Etikos sargai: V. Tomkaus “Respublika” mano atžvilgiu elgėsi tendencingai, nesąžiningai ir neetiškai

Dainius RADZEVIČIUS, LIETUVOS ŽURNALISTŲ SĄJUNGOS PIRMININKAS

P0A_7272r II_1.jpgŽurnalistų etikos inspektorius pagaliau baigė nagrinėti Vito Tomkaus žiniasklaidos skelbtus mane žeminančius ir įžeidinėjančius tekstus ir tai pripažino oficialiai. Kadangi šį pirmadienį Vilniaus miesto 2 apylinkės teismas baigė nagrinėti verslininko Vito Tomkaus iniciatyva man iškeltą baudžiamąją bylą, o sprendimas bus paskelbtas jau birželio 29 dieną, todėl noriu viešai paskelbti ir tai, kas, mano nuomone, yra labai svarbu – Vitas Tomkus ne tik mane persekiojo teisinėmis priemonėmis už mano viešai pareikštą nuomonę, bet dar ir išnaudojo savo žiniasklaidą bandydamas viešai ir nepagrįstai mane kaltinti nebūtais dalykais, žemino mano garbę ir orumą.

Todėl dabar galiu ne tik manyti, bet ir tikrai žinau bei galiu tvirtinti, kad Vito Tomkaus valdoma žiniasklaida veikia negarbingai, neetiškai ir pažeidžia įstatymus. O tokių leidėjų tekstais tikrai negaliu tikėti, kai jie rašo ir apie kitus žmones piktai. Manau, kad ir visi kiti negali pasitikėti. Štai tik vienas iš Etikos inspektoriaus oficialiai pripažintų dalykų, kuomet viename tekste mano V. Tomkaus žiniasklaida vadino mane “šmeižiku”:
“Teiginiai apie tai, kad Pareiškėjas šmeižė, yra šmeižikas, pateikiami kategoriškai, nėra abejojama jų tikrumu, jie pateikiami kaip tikrovę atitinkančios, faktinės aplinkybės. Tokiu būdu skleidžiamai informacijai suteikiamas tikrumo, neabejotino atitikimo tikrovei įspūdis.


 Vienoje nagrinėjamos publikacijos antraščių ir įžangoje klaidinamai pavartoti teiginiai „Kodėl šmeižikas D. Radzevičius vengė prokurorų“, „Kodėl baudžiamosios bylos dėl šmeižto įtariamasis D. Radzevičius vengė susitikti su prokurorais <…>“. Be to, publikacijoje nurodyta, kad Pareiškėjas stengiasi kuo labiau apjuodinti lietuvių žurnalistus, sistemingai šmeižia lietuvių žiniasklaidą. Tokie teiginiai atspindi viešosios informacijos rengėjo (skleidėjo) tendencingumą – publikacijoje jie nėra pagrindžiami, neturi faktinio pagrindo.”

Turbūt aiškiau negali būti – “Respublika” elgėsi tendencingai ir jų teiginiai neparemti jokiais faktais. 

Tačiau ypač svarbus štai šis pripažinimas: 


“Publikacijoje taip pat vartojami Pareiškėjo apibūdinimai, kuriais siekiama jį sumenkinti, pavaizduoti neigiamai: „apsišaukėlis ekspertas“, „JAV pakalikas“. Nurodytos aplinkybės leidžia teigti, kad viešosios informacijos 

rengėjas (skleidėjas) elgėsi nesąžiningai ir neetiškai, sąmoningai siekė neigiamai pavaizduoti Pareiškėją, pažeminti jo garbę ir orumą. 

Asmens pavadinimas labai konkrečiu neigiamą atspalvį turinčiu apibūdinimu, priskiriant jam baudžiamaisiais įstatymais uždraustas, teisės ir geros moralės požiūriu nepriimtinas savybes, tokias kaip šmeižimas, visuomenėje suprantamas vienareikšmiškai neigimai ir turi neabejotiną žeminantį pobūdį.”


Taigi, turiu oficialų pripažinimą, kad Vito Tomkaus “Respublika savo rašinių teiginiais apie mane “elgėsi nesąžiningai ir neetiškai, sąmoningai siekė neigiamai pavaizduoti Pareiškėją, pažeminti jo garbę ir orumą.” 

O kad mano paties teiginiai apie V. Tomkaus žiniasklaidą nebūtų tik nuomone palaikyti, viešai skelbiu visą Žurnalistų etikos inspektoriaus sprendimą. Jis labai išsamus ir argumentuotas, nes Vito Tomkaus žiniasklaida prirašė labai daug nepagrįstų dalykų apie mane ir mano profesinę veiklą.


P.S. Mūsų svetainės „Komentaruose” ŽURNALISTŲ ETIKOS INSPEKTORIAUS SPRENDIMAS

DĖL PUBLIKACIJOSE „GENERALINĖ PROKURATŪRA DEMASKUOJA JAV 
PAKALIKUS“ („RESPUBLIKA“, 2011-10-01, NR. 227/6475; WWW.RESPUBLIKA.LT, 
2011-10-01) IR „ŠVEDAI SU NORVEGAIS PALEIDO D.RADZEVIČIŲ NUO 
GRANDINĖS“ („RESPUBLIKA“, 2011-10-03, NR. 228/6476; WWW.RESPUBLIKA.LT, 
2011-10-03) PASKELBTOS INFORMACIJOS

Panašūs straipsniai