Henrikas Vaitiekūnas: Atėjo nežiūrėjimo metas…

www.15min.lt

9953ba99 II_2.jpgKartais būsimiesiems reklamos vadybininkams duodu užduotį paieškoti smagesnių nei įprasta reklaminių pranešimų. Vienas jų prasideda taip: „Jeigu jūsų vyras geria – jums pasisekė!“ (Toliau eina gydančiojo nuo alkoholizmo adresas ir telefonas). Kitas skelbimas kabo prie durų: „Mes taisome viską! Belskitės garsiau – skambutis neveikia!“

O dabar pasistenkite sukurti iki šiol neegzistavusias neuronines mąstymo jungtis ir visa tai pritaikyti Didžiajam Kasdieniam Draugui – televizijai. Pastebėjote? Tinka! Jums pasisekė! Nes visai gali būti, kad jei šakėmis išmalsite savo mylimosios langus – taip pat būsite pastebėtas: atvyks garsioji kaimo laida „24 valandos“. O po to kaimynai dar dešimtmetį jus vadins televizijos Žvaigžde.


Lietuviškos televizijos bando pataisyti gyvenimą: viena yra už Kedžius, o kita – prieš. Viena už branduolinę energetiką, o kitoje – Linas Balsys. Didžioji žiūrovų auditorija LTV 55-mečio proga bando prisiskambinti ir išsakyti, kas iš tikrųjų jiems rūpi. Bet Madona Lučkaitė (tikrasis jos vardas visada jums liks paslaptimi) pareiškia: kalbėkite tik apie LTV!


Taigi, belskitės garsiau: nors taisome viską, skambutis neveikia! 

Tai, ką išvysite Naujajame sezone – nuo rugsėjo – televizijos jau žino dabar. Bet slepia (analogija: jau šiandien žinomi kandidatuosiančių į Seimą nesantuokiniai vaikai ir nesantuokiniai ryšiai. Bet – dar ne laikas). 

Tik Marijonas Mikutavičius neslepia, kad jam patikėta vesti lietuviškąjį „X faktorių“. Tik Marijonas vienintelis viešai spaudoje pripažįsta, kad nemoka aiškinti žmonėms, ką jie turi daryti. Tik jis spaudoje jau pasižadėjo jų neįžeidinėti ir neskaudinti. O kiti?


Viskas priklauso nuo to, ar televizijos vedėjas (žinoma, suderinęs su prodiuseriu) žaidžia savąjį žaidimą, ar abu (su prodiuseriu ir TV vadovybe) yra iš anksto sutarę savąją publiką kvailinti.
Kristupas Krivickas ir Andrius Užkalnis yra patys gudriausi lietuviškų televizijų vedėjai. Tikruosius savo požiūrius, simpatijas ir antipatijas jie yra įvynioję į tokią stiklo vatą, kad – rankų nesusipjaustęs – niekaip jų tiesos nerasi. Todėl kiekvienas žiūrovas jų laidose randa tą, kas jame pačiame (tame žiūrove) slypi. Vadinasi, tai yra jam artima. Kad ir kaip būtų keista.

Dar dvi Rūtos yra laidų vedėjos. Be galo skirtingos. Viena jų nuolat klaidina žiūrovą: tas žiūrovas mano, kad gali į ją kreiptis ir būti išklausytas. Bet tas žiūrovas žiauriai klysta. Jei netiki – tepabando paprašyti pagalbos. Arba jai pasiskųsti.


Kita Rūta yra daug šiltesnė. Ji – priešingai nei pirmoji – suteikia vilties, kad Lietuvoje ne taip jau ir blogai. Ir, kad dar gerų bei įdomių žmonių čia esama.


Paprastai, kas myli vieną iš tų lietuviškų Rūtų, nelabai mėgsta jos konkurentės. Taip bus ir kitą sezoną. Bet čia dar ir paslaptis glūdi: ir pas vieną , ir pas kitą Rūtą nuolat svečiuojasi beveik už Radžį garsesnis svečias – toks Viktoras Uspaskichas. Prognozė ir namų užduotis: po Seimo rinkimų jis eis tik į vienos iš Rūtų laidą. Paspėliokite, kodėl.


Prognozuojamas yra Andrius Tapinas. Neabejoju, kad laidos bus rimtos ir įdomios. Reitingai taip pat kils. Jei LTV nenuspręs transliacijas dar arčiau pusiaunakčio nukelti. Apie kitus laidų vedėjus taip pat turiu ką pasakyti. Tačiau palieku tai kitai savaitei. 


O dabar – įspėjimas: artėja pats nepalankiausias televizijoms metas.  

Yra šalių, kurių TV – kartu su žiūrovais – mėnesį ar net du atostogauja. 

Bet mes – ne tokie: mes važiuosime į pajūrį ir filmuosime nelegaliai pliaže pardavinėjamus čeburekus. Mūsų televizijose jau tuoj tuoj bus perspėjama, kaip pavojinga maudytis išgėrus. 


O paskui – vasarai įpusėjus – jau pasirodys pirmieji būsimų rinkimų pranašai: gal kas iš kandidatų užsienyje atostogaus su nežmona; gal kas Etiopijoje nelegaliai zebrą nušaus; gal kas – banaliausia istorija – paklius inspektoriui, liepsiančiam promiles pasimatuoti.


Iš tų visų smulkmenėlių ir pramis vasarą lietuviškos televizijos. O dabar darsyk pažvelkite į rašinio pavadinimą. 

Ir tenenuliūdina jis jūsų. Nes „British Journal of Sports Medicine“ štai ką rašo: „Ilgos valandos prie televizoriaus kenkia sveikatai, kaip ir rūkymas ar antsvoris. Beje, lemiamas veiksnys yra ne žiūrėjimas, o ilgas sėdėjimas.“ 

Panašūs straipsniai