Ar gali nauja kultūros ir spaudos politika tapti vedliu iš krizės?

Aldona Jeleniauskienė, LSDP Vilniaus miesto skyriaus atstovė spaudai

_2Fimages_2FSeimo___vykiai_2Fkonferencija_kultura_II.jpgBirželio 15 d. (penktadienį) Lietuvos intelektualai, kultūros, meno ir spaudos atstovai susirinko į konferenciją „Ar gali nauja kultūros ir spaudos politika tapti vedliu iš krizės?“. Konferencija Valdovų rūmuose surengta Europos Parlamento narių Justo Vinco Paleckio, Vilijos Blinkevičiūtės ir Zigmanto Povilo Balčyčio iniciatyva. Pagrindinius konferencijos pranešimus skaitė UNESCO generalinės direktorės patarėjas Henrikas Juškevičius ir Lietuvos ambasados Rusijos Federacijoje kultūros ataše, kompozitorius Faustas Latėnas.

Konferencijos moderatorė Vilija Blinkevičiūtė konferencijos pradžioje kreipėsi į susirinkusiuosius klausdama, ar dažnai prisimename kultūros žmogų, ar mums reikalingas jo autoritetas, ar mes prisimename jį tada, kai jau nieko neįmanoma pakeisti?

„Gyvename, bėgame skubame, vis mažiau palikdami laiko dvasinėms vertybėms. Šiandien visi trokštame progreso, bet be dvasinio proveržio vargu ar galėsime tai padaryti. Susvetimėjome, kultūrą atskyrėme nuo politikos, todėl turime nekultūringą politiką. Kultūra šiandien prarado atramą,- sveikindamas konferencijos dalyvius kalbėjo LSDP pirmininkas Algirdas Butkevičius.
Henrikas Juškevičius, (sukaupęs 50 metų darbo patirtį radijo ir televizijos srityse), pranešime „Lietuvos žiniasklaida Europos kontekste“ nagrinėjo Lietuvos žiniasklaidos problemas, lygino statistinius duomenis ir rodiklius. Pranešėjas pabrėžė žiniasklaidos svarbą šiuolaikinėje visuomenėje, nagrinėjo lengvatų, teikiamų žiniasklaidai ES ir Lietuvoje skirtumus, žodžio ir spaudos laisvės problemas. „Kuo daugiau spaudos laisvės, tuo mažiau korupcijos“,- teigė Henrikas Juškevičius.
Faustas Latėnas pakvietė diskutuoti apie dvasinio gyvenimo, nedalomo į sostinės ir provincijos, vaidmenį šiandien. Pasak Fausto Latėno, į pranešimą „Kultūra privalo grįžti į visuomenės lyderius“, jis sudėjo ne tik savo, bet ir LSDP Kultūros komisijos narių, nepartinių kultūros ir meno žmonių, visų, kuriems skauda ir kurie neabejingi kultūros likimui, mintis.
Faustas Latėnas pabrėžė kultūros svarbą žmogaus gyvenime. Kultūra – tai tėvų žemė, kalba, papročiai ir tradicijos, jungiančios mus nuo pat gimimo su seneliais, tėvais, broliais ir seserimis. Kultūra yra valstybės pamatas. Bet ar rūpinamės valstybės pamatais šiandien? Ar kultūros sritis šiandien yra tarp lyderių ar nustumta į pašalį?
Faustas Latėnas atkreipė dėmesį į šiandieninę kultūros politiką, naktinių mokesčių reformų, autorinių ir kitų kultūros paslaugų apmokestinimo žalą, apgailėtinai menkus kultūros darbuotojų atlyginimus.
„Sugrąžinkime kultūrą į lyderio pozicijas. Padarykime, kad mūsų Tėvynėje būtų gera gyventi, kurti, tikėti ir pasitikėti – savimi ir valstybe“,- kvietė Faustas Latėnas.
Konferenciją organizavo Lietuvos socialdemokratų partija. Tačiau joje dalyvauti ir pasisakyti pakviesti įvairių politinių pažiūrų atstovai. Diskusijos metu mintimis apie kultūrą ir spaudą dalijosi istorikė, pedagogė Angelė Ambrazienė, literatūros kritikas, rašytojas Valentinas Sventickas, žurnalistė Zita Kelmickaitė, operos solistas Vytautas Juozapaitis, filosofas Krescencijus Stoškus, poetas, Utenos rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas, istorikas Česlovas Laurinavičius, architektas, Žemaičių kultūros draugijos atstovas Algirdas Žebrauskas ir kt.
Išsakyta ir išklausyta minčių, pamąstymų, filosofijos. Apie Kultūros įstatymą, merdėjantį valdininkų stalčiuose, apie žiniasklaidos ir kultūros bendrystės siekį, didėjantį kultūros žmonių nusivylimą. Kartu ieškota atsakymų, o ką gi daryti? Išeitį pasiūlė Valentinas Sventickas. „Tyliai ir sąžiningai dirbkime kiekvienas savo kampelyje. Gal kada nors, kas nors iš to išeis“,- pakvietė literatūros kritikas.

****

P.S. Europos parlamentarų kvietimu konferencijoje dalyvavo ir kauniečiai, Lietuvos žurnalistų sąjungos nariai Stasys Jokūbaitis, Vilius Kavaliauskas, Sigitas Klibavičius ir Vidas Mačiulis, kuris susitiko ir kalbėjosi su Henriku Juškevičium, pernai apdovanotu medaliu „Už nuopelnus žurnalistikai”. UNESCO generalinės direktorės patarėjo H.Juškevičiaus komentarus apie šiandieninės Lietuvos žiniasklaidos pasiekimus ir trūkumus spausdinsime Kauno žurnalistų svetainės „Aktualijose”.

Panašūs straipsniai