Dainius Radzevičius. Nuosprendis: žurnalistui draudžiama komentuoti kitų skelbiamą informaciją

Radzeviciui__kardas_II.jpgVilniaus 2 apylinkės teismo teisėja A.K.Macevičienė paskelbė nuosprendį Vito Tomkaus iškeltoje baudžiamojoje byloje man dėl galimo šmeižto mano paskelbtame komentare “Wikileaks: Tomkaus “Respublika” išdavė ir pardavė žurnalistiką”. Kaip pakomentavo pati teisėja, jos nuomone, aš neturėjau teisės skelbti savo nuomonės apie viešai Wikileaks ir kitų žiniasklaidos priemonių paskelbtą ir nepaneigtą informaciją apie galimai neskaidrią Vito Tomkaus “Respublikos” veiklą ir patį Vitą Tomkų iš karto po to, kai tokia informacija pasirodė.Pagaliau atidžiai išstudijavau Vilniaus miesto 2 apylinkės teismo teisėjos Ainoros Kornelijos Macevičienės man paskelbtą nuosprendį už leidėjo Vito Tomkaus apšmeižimą. Dabar jau žinau, kokius komentarus turiu rašyti…
Prisiminęs, kaip viename iš pirmųjų taikinamųjų posėdžių ši teisėja pareiškė, kad V. Tomkus yra gerbiamas žmogus ir visiems žinomi jo nuopelnai, dabar jau supratau, koks turėjo būti mano komentaras perskaičius Wikileaks medžiagą apie V. Tomkaus žiniasklaidos veiklos modelį.

Ir dar supratau, kad man ir daugybei kitų žmonių žinomi faktai, jog V. Tomkaus “Respublika” ne kartą yra pažeidusi profesinę etiką, pamynusi žmonių garbę ir orumą, nepagrįstai kaltinusi ir įžeidinėjusi žmones, turėtų būti vertinama tik teigiamai ir tad niekam iš teisėjų nebūtų preteksto bausti už komentarus, kurie šmeižia leidėją. Wikileaks ir kitų skelbiamos neigiamos informacijos apie V. Tomkų ar jo žiniasklaidą negalima vertinti išimtinai neigiamai. Nes toks jau yra tas teisėjos sprendimas.
Tad jau rytoj pasirodys mano naujas komentaras, kuris bus patobulintas pagal teisėjos teisinę nuomonę, išdėstytą jos sprendime, ir V. Tomkaus pageidavimus. 

Jis vadinsis taip: 


“Wikileaks: V.Tomkaus “Respublika” – padorios žurnalistikos etalonas”.

Visa vertinama medžiaga bus ta pati, bet mano nuomonė apie V. Tomkų ir jo leidinius bus išimtinai teigiama. Nors mane tokios Žurnalistikos institutute nemokė, bet dar vaikas skaitydamas sovietinę spaudą mačiau ne vieną pavyzdį. Dabar pabandysiu “įsikirsti” į tą stilių.
Tikiuosi, kad po ši komentaro V. Tomkaus reputacija bus ne tik visiškai atstatyta. Ji turėtų būti pakylėta į neregėtas aukštumas. Tai padės atsigauti ir jo leidinių finansams. Pagaliau užplūs komercinė reklama, kurios dabar tik katino ašaros. Visos valdžios įstaigos, visi verslininkai skubės nešti visokią reklamą, o milijonai neskaitančių, neprenumeruojančių ir net ignoruojančių šį leidinį žmonių nusipirks prenumeratas metams, o gal net keliems metams į priekį.
Ir tada pakils žurnalistų atlyginimai “Respublikoje” iki kokių 3500 litų “į rankas”, o algos bus stabiliai augančios. Ir nereikės jiems paminti kieno nors garbę ir orumą, o įžeidinėjimai ir šmeižtai bus tik slogus sapnas. Ir nereikės jiems vaikščioti paskui savo leidėją į jo keliamas bylas kitiems žmonėms. Ir nereikės klausyti komandų ieškoti kokio nors kompromato apie V. Tomkaus persekiojamų žmonių advokatus. Nes “Respublika” – padorios žurnalistikos etalonas.

Nuotraukoje: LŽS Kauno apskrities skyriaus valdyba 2008 metais Dainiui Radzevičiui suteikė „Žurnalistikos riterio” vardą ir įteikė kardą, simbolizuojantį jo kovą už kolegų laisvę ir nepriklausomybę prieš įvairaus plauko žiniasklaidos savininkų ir redaktorių savivalę. Po ketverių metų pačiam D.Radzevičiui reikia gintis. Gerai, kad turi gerą „ginklą”… Nors Vilniaus antrasis apylinkės teismas ir paskelbė respublikono V.Tomkaus pergalę, ji  –  laikina. TIESA ŠĮ KARTĄ TIKRAI LAIMĖS !

                                                            Alberto Švenčionio nuotr.


Panašūs straipsniai