Dainius Radzevičius. Wikileaks: V.Tomkaus "Respublika" – padorios žurnalistikos etalonas

Spauda - gyvate - 1 II_2.jpgVietoje įžangos

Ši nuomonė adaptuota Lietuvos teisinei sistemai ir žiniasklaidos verslininkui Vitui Tomkui asmeniškai.

Vienas komentatorius šiame dienoraštyje priminė man paskelbtą www.15min.lt straipsnį “Lietuviška žodžio laisvė – korupcijos narve, arba už ramybę reikia susimokėti”, kuriame buvo paviešintas Wikileaks dokumentas, kuris neteisingai ir negerai, ir nepatikimai rašo apie padoriausius Lietuvos leidinius ir jų leidėjus, redaktorius ir žurnalistus viename asmenyje, pvz., Vitą Tomkų.

Iš karto noriu pasakyti – ten skelbiama informacija ar komentarai negali būti tiesa, negalima nors ką blogo galvoti apie ten minimus leidinius ir žmones, nes nėra jokio šimtaprocentinio garanto, kad ten yra tikra tiesa. Joks Lietuvos teismas nepatvirtino ten esančių duomenų. Todėl nėra jokio viešo intereso ką nors komentuoti, juo labiau kritikuoti ar neigiamai vertinti ten minimus asmenis ir leidinius.
Sventasis II_2.jpgNorėčiau sakyti, kad mano nuomone, bet geriau parašysiu teiginį – negalime tikėti ten skelbiamais duomenimis (tai iš viso ne dokumentas ir neduomenys – D.R.) ir paviešintais nefaktais ir nekomentarais. Tokiais dokumentais buvo kompromituojami sąžiningi ir dori Lietuvos leidėjai. Ypač “Respublikos” ir “Lietuos ryto”. O jei bandoma parodyti, kad kuris nors jų pardavė padorią žurnalistiką, tai tokiu būdu tik bandoma suteršti jų dorą vardą ir nubraukti nuopelnus Lietuvos demokrarijai ir visai valstybei. O juk tų nusipelniusių asmenų pavardės minimos atvirai ir mes turėtume jas įrašyti aukso raidėmis į Lietuvos žurnalistikos istoriją. Kaip gali būti taip, kad Lietuvos žurnalistų sąjunga iki šiol tų leidėjų neapdovanojo medaliais “Už nuopelnus žurnalistikai”. Gėda !!!!!
Ir be jokios abejonės tokiuose Wikileaks popieriuose minimi kai kurie leidėjai tikrai juodinami todėl, kad jie itin aktyviai dirba Lietuvai, tėvynei mūsų. ir dar jie puolami todėl, kad išdrįso išpeikti žiniasklaidos etikos sargus. Jie atvirai kritikavo ir net raudonomis juostomis perbraukė tuos etikos sargus, kurie su savo pasvarstymais apie etiką ir moralę bando užgniaužti laisvą žodį tokiuose etiškuose ir padoriuose leidniuose kaip “Respublika”, “Vakaro žinios” ar “Lietuvos žinios”. Net televizijos lyderį kanalą TV3 bandė apginti nuo tų etikos sargų, kurie kabinėjasi ir trukdo dirbti.
Medis II_2.jpgYpač dideliu padorumu ir Lietuvos žurnalistikos sąžine gali vadintis žurnalistas iš didžiosios raidės Vitas Tomkus su savo leidinių grupe. Ką ten leidinių grupė – padorios žurnalistikos citadelė. Užuovėja. Šventykla.
Žinau, kaip turi jaustis ten dirbantys žurnalistai – jie didžiuojasi savo leidėju, savo leidiniu, savo darbais, savo kova už Lietuvą, už Žalgirį, prieš homoseksualus ir prieš ES. Jie mylimi ir gerbiami, jiems mokami geri atlyginimai. Jų niekas niekada nėra net paparšęs parašyti kokį reklaminį straipsn. Juo labiau specialiai kompromituojantį kokią tarptautinę kompaniją tik tam, kad gautum jo reklamo. Tikrai ne.
Dar daugiau – “Respublika” yra “tikrų lietuvių laikraštis”. Jis kasdien apie tai primena užrašu greta leidinio logotipo. Bet kad kas nors nepagalvotų, jog Vitas Tomkus ir “Respublika” yra tik pseudopatriotai, turiu visus nuraminti – šis leidinys ir leidėjas turi nenuginčijamų argumentų ir apie savo toleranciją. Juk tik “Respublika” turi ir rusišką savo laikraščio versiją. Vienas – tikriems lietuviams, kitas – tikriems rusams. Įvairovė, kokios net ES pavydėtų. O Vitas Tomkus tai daro tyliai ir ramiai, be valstybės paramos. Tiesiog iš idėjos. Iš noro padėti žmonėms žinoti, kas vyksta valstybėje.
Visgi mane labiausiai nudžiugino ir tebedžiugina tai, kad pagaliau po Wikileaks kompromato paviešinimo žmonės jau atsirinko ir žino “kas yra kas”. Jie mūru stos už lietuviškus leidėjus, kurie nepelnytai užsipuolami visokių ten užsieniečių. Ir dar labiau pirks jų leidinius, užsakys reklamą, gerbs juo ir mylės.
Po tokių Wikileaks tekstų turėčiau dar labiau tikėti V. Tomkaus ar jo leidžiamų laikraščių kiekvienu žodžiu ir straipsniu, kuriais pliekiami už nuodėmes konkretūs žmonės. Kuo labiau puolami – tuo labiau reikia tikėti.
Pas_psichiatra_II.jpgTodėl negaliu suprasti tų, kurie tikti tuo Wikileaks ir tais kitais leidėjais, kurie dar skelbia tą dokumentą, aptarinėja jį. Kaip galima patikėti dalykais, kurių neįrodė jokie Lietuvos prokurorai kartu su visais teismais? Juk jei Vitas Tomkus nesėdi kalėjime, tai jis yra padorus ir sąžiningas. Negalima jokiu būdu tuo abejoti. Jokiu būdu. Jei jo leidinys vis dar perkamas kai kurių žmonių – tai jis reikalingas ir juo tiki. Jis – padorios žurnalistikos etalonas.
Todėl nerekomenduoju nuodyti savo smegenų visokiais Wikileaks. Tikėkite V. Tomkumi ir jo laikraščiais, ir jo žurnalistais. O visokius tranperensius su jų tyrimais, wikileksus su jų dokumentais, etikos sargussu savo sprendimais, žiniasklaidos kritikus ale žurnalsitikos dėstytojai universitete ir žurnalistų sąjungas pamirškite. Šlovė “Respublikai” ir Vitui Tomkui asmeniškai!!! Juk ne šiaip sau jis net valstybės apdovanojimą prieš daugybę metų gavo. Toks žmogus vertas tik pagarbos ir meilės.

P.S. Ši nuomonė galioja tol, kol Lietuvos ar Europos teisinės institucijos man vėl leis turėti ir labiau kritišką požiūrį.


Dailininko, LŽS nario Vladimiro Beresniovo piešiniai „Spauda – gyvatė”, „Šventasis”, „Medis” ir „Pas psichiatrą”

Panašūs straipsniai