ESBO, susirūpinusi LŽS pirmininko D.Radzevičiaus kaltinimu, ragina naikinti baudžiamąją atsakomybę už šmeižtą

www.kaunozurnalistai.lt informacija

Radz._II.jpgEuropos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovė, atsakinga už žiniasklaidos laisvę, Dunja Mijatovič, po Vilniaus II apylinkės teismo priimto sprendimo skirti baudą už šmeižtą Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkui Dainiui Radzevičiui, pareiškė: 

„Šmeižto dekriminalizavimas tebėra svarbus mano tarnybos prioritetas. Tokios baudžiamosios bausmės kaip ši dusina išraiškos laisvę, įskaitant laisvę viešojo intereso atvejais kritikuoti įtakingus asmenis“.

Lietuvos baudžiamasis kodeksas numato, kad tas, kas paskleidė apie kitą žmogų tikrovės neatitinkančią informaciją, galinčią paniekinti ar pažeminti tą asmenį arba pakirsti pasitikėjimą juo, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų. 
Užsienio reikalų Audronius Ažubalis (žurnalistas pagal profesiją) dar 2012 metų gegužės 3-iąją pareiškė, kad šalyje reikia panaikinti baudžiamąją atsakomybę už šmeižtą.

„Valstybės taip pat turi imtis visų priemonių pagerinti žurnalistų darbo sąlygas, užtikrinant kuo laisvesnę prieigą prie informacijos, konfidencialių žiniasklaidos informacijos šaltinių apsaugą ir baudžiamosios atsakomybės už šmeižtą panaikinimą”, – Pasaulinės spaudos laisvės dienos proga išplatintame pranešime teigė A.Ažubalis.

Poziciją, kad Lietuvoje nedelsiant reikia dekriminalizuoti šmeižtą, ESBO atstovė D. Mijatovič išdėstė ir savo laiške Lietuvos užsienio reikalų ministrui Audroniui Ažubaliui:

„Džiaugiuosi, kad jūs laikotės tokios pačios pozicijos šiuo klausimu – tai patvirtino jūsų Pasaulio spaudos laisvės dienai skirtas pranešimas 2012 metų gegužės 3 dieną. Prašau jūsų pasitelkti savo įgaliojimus, kad paskatintumėte Lietuvos vyriausybę inicijuoti šmeižto dekriminalizavimą“, – teigia ESBO atstovė, atsakinga už žiniasklaidos laisvę.

Gal Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininko Dainiaus Radzevičiaus „istorija” su “Respublika” pagreitins mūsų šalies Baudžiamojo kodekso straipsnio dėl šmeižto panaikinimą? O  gal dar greičiau aukštesnysis teismas panaikins nemotyvuotą ir nepagrįstą Vilniaus II apylinkės teismo nutarimą? 

Nuotraukoje: Ilgametis Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius, supykdęs „Raspublikos” savininką Vitą Tomkų

                                                                         Ričardo Šaknio nuotr.

Panašūs straipsniai