Gintaras Aleknonis: nemanau, kad LRT su manimi atnaujins sutartį

BNS- diena.lt

4836f3.jpg_II.jpgŽurnalistas Gintaras Aleknonis sako manantis, kad Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija (LRT) nebepratęs sutarties su juo. Tokiu atveju nacionalinėje televizijoje bei radijoje nebeliks jo vedamos savaitinės diskusijų laidos „Ant svarstyklių“.

„Nemanau, kad sutartis su manimi kitą sezoną būtų atnaujinta. (…) Labai nustebčiau, jei man būtų pasiūlyta rudenį. Netikiu, kad mane pakviestų. Aš dirbu ten pagal sutartį – esu samdomas vienai laidai, ir dabar sutartis baigėsi, ir viskas“, – BNS antradienį sakė G.Aleknonis.
Jis teigia pastarąją laidą šią savaitę kūręs galvodamas, kad ji jau paskutinė.„Kiek žinau, vasarą bus kitas tinklelis, rudenį – Seimo rinkimai, ir paskui keisis, ir aš natūraliai ten laidų nebevesiu. Tai ne pagrindinis, o šalutinis mano darbas, tai aš kaip dirbau taip ir dirbsiu savo darbus“, – teigė žurnalistas.
Pasak G.Aleknonio, jo santykiai su LRT nėra „patys idealiausi“ po to, kai pernai gruodį Lietuvos radijas ištransliavo iškraipytą jo komentarą. Lietuvos radijo ir televizijos taryba tuomet nusprendė, kad taip pasielgęs, radijas padarė klaidą.
„Yra tam tikrų ženklų, aš skaitau tuos ženklus. Mano santykiai po pernai metų, kai buvo cenzūruotas mano komentaras, nėra patys idealiausi. Atvirai pasakius, buvau labai nustebęs, kad dar šiais metais vedžiau laidas. Mano komentarai ir kitokiais būdais yra nepraleidžiami (…). Vyksta tokie procesai, kur nemanau, kad kažkas keistųsi LRT politikoje, ir manau, kad tikrai nevesiu tų laidų. Gal aš klystu, bet 99 procentais esu įsitikinęs, kad taip“, – teigė jis.
Lietuvos radijo programų vadovės Guodos Litvaitienės sprendimu, iš transliuoto radijo komentaro ir jo teksto, patalpinto nacionalinio transliuotojo interneto svetainėje, buvo iškirpta G.Aleknonio komentaro dalis, kurioje autorius svarstė apie neskaidrius verslo ir žiniasklaidos santykius:
„Neskaidrūs verslo ir žiniasklaidos ryšiai visuomenei yra ne mažiau pavojingi, negu užkulisiniai politikų ir verslininkų sandėriai. “Snoro„ banko bankrotas padarė nemažų finansinių nuostolių, tačiau daugumos žmonių indėliai buvo apdrausti, piliečiai tik patirs šiokių tokių nepatogumų. O kaip apskaičiuoti tą žalą, kurią mūsų viešajai erdvei padarė rusų kapitalo bankas, lyg voratinklis apraizgęs didelę Lietuvos žiniasklaidos dalį? “Lietuvos ryto„ vyriausiasis redaktorius Gedvydas Vainauskas atvirai prisipažino, kad laikraštis neturėjo jokio intereso gilintis į “Snoro„ veiklą, taip pamindamas skaitytojų pasitikėjimą ir visuomenės interesą“.
G.Litvaitienė BNS tuomet sakė, kad nacionalinis transliuotojas laikosi pozicijos nediskutuoti apie kitas žiniasklaidos priemones. G.Aleknonis M.Riomerio universitete dirba Politikos mokslų katedros vedėju.

Panašūs straipsniai