Kauno arkivyskupui metropolitui Sigitui Tamkevičiui įteikta žurnalistų „Dėkingumo plunksna“

86_II.jpgŠiandien Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius priėmė Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno apskrities skyriaus valdybos pirmininką Vidą Mačiulį, kuris Jo Ekscelenciją pasveikino su kunigystės 50-mečiu ir „Lietuvos katalikų bažnyčios kronikos“ 40-mečiu. 

Dviejų jubiliejų šį pavasarį sulaukusiam arkivyskupui Sigitui Tamkevičiui buvo įteikta kauniečių žurnalistų įsteigta „Dėkingumo plunksna“, kadangi Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos šventės minėjimo dieną metropolitas buvo išvykęs Lenkijon.

86_a_II.jpgLŽS Kauno apskrities skyrius jau nuo 1995 metų savo kolegoms teikia „Gintarinius parkerius“. Tačiau žurnalistai iki šiol neturėjo savo įsteigto apdovanojimo tiems, kurie padeda žiniasklaidai arba savo gyvenimu, darbu, veikla įkvepia spaudos, radijo ir televizijos žurnalistus kilniems ieškojimams ir atradimams. Iškiliausias iš jų – dvasininkas Sigitas Tamkevičius.

Susitikimo kurijoje metu LŽS  skyriaus vadovas Vidas Mačiulis prisiminė, kaip 2000-ųjų gegužės penktąją Kauno žurnalistų namų (rekonstruotas, 1850 metais statytas buvęs Kauno gubernijos žandarmerijos pastatas) atidarymo iškilmėse dalyvavo tuomet  vyskupas S.Tamkevičius, kurio malda ir pašventinimas gelbėjo nuo piktavalių. Kauno skyriui priklausantį namą sumanė perimti tuometiniai LŽS vadovai, teigdami, kad kauniečiai pasisavino svetimą turtą… Teismo pagalba Kauno žurnalistų garbė buvo apginta, tiesa ir teisingumas laimėjo.

81__II.jpgArkivyskupą Sigitą Tamkevičių Kauno skyriaus pirmininkas V.Mačiulis vadina žurnalistų Žurnalistu, nes gūdžiais tarybiniais laikais šis kunigas sumanė ir pradėjo leisti „Lietuvos bažnyčios katalikų kroniką“ ir buvo jos pirmuoju redaktoriumi (1972-1983), už tai buvo nuteistas kalėti. Lietuvos atgimimo metais savo kalbomis per radiją ir televiziją, rašiniais spaudoje vyskupas puoselėjo laisvės ir nepriklausomybės idėjas. Po 1991-ųjų sausio 13-osios įvykių vyskupas Sigitas Tamkevičius, atėjęs į Lietuvos televizijos Kauno redakciją, padovanojo tomis dienomis dirbusiems drąsiems žurnalistams  iš Fatimos parsivežtą Šv. Mergelės Marijos skulptūrėlę…
Kai 2012-ųjų pavasarį LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos narių posėdyje buvo patvirtinta „Dėkingumo plunksna“ nominacija, vienbalsiai  buvo nutarta pirmąjį apdovanojimą skirti Kauno arkivyskupui. 

Metropolitas Sigitas Tamkevičius su džiaugsmu priėmęs „Dėkingumo plunksną“, paprašė dėl jos nuoširdžiai padėkoti visiems LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos nariams ir padovanojo savo prisiminimų knygą „Tiesa išlaisvina”  apie 20 „LKB kronikos” metų ( visa tai autorius leido publikuoti mūsų svetainės „Komentaruose”). 

Arkivyskupas, apgailestavęs, kad negalėjo dalyvauti tradicinėje kauniečių žurnalistų šventėje, skirtoje Spaudos atfavimo, kalbos ir knygos dienai, pasidalijo  patirtais įspūdžiais iš viešnagės Lenkijoje, kur su naujuoju Kaišiadorių vyskupu Jonu Ivanausku dalyvavo Krokuvos globėjo,  buvusio vyskupo ir kankinio Šv. Stanislovo (1030-1079) atminimui skirtoje  katalikų šventėje. 
1._II_a.JPGKaimyninėje Lenkijoje mūsų metropolitas pajuto begalinį dvasininkų ir tikinčiųjų nuoširdumą bei jų pagarbą (gaila, kad dviejų šalių politikų požiūris vienų į kitus yra priešingas) lietuviams ir Lietuvai. Kauno arkivyskupui S.Tamkevičiui buvo suteikta teisė vadovauti  Šv. Stanislovo garbei skirtai procesijai, kurioje dalyvavo nesuskaičiuojama gausybė maldininkų, nes vien tik iš Slovakijos atvyko net du tūkstančiai žmonių…

 Gaila, kad mūsų žiniasklaida keliskart dažniau pateikia įvairius nesantaikos faktus, nei pasakoja apie gražius lenkų ir lietuvių bendravimo pavyždžius. Gal dviejų šalių bažnyčia suartins kaimynes tautas, nebeliks nesutarimų ir kaltinimų vienų kitiems?
Nuotraukose: Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius ir LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos pirmininkas Vidas Mačiulis ir naujoji „Dėkingumo plunksna“, įteikta jos pirmajam nominantui.
                                                 Dariaus Chmieliausko (žurnalo „Artuma“ vyr. redaktoriaus) nuotr.

Panašūs straipsniai