Teatro scenoje – dviejų Lietuvos politikų ginčas prie bedugnės krašto

Vaida Kelerytė, dienraštis „Lietuvos rytas”

Balsys_II.jpg„Žurnalisto Gedimino Jankaus drama „Kybartų ak-tai“ apie tarpukario politikos veikėjus Antaną Sme-toną ir Augustiną Voldemarą aktuali ir šiandien“, – įsitikinęs  režisierius  Vytautas  Balsys. Jis sukūrė naują spektaklį – birželio 15 dieną Marijampolėje, ,istorinėse Cukraus fabriko klubo patalpose, bus parodytas spektaklis „Smetona“ pagal G. Jankaus pjesę „Kybartų aktai“.

„Man svarbūs istorijos vingiai, bet dar labiau – žmogaus aistros ir paklydimai“, – sakė režisierius Vytautas Balsys.                   Fotografo    Algio  Barzdžius nuotr.


Spektaklio veiksmas vyksta 1940 metų birželį Lietuvos pasienio mieste Kybartuose, greta Marijampolės. Prezidentas A. Smetona palieka Kauną, o jo amžinas oponentas, buvęs bendražygis ir nesutaikomas priešas A. Voldemaras iš Berlyno skubiai grįžta į tėvynę. Scenoje vaizduojamas šių dviejų iškilių asmenybių susitikimas, kurio tikrovėje, matyt, nebuvo.

Režisierius prisipažįsta ilgai svarstęs, ar verta liesti šią prieštaringai vertinamą Lietuvos istorijos temą. „Dvejonės išsisklaidė, kai pakalbėjau su „Arvi“ įmonių grupės prezidentu Vidmantu Kučinsku, – sakė V.Balsys. – Jis man pasiūlė premjerą surengti unikaliose Cukraus fabriko klubo patalpose, pastatytose dar A. Smetonos prezidentavimo laikais.“
Cukraus fabriko klubas daugelį metų nebuvo naudojamas – jis tik šiais metais atgijo. Neseniai čia vyko Niujorke gyvenančio lietuvių dailininko Ray Bartkaus tapybos paroda.

– Kauno mažojo teatro scenoje sukūrėte daug žaismingų spektaklių. Dabar ėmėtės istorinės temos. Kodėl? – paklausiau A. Balsio.

– A. Smetonos valdymo laikotarpis dažnai tapatinamas su Lietuvos valstybės gerove ir pažanga. Visa tai gaubia istorijos migla.

Spektakliu „Kybartų aktai“ per istorinio teismo prizmę mėginu pažvelgti į dviejų istorinių asmenybių – A. Smetonos ir A. Voldemaro konfliktą.

Personažams pateikiami dokumentiniai faktai ir įvykiai, tirštinamos aplinkybės. Jie priversti rinktis ir darsyk permąstyti Lietuvos likimą.
Trečiasis pjesės personažas Paternalijus lyg aukščiausias teisėjas svaidosi kaltinimais ir A. Smetonai, ir A. Voldemarui. Paternalijus – tai likimas. O gal šiandienis Lietuvos pilietis ar žmogus iš šalies, spektaklyje virstantis Justu Paleckiu, Jozefu Pilsudskiu, komunaru, Adolfu Hitleriu…
Atkurdamas istorines aplinkybes, Paternalijus provokuoja kitus personažus prisiminti praeitį, kaltinti kitus, prisiimti kaltes sau, tačiau atsakyti į lemtingą klausimą – ar turėjo Lietuva nors menkiausią galimybę pasipriešinti fašizmo ir komunizmo despotizmui?

Ar A. Smetonos pasitraukimas į Vakarus buvo tik bailus savisaugos instinktas, ar tai Lietuvos konstitucingumo išsaugojimo galimybė? Vieniems jis liko karikatūra pokario „Šluotos“ žurnale, o kitiems tylaus heroizmo simboliu.

– A. Smetona žūva Amerikoje gaisro liepsnoje, o A. Voldemaras atsiduria Stalino lageryje. Kokios šios istorijos pamokos?

– Man svarbūs istorijos vingiai, bet dar labiau – žmogaus aistros ir paklydimai.

Prezidento amžinas oponentas A. Voldemaras – daugialypė asmenybė. Kadaise buvę draugai ir valstybės pamatų statytojai tapo intrigų ir nesutaikomo priešiškumo aukomis.
Profesorius, humanitaras, diplomatas, mokantis šešiolika kalbų, ieškojo kitokio kelio į Lietuvos valstybės išsaugojimą. Tačiau dėl nesuderinamo charakterio A. Smetonos buvo ištremtas ir kalinamas.
G. Jankus suvedė abu personažus į vieną erdvę, tiksliau – atvedė juos prie Lietuvos bedugnės krašto. Aplink liepsnoja karo laužai, už akių įvykę valstybiniai sąmokslai, o du buvę bičiuliai ir didžiausi priešai Lietuvos okupacijos išvakarėse susitinka Kybartų stotyje. A. Smetona sprunka iš pragaro, o A. Voldemaras grįžta. Ką gelbėti – save ar tėvynę? Klausimų daugiau nei atsakymų.

– Kiek šių dviejų iškilių vyrų ginčas svarbus šiandieną?

– Matau ir jaučiu, kad spektaklyje keliami klausimai be galo aktualūs ir šiandien. Ar Lietuva gali dar kartą patirti tokio masto agresiją? Ar pati Lietuva sprendžia savo tautos pasirinkimą ir likimą? O gal mes tik marionetės didžiųjų valstybių žaidime?

– Kam šįkart bus priklijuota A. Smetonos barzda?

– Populiariam aktoriui Ramūnui Šimukauskui. Su juo sukūriau ne vieną spektaklį. Saulius Bagaliūnas vaidins A. Voldemarą. Aš jais pasitikiu.


Panašūs straipsniai