Dėl A.Vinokuro keiksmų prezidentei prokuratūra tyrimo nepradėjo

Jurgita Šakienė, kaunodiena.lt

892297f4b54ce_II.jpgProkuratūra nepradėjo tyrimo dėl to, kad savo tinklaraštyje žurnalistas ir aktorius Arkadijus Vinokuras šalies vadovę Dalią Grybauskaitę pavadino „frigidiška sterva“ ir „dvasine politine prostitute“, tačiau Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba tuo susidomėjo.

Žodžio laisvė – beveik be ribų
„Dėl minėto atvejo greičiausiai teks pradėti tyrimą, nes žurnalistų etikos inspektorius pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą yra įgaliotas surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolą dėl Respublikos Prezidento įžeidimo arba šmeižimo visuomenės informavimo priemonėse. Tokiais atvejais administracinio teisės pažeidimo bylą nagrinėja apylinkės teismas“, – sakė žurnalistų etikos inspektorės Zitos Zamžickienės patarėjas Deividas Velkas.
Situaciją jis trumpai įvertino taip: „Žodžio laisvės ir viešojo asmens kritikos ribų išbandymas, suvokiant, kad tokios ribos vis dėlto egzistuoja“. Žurnalistų etikos inspektorė Z.Zamžickienė šiuo metu serga, todėl dėl tyrimo būtų apsispręsta jai grįžus.
„Jei teisėja Neringa Venckienė savo kolegas vadina „pedofilų gynėjais”, o dėl to didesnių problemų nematanti prezidentė A.Vinokuro buvo pavadinta „frigidiška sterva”, tai ar dar yra žodžio laisvės ribos Lietuvoje?“ – svarstė Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininkas D.Radzevičius.
Jis A.Vinokuro pasisakymą skaitė net kelis kartus. Apie tai kalbėjosi su pačiu autoriumi. „Jis žino savo provokacijos vertę ir žino, kokia yra atsakomybė“, – kalbėjo LŽS vadovas D.Radzevičius. A.Vinokuras yra LŽS tarybos narys.
A.Vinokuro išpuolio LŽS dar nesvarstė
Vertindamas A.Vinokuro įrašą asmeniniame tinklaraštyje, kuriame puikuojasi valstybės vadovei skirti įžeidūs žodžiai, LŽS vadovas D.Radzevičius teigė, kad viena žurnalistikos funkcijų yra provokuoti visuomenę, kad žurnalistika turi reaguoti į svarbius rezonansinius įvykius.
„Jei žiūrėtume į atskirą frazę, kreipinius, be jokios abejonės, jie yra šokiruojantys. Jeigu žiūrėtume į kontekstą, manau, visa Lietuva suvokia, jog provokacija susijusi su Garliavos istorija, kai pati teisėja pasako žodžius, už kuriuos ji neatsako. Iš esmės, tai yra aliuzija į teisinį nihilizmą“, – dėstė D.Radzevičius. Todėl, jo manymu, A.Vinokuro publikaciją būtina vertinti atsižvelgiant į visą kontekstą.
Kaip LŽS pirmininkas vertina kolegos pasirinktus žodžius prezidentei apibūdinti? Pasirodo, A.Vinokuro prezidentei parinkti žodžiai, D.Radzevičiaus akimis, prilygsta žodžiams „dundukas“ ir „frajeris“. „Po Rimvydo Valatkos paleistos frazės apie „frajerių, dundukų vyriausybę“, Artūro Račo frazes apie Andrių Užkalnį, Tomą Čyvą irgi išvadinant dundukais, suprantu, kad žodžio naudojimo viešoje erdvėje laisvė akivaizdžiai beveik neturi ribų“, – tarė D.Radzevičius.
Riboženklius, anot jo, gali sudėti teisėsauga bei žurnalistų ir leidėjų savireguliacijos institucijos. „Tikiuosi, kad artimiausiu metu sulauksime tų riboženklių. Jeigu ne, A.Vinokuras įrodytų, kad viešoje erdvėje galima daryti bet ką“, – sakė D.Radzevičius. Pasak jo, nei LŽS taryba, kuriai priklauso prezidentei adresuotų keiksmažodžių autorius, nei valdyba A.Vinokuro pasisakymo dar nesvarstė.
Reikėjo pasirinkti kitus žodžius
„Pažįstu A.Vonokurą. Jis – aštrus, kietas, gina savo nuomonę. Bet ne tokiais žodžiais reikėtų ginti. Tą patį buvo galima kitaip parašyti. Aš niekada taip nesakyčiau, kad ir ką galvočiau apie mūsų valdžios vyrų ir moterų daromas klaidas“, – įsitikinęs LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos pirmininkas Vidas Mačiulis, tačiau pridūrė, kad net ir pačiame kvailiausiame pasakyme yra racionalus grūdelis.
Jis neabejojo, kad kiekvienas žurnalistas, kiekvienas žmogus bet kokiu klausimu Lietuvoje turi teisę reikšti savo nuomonę, bet pabrėžė, kad tyčiotis negalima. „Prieš rašant reikėtų pagalvoti ir apie tai, kokį mes pavyzdį rodome kitiems“, – įsitikinęs V.Mačiulis.
Prokuratūra nekomentuoja
Generalinės prokuratūros Viešųjų ryšių skyriaus vyriausioji specialistė Vilma Žemaitytė sakė, kad generalinis prokuroras Darius Valys su provokuojančiu A.Vinokuro pareiškimu yra susipažinęs, tačiau tyrimas dėl jo nėra pradėtas. Nei kaip argumentuojamas sprendimas nepradėti tyrimo, nei ar toks tyrimas bus pradėtas ateityje, prokuratūra nekomentavo.
Prezidentės vyriausioji patarėja Daiva Ulbinaitė, paklausta, ar dėl A.Vinokuro pareiškimo, prezidentūra kreipsis į prokuratūrą, žurnalistų etikos inspektorių, teigė to daryti neplanuojantys ir pakartotojo: tinklaraščių nekomentuoja. Prezidento įžeidimas arba šmeižimas masinės informacijos priemonėse užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 500 iki 1 000 Lt. Už pakartotinį pažeidimą asmuo gali būti baudžiamas 1–3 tūkst. Lt bauda.
Už valstybės tarnautojo ar viešas administravimo funkcijas atliekančio asmens įžeidimą gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų. Jeigu pažemintas žmogus neturi minėto statuso, už viešą įžeidimą veiksmu, žodžiu ar raštu gresia bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki vienerių metų, tačiau būtinas nukentėjusio asmens skundas, jo teisėto atstovo pareiškimas ar prokuroro reikalavimas.
Siekė, kad būtų skausminga ausiai
„Kontekstas, žinoma, pritrenkianti D.Grybauskaitės nuomonė (…), – aiškina A.Vinokuras apie tai, kas jį paskatino šiurkščiam išpuoliui prieš Lietuvos prezidentę. – Naudodamasis proga sakau ir aš: Dalia Grybauskaitė yra frigidiška sterva ir dvasinė (bet nekompetentinga) politinė prostitutė“.
Prezidentė sulaukė A.Vinokuro išpuolio už tai, kad atsisakė atleisti iš teisėjų N.Venckienę už jos pasisakymus, argumentavusi tokiais žodžiais: „Už pasisakymus atleidinėti iš darbo? Tik už žodžius aš nieko neatleidinėju ”. 
„Nusprendžiau naudoti tokį žargoną, kuris būtų tiek skausmingas eilinio piliečio ausiai, kad jis/ji sureaguotų. (Ne D. Grybauskaitės ausiai… Cinikui nusispjauti). Ir sureagavo“, – portalui kaunodiena.lt anksčiau teigė A.Vinokuras.
Nuotraukoje: Arkadijus Vinokuras, kurio parašyti žodžiai apie Lietuvos prezidentę sulaukė įvairiapusiškų komentarų

                                                           Šarūno Mažeikos  (BFL) nuotr.

Panašūs straipsniai