V. Mačiulio sugrįžimas į senąją LŽLEK, kuri Lietuvos Seimo sprendimu pakeis ne tik savo pavadinimą

www.kaunozurnalistai.lt informacija

Victory__II.jpgVakar Vilniuje įvyko eilinis Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos posėdis, kuriame po pusantrų metų pertraukos vėl dalyvavo Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno apskrities skyriaus valdybos pirmininkas Vidas Mačiulis. Jis LŽLEK komisijos nariu, pirmininku, jo pavaduotoju su nedidelėmis pertraukomis buvo nuo 1997-ųjų rudens. Dabar Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos valdybos sprendimu V.Mačiulis Komisijos darbe pakeitė Aldoną Žemaitytę.

– Stropi, darbšti, kūrybinga Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininko pavaduotoja Aldona Žemaitytė turi daug įpareigojimų, be to dabar gyvena Druskininkuose, todėl jai nėra lengva keliskart per mėnesį atvykti į posėdžius, – pasikeitimus LŽLEK paaiškino V.Mačiulis.- Ir aš kiekvieną trečiadienį dalyvauju Lietuvos radijo ir televizijos komisijos posėdžiuose, todėl LŽLEK sutikau dirbti tik iki naujųjų metų, kurie įvairioms žiniasklaidos visuomeninėms organizacijoms atneš daug įvairių permainų.
Jau rašėmė, kad Lietuvos Seimas skubos tvarka patvirtino Visuomenės informavimo įstatymą dėl Lietuvos radijo ir televizijos komisijos, kuri tapo biudžetine, veiklos. Sumažėjo RTK narių skaičius, o komisijos pirmininką ir pavaduotoją tvirtins Seimas. Įstatymą artimiausiu metu turi patvirtinti arba atmesti Lietuvos prezidentė.
Šią savaitę toliau bus aptariami Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo veiklos tobulinimo klausimai, o LRS švietimo, mokslo ir kultūros komitetas tikriausiai pritars Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos pertvarkai.
Numatyta įkurti Visuomenės informavimo etikos asociaciją, kurios steigėjais turėtų būti Lietuvos žurnalistų sąjunga, Lietuvos žurnalistų draugija, Interneto žiniasklaidos, Lietuvos radijo ir televizijos, Regioninių televizijų, Nacionalinė rajonų ir miestų laikraščių, taip pat Lietuvos kabelinių televizijų asociacijos. VIEA veiklą numatoma finansuoti iš metinių įmokų už transliavimą ir retransliavimą, taip pat iš gautų žiniasklaidos komercinių pajamų ir atskaitymų nuo PVM. 
Etikos asociacija turės tvirtinti Visuomenės informavimo etikos komisiją, kurios nariu galės būti tik aukštąjį universitetinį išsilavinimą ir 5 metų veiklos patirtį visuomenės informavimo srityje turintis asmuo, nes VIEK keliami nauji, didesni reikalavimai.
Lietuvos Seimo priimtus nutarimus dėl atskirų Visuomenės informavimo įstatymo straipsnių pateiksime Kauno žurnalistų svetainėje.

Dailininko, LŽS nario Vladimiro Beresniovo piešinys „Victory +”

Panašūs straipsniai