30 dienų po Vytauto Petkevičiaus (1930 10 10 Kaišiadorys – 2012 04 21 Kaunas) mirties…

Petkevicius_V._II.jpgBalandžio 24 d. Ledo kapinėse (Kauno r.) amžino poilsio atgulė prisiekęs laikraštininkas-sekretoriato darbuotojas Vytautas Petkevičius.

Gimė V.Petkevičius Kaišiadoryse, tėvas dirbo geležinkelininku. 1956 m. Vilniaus universitete baigė žurnalistikos studijas trečiąja laida. Tarp kolegų garsėjo kaip darboholikas, principinis antimiesčionis, bet kokios prabangos niekintojas, ištikimas draugas. 

Žurnalistikos katedros dėstytoją Juozą Oguzą šie studento bruožai imponavo, tad po studijų jį pasikvietė į „Valstiečių laikraštį“ savo – redakcijos atsakingojo sekretoriaus – pavaduotoju. Čia Vytas kelerius metus dirbo greta vėliau disidentine veikla ir aikštingumu Atgimimo metais išgarsėjusios Auksės Kavaliauskaitės-Aukštikalnienės, kuri jį į neviltį varė savo ryškia apranga ir drąsiu makiažu. 

Redakcijos kolegai Jurgiui Sapijanskui pradėjus dirbti „Kauno tiesos“ redaktoriaus pavaduotoju, paskui jį pasuko ir Vytas. Motyvavo, kad bus patogiau lankyti pasiligojusius tėvus. Čia jis oficialiai dirbo redaktoriaus pavaduotoju, nors iš tikrųjų ėjo atsakingojo sekretoriaus pareigas. Kaip ir Vilniuje, čia Vytas visa savo energija kibo į darbą, kolegos greitai pajuto ne tik jo profesionalumą, reiklumą, bet ir ironiją, kartais saviplaką. 

Paskutiniaisiais darbo redakcijoje metais kurį laiką buvo priimamojo skyriaus vedėjas, rūpinosi dienraščio platinimu. Tapęs pensininku, Vytas pasirinko vienišiaus – gyvenimo apmąstytojo kelią, vasaras leido kaimo sodyboje. Iki paskutiniųjų gyvenimo dienų jam draugystę sudarė trys prieraišūs šuneliai.

Buvo vedęs kolegę – žurnalistę Jadvygą Gečaite, su kuria susilaukė sūnaus Petro. 

Vytautas Petkevičius, originali, kukli, nesavanaudiška ir kūrybinga asmenybė, išliks gražiu pavyzdžiu žurnalistikos cecho prisiekusiesiems.


Domas Šniukas,
 buvęs velionio bendramokslis

Panašūs straipsniai