus valdymas ir ekonominis gyvybingumas (Mendes M. Overview of Corruption in the Media in Developing Countries. Transparency International, 2013). 

Konferencijoje kviečiami dalyvauti žiniasklaidos priemonių atstovai ir žurnalistai, Lietuvos Respublikos Seimo, Prezidento, Vyriausybės bei ministerijų atstovai. 

Į renginį pakviesti teismų, prokuratūros, advokatūros, Specialiųjų tyrimų tarnybos, „Transparency International“ Lietuvos skyriaus bei akademinės bendruomenės atstovai. 




P r o g r a m a:

Lietuvos_teises_institutas._Logo__I.png

13.00 Konferencijos atidarymas ir sveikinimo žodžiai 
Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje atstovas, 
Dr. Jurgita Paužaitė-Kulvinskienė, Lietuvos teisės instituto direktorė 
Moderatorius: advokatas dr. Andžej Čaikovski 
13.10 Prof. dr. Aleksandras Dobryninas, Vilniaus universiteto Filosofijos fakultetas 
„Medijos, bendruomenės ir korupcija“ 
13.30 Dr. Deimantas Jastramskis, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultetas 
„Žiniasklaidos politika ir reguliavimas Lietuvoje“ 
14.00 Skirmantas Malinauskas, LR Ministro Pirmininko patarėjas 
„Žiniasklaidos ir valdžios institucijų skaidrumas – žvilgsnis iš abiejų barikadų pusių“ 
14.20 Dr. Mindaugas Lankauskas, Lietuvos teisės institutas 
„Korupcija ir žiniasklaida užsienio valstybėse“ 
14.40 Dr. Petras Ragauskas, Lietuvos teisės institutas, Ilgalaikės mokslinių tyrimų programos „Naujas požiūris į korupciją: iššūkiai ir galimybės peržengiant viešojo sektoriaus ribas“ vadovas 
„Žiniasklaidos korupcijos ypatumai Lietuvoje“ 
15.00 Rytas Staselis, žurnalistas, redaktorius 
„Žiniasksaidos korupcija: ištakos ir išeitys“ 
15.20 Rugilė Trumpytė, „Transparency International“ Lietuvos skyriaus projektų vadovė „Skaidri žiniasklaida – ar tikslas jau pasiektas?” 
15.40–16.30 Klausimai ir diskusijos 





Vietų skaičius ribotas, todėl būtina išankstinė registracija į konferenciją čia. Registracija vykdoma iki gruodžio 3 d. 24 val. Tel./faks. (+370 5) 2497591 El.paštas: info@teise.org


Nuotraukoje: Vilnietis žurnalistas Rytas Staselis LŽS XVII suvažiavime. Konferencijoje kolegos pranešimo tema ,,Žiniasklaidos korupcija: ištakos ir išeitys”

Fotografo, LŽS nario Ramūno GUIGOS nuotr.




Panašūs straipsniai