VISI LIETUVIAI – NE TIK KREPŠINIO “TRENERIAI”, “KOMENTATORIAI” , BET IR PROFESIONALŪS

www.kaunozurnalistai.lt informacija

Basket_ball__11_II_a.jpgPo kiekvienų rungtynių lietuviai krepšinio aistruoliai “žino”, kodėl “Žalgiris”, “Lietuvos rytas” ar šalies nacionalinė rinktinė laimėjo arba pralaimėjo. Visi juk yra krepšinio “treneriai” ! 


Tas nepakartojamas oranžinio kamuolio sportas mus padarė ir nepagydomais niurgzliais. Vietoje to, kad didžiuotumės saviškių krepšininkų meistriškumu, pasiaukojamu žaidimu ir džiaugtumės pergale, komentuojame… „sensaciją“.

Po pirmosios, labai gražios ir užtikrintos Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės pergalės prieš Venesuelą atrankos rungtynėse dėl teisės dalyvauti Londono olimpinėse, visi mūsų šalies internetiniai portalai ir net Lietuvos radijas, pateikę susitikimoBasket-ball +02 II_1.jpg rezultatą, „išpūtė“ venesueliečių paleistą muilo burbulą: „Kodėl Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės vyr. treneris Kęstutis Kemzūra, likus iki rungtynių pabaigos 4 sekundėm, paparšė minutinės pertraukėlės?“ Dėl to pasipiktino ne tik šeimininkų rinktinės treneris bei aistringi venesueliečiai žiūrovai!.. 


Galima suprasti Venesuelos rinktinės strategą, juk  pikta, kai jo vadovaujama komanda beviltiškai pralaimėjo lietuviams ir, kaip vėliau paaiškėjo, apskritai pasitraukė iš tolimesnės kovos.

 Lietuviai, nors ir pasidavė Nigerijos rinktinei, grupėje užėmė pirmąją vietą, nes lėmė įmestų ir praleistų taškų skirtumas. Tai mūsų krepšinio fanams tada nerūpėjo, tačiau K. Kemzūra kitaip galvojo, gal ir būsimų paskutinių sekundžių baigiamąją ataką strategavo. 


Ketvirtfinalio rungtynėse su Puerto Riko rinktine būtent tik paskutinės sekundės ir lėmė mūsų rinktinės pačią svarbiausią pergalę atrankos turnyre. Po tos pergalės Venesueloje džiūgavo mūsų rinktinės žaidėjai ir treneriai. Tuo labai džiaugėsi ir Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės atstovas ryšiams su visuomene Linas Kunigėlis. Jis tiesiogiai iš Venesuleos puikiai komentavo ir mūsų rinktinės kovas. Tačiau to negirdėjo ar nenorėjo girdėti Lietuvoje likę kolegos žurnalistai. 


Basket-ball++= II_2.jpgŠtai vieno internetinio portalo pateikta informacija: „Lietuvos rinktinei palaužus Puerto Riko nacionalinę komandą rezultatu 76:72, „Lietuvos ryto“ televizijos eteryje liejosi komentatoriaus Lino Kunigėlio keiksmai. Šis, rungtynių eigoje pavartojęs žodį bliamba, pasibaigus rungtynėms atvirai išplūdo olimpinio atrankos turnyro organizatorius, vartodamas nenormatyvinę leksiką. (…) „Visų galbūt krepšininkų vardu, visų tų, kurie čia kovoja, ir sirgalių vardu, norėčiau pasakyti organizatoriams: ir užsikruškit su savo gendančiais autobusais ir užsikruškit su visomis savo sąmokslo teorijomis“, – tokio teksto iš L.Kunigėlio lūpų nesitikėjo niekas. Ar ilgametis komentatorius susilauks kokių nors sankcijų, kol kas nežinoma.”
Ne, nesusilauks Linas Kunigėlis sankcijų. Net ir Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisija neturėtų kuo apkaltinti komentatorių. Pirma, tai buvo tiesioginė transliacija ir žurnalistas negalėjo iš anksto parašyti savo teksto. Antra, ar tai patys “blogiausi” mūsų keiksmažodžiai, jeigu juos apskritai galime lyginti su tais, “rusiškais” ?

Svarbiausia, tik Linas Kunigėlis ir mūsų rinktinės vyrai žino ir jautė, kaip juos niekina venesueliečiai. Juk jie, o ne Sėklos komanda nušvilpė prieš rungtynes skambantį Lietuvos valstybinį himną. Už tokį šeimininkų akibrokštą jie iš kiekvieno mūsų susilauktų triaukščių keiksmažodžių. O gal ir ne, juk tas pats internetinis portalas Mindaugo karūnavimo ir mūsų valstybės dieną pateikė mokytojo-socialinio darbuotojo Kęstučio Dringelio rašinį “Aš negiedosiu Tautiškos giesmės su tautos priešais”. Išspausdino be redakcijos prierašo ir be kitos, priešingos nuomonės, nors tą vakarą ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje esantys tautiečiai  vieningai giedojo Lietuvos himną.

Basket-ball - 01 II_1.jpgKlysti yra žmogiška, tačiau kai mūsų žinisklaida rašo sąmoningai – gėda dėl kolegų, kurie ieško sensacijos, kad straipsnis susilauktų kuo daugiau, nors ir gėdingų savo turiniu ir klaidomis parašytų atsiliepimų. Už tai gal viršininkai pagirs, gal ir didesnę premiją skirs? 

Kada mes išmoksime džiaugtis savo sėkme, kada žurnalistai pateiks teigiamų gyvenimo naujienas, kurias dabar vadina reklama ir pyksta, kad už jas niekas nemoka…Keistas mūsų elgesys!

Dailininko, LŽS nario Vladimiro Beresniovo piešiniai krepšinio tema

Panašūs straipsniai