Žurnalisto Viliaus Kavaliausko – burmistro J.Vileišio medalio ir “Gintarinio parkerio” nominanto surasti lobiai – nauja dovana Lietuvai !

Kaval._II.JPGPuikus žurnalistas ir sumanus kolekcininkas Vilius Kavaliauskas šių metų gegužę buvo įvertintas Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno apskrities skyriaus valdybos “Gintariniu parkeriu”, o birželyje – Kauno savivaldybės mero sprendimu – burmistro Jono Vileišio medaliu. Kolega dar neatsiėmė šių apdovanojimų. Medalio įteikimo iškilmės nominanto dar laukia, o “Gintarinio parkerio” Vilius Kavaliauskas atvykti iš Vilniaus į Kauną neturėjo galimybės, nes  jam sutrukdė niekada nesibaigiantys darbai.

Šiandien iš sostinės atskriejo džiugi žinia. LŽS Kauno apskrities skyriui priklausantis V.Kavaliauskas išleido dar viena knygą, jau trečią šiais metais – po „Lietuvos karžygių“ 4-ojo tomo ir albumo „Lietuvos bažnyčių regalijos“. Ta proga  Trakų pilyje atidaryta ir iki spalio 1 dienos veiks Viliaus surengta paroda  apie bažnytines regalijas. 
– Naujausia  knyga yra „arčiau” mūsų profesijos – apie redaktorių, leidėją ir dar didesnį knygnešį – Petrą Mikolainį (1868-1934).- sako žurnalistas ir kolekcininkas Vilius Kavaliauskas. – 308 puslapių knygą išleido Lietuvių kalbos institutas. Kai pirmąkart parodžiau turėtus 78 dokumentus apie Mikolainį (jų tarpe – 24 Jono Basanavičiaus laiškai, o svarbiausia – jo paties rašyti prisiminimai apie knygnešystę nuo 1880 iki 1893 metų), mūsų mokslininkai pradėjo šokinėti iš džiaugsmo. Visa tai lyg perrašo knygnešystės istoriją, kurioje dominavo tik Martynas Jankus. Kiti buvo nutylimi (gal buvo kokio suinteresuotumo, gal tiesiog trūko dokumentų).
Jeigu viskas bus gerai, šiemet darbštusis Vilius Kavaliauskas viliasi, kad bus išspausdintas ir „Lietuvos karžygių“ penktas tomas, kuris jau spaustuvėje, o ir rėmėjų yra pakankamai. Neįtikėtina, bet akivaizdu: be jokios valstybės paramos, ir dar krizės metu, žurnalistas sulaukė dosnių geradarių, kuriems  yra brangi  Lietuvos istorija ir rūpi jos išsaugojimas…Visos knygos ir albumai – ilgų žurnalisto darbo  metų rezultatas. Juk vien „Lietuvos karžygius“ Vilius  ruošė net 8 metus.
Knygnesys_Petras_Mikolainis_2012_II.jpg– Netikėtai užsimojau dar didesniam projektui. Juk kitąmet 150, kai Lietuvoje įvyko 1863-ųjų sukilimas,- dalijasi sumanymais Vilius Kavaliauskas. – Noriu paruošti albumą, kuriame sutilptų 400-500 nuotraukų (neįtikėtinai kokybiškų), o svarbiausia – 14 tūkstančių sukilėlių vardų. Gal ir vėl viską sugebėsiu padaryti be valstybės, kuriai Lietuvos praeities išsaugojimas nelabai rūpi, lėšų…

LŽS Kauno apskrities skyriaus valdyba sveikina kolegą su naujais kūrybiniais ieškojimais ir atradimais, linki geros sveikatos ir ištvermės kasmet įamžinant knygose prasmingus Lietuvos istorijos puslapius.

 Mūsų svetainės “Komentaruose” skaitykite Viliaus Kavaliausko knygos apie Petrą Mikolainį  įžangą, kaip Niujorke „Vienybės“ redaktorius Jonas Valaitis atidavė autoriui vieną istorinį lobį.

Nuotraukose: Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno apskrities skyriaus valdybos narys Vilius Kavaliauskas ir jo naujoji knyga apie Petrą Mikolainį

                                                             LŽS nario Vladimiro Beresniovo nuotr.

Panašūs straipsniai